Ciastka z rzepą i glazurą białej herbaty
Zbyt słodki deser na zakończenie posiłku przytłumi wszystkie dotychczasowe smaki, ale odrobina goryczki wydobędzie je na wierzch i zintensyfikuje.
Gorzkie: rzepa, orzechy, herbata
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¼ szkl. mąki żytniej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szkl. cukru
- ½ szkl. oleju
- 2 białka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża rzepa, obrana i starta na dużych otworach na tarce
- ¹⁄₃ szkl. łuskanych orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych
- 4 łyżeczki mocno zaparzonej białej herbaty (najlepiej Biała Piwonia)
- ¾ szkl. cukru pudru
SPOSÓB
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Formę na 12 babeczek spryskaj oliwą w spreju.
- W dużej misce wymieszaj obie mąki, korzenną przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. W średniej wymieszaj cukier, olej, cukier kryształ, białka, całe jajko, ekstrakt wanilli i sól. Przelej zawartość do miski z mąką i zmiksuj na gładko. Dorzuć startą rzepę, połowę orzechów i zamieszaj.
- Wypełnij wgłębienia formy masą do mniej więcej ¼ wysokości. Piecz, aż zrobią się ciemnobrązowe (około 20 minut). Wyłóż ciastka na kratkę.
- Do małej miski z cukrem pudrem wlewaj powoli herbatę, stale mieszając. Skrop glazurą ciastka i posyp resztą posiekanych orzechów
12 PORCJI
W jednej: 210 kcal, 11 g tłuszcze (1 g tł. nas.), 26 g węglowodany, 15 g cukier, 1 g błonnik, 3 g białko