[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Przepisy na słodko-gorzkie desery

Gorycz na języku, umiejętnie dawkowana, oczyszcza organizm, odtruwa, niszczy zarazki, odchudza i pobudza do ruchu. W poszukiwaniu gorzkiego smaku zabieramy się za desery, z którymi nie da się przytyć.

przepisy słodko gorzkie fot. Mitchell Feinberg

Ciastka z rzepą i glazurą  białej herbaty

Zbyt słodki deser na zakończenie posiłku przytłumi wszystkie dotychczasowe smaki, ale odrobina goryczki wydobędzie je na wierzch i zintensyfikuje.

Gorzkie: rzepa, orzechy, herbata

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¼ szkl. mąki żytniej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szkl. oleju
  • 2 białka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża rzepa, obrana i starta na dużych otworach na tarce
  • ¹⁄₃ szkl. łuskanych orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych
  • 4 łyżeczki mocno zaparzonej białej herbaty (najlepiej Biała Piwonia)
  • ¾ szkl. cukru pudru

SPOSÓB

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Formę na 12 babeczek spryskaj oliwą w spreju.
  2. W dużej misce wymieszaj obie mąki, korzenną przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. W średniej wymieszaj cukier, olej, cukier kryształ, białka, całe jajko, ekstrakt wanilli i sól. Przelej zawartość do miski z mąką i zmiksuj na gładko. Dorzuć startą rzepę, połowę orzechów i zamieszaj.
  3. Wypełnij wgłębienia formy masą do mniej więcej ¼ wysokości. Piecz, aż zrobią się ciemnobrązowe (około 20 minut). Wyłóż ciastka na kratkę.
  4. Do małej miski z cukrem pudrem wlewaj powoli herbatę, stale mieszając. Skrop glazurą ciastka i posyp resztą posiekanych orzechów

12 PORCJI

W jednej: 210 kcal, 11 g tłuszcze (1 g tł. nas.), 26 g węglowodany, 15 g cukier, 1 g błonnik, 3 g białko


REKLAMA

REKLAMA

przepisy słodko gorzkie fot. Mitchell Feinberg

Ciasto z kumkwatem i oliwą

Wyczuwanie przez nas gorzkiego smaku związane jest z dużą ilością alkaloidów i soli nieorganicznych w produkcie. Wg naukowców działają one przeciwzapalnie, odkażająco i pobudzają organizm.

Gorzkie: kumkwat, oliwa

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 szkl. cienkich plasterków kumkwatu bez pestek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • ¹⁄₃ szkl. kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szkl. cukru kryształ
  • ½ szkl. oliwy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka 0,5%
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

SPOSÓB

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.Dno formy do pieczenia (22 cm) wyłóż papierem i wylej na nie roztopione masło. Porusz formą, żeby masło przykryło całe dno. Rozsyp na nie równomiernie brązowy cukier i ułóż, jedne przy drugim, kawałki kumkwatu. Odstaw.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, w mniejszej cukier, oliwę, jajka, mleko i startą skórkę z pomarańczy (wyparz ją wcześniej). Przelej mokre składniki do suchych i miksuj, aż dobrze się połączą.
  3. Rozprowadź masę w formie z kumkwatem i piecz około 25 minut, aż zbrązowieje. Wyjmij i ostudź przez 5 minut. Wyjmij z formy i podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej. 

10 PORCJI

W jednej: 270 kcal, 16 g tłuszcze (4 g tł. nas.), 30 g węglowodany, 15 g cukier, 1 g błonnik, 4 g białko


REKLAMA

przepisy słodko gorzkie fot. Mitchell Feinberg

Granita z grejpfrutem i Campari

Kontrast faktur, twardych i miękkich, jest w tym deserze najbardziej zaskakujący. I tylko od Ciebie zależy, która będzie dominować.

Gorzkie: campari, grejpfrut, śmietana

SKŁADNIKI 

  • 2 czerwone grejpfruty, obrane i pokrojone w kawałki
  • ¾ szkl. soku z grejpfruta
  • ¼ szkl. campari
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka startej skórki z limonki
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • szczypta soli

SPOSÓB

  1. Zblenduj kawałki grejpfruta na pulpę przez 30 sekund – powinno wyjść 1¼ szkl. purée.
  2. Wrzuć purée do średniego garnka, wlej sok grejpfrutowy, campari i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Odsącz na sicie i przełóż do foremki (20 cm). Ostudź do pokojowej temperatury.
  3. Wstaw formę do zamrażalnika na godzinę. Wyjmij i rozdrobnij miksturę widelcem na krzyształki. Powtarzaj tę czynność co pół godziny przez 3 godziny mrożenia.
  4. W mikserze na średniej prędkości ubij kremówkę przez ok. 2 minuty. Dodaj kwaśną śmietanę i ubijaj kolejne 2 minuty. Dodaj startą skórkę, miód, ekstrakt wanilli i sól. Przykryj folią i wstaw do lodówki.
  5. Podając, uformuj w miseczce kopczyk z bitej śmietany, a wokół niego wysyp kryształki lodowej granity.

8 PORCJI

W jednej: 230 kcal, 16 g tłuszcze (10 g tł. nas.), 15 g węglowodany, 11 g cukier, 1 g błonnik, 2 g białko


REKLAMA

REKLAMA

przepisy słodko gorzkie fot. Mitchell Feinberg

Wiśniowa galette

Kluczowe w tym cieście składniki mają swoją naturalną, subtelną słodycz, ale to goryczka decyduje tutaj o wspaniałości tego deseru.

Gorzkie: gryka, anyż, wiśnie

SKŁADNIKI

  • 1¼ szkl. mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 szkl. mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 łyżek masła, pokrojonego w 1½-cm kostki
  • 2 szkl. wiśni bez pestek (mogą być z mrożonki), przepołowionych
  • ¹⁄₃ szkl. + 1 łyżeczka cukru kryształ
  • ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko ubite z 1 łyżką wody

SPOSÓB

  1. W mikserze wymieszaj obie mąki z solą, dorzuć kostki masła i mieszaj, aż masło będzie wielkości groszku. Nie przerywając mieszania, wlej powoli ½ szkl. zimnej wody i wyrabiaj ciasto. Uformuj placek o średnicy mniej więcej 15 cm, wysyp trochę mąki na folię i zawiń go w nią. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  2. Posiekaj grubo ½ szkl. wiśni i przełóż je do garnuszka razem z 1/3 szkl. cukru i przyprawą 5 smaków. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści (około 2 minut). Wmieszaj mąkę ziemniaczaną, wrzuć pozostałe wiśnie i gotuj jeszcze minutę. Odstaw do ostygnięcia, ale nie w lodówce.
  3. Rozgrzej piekarnik do 235 °C. Wyjmij ciasto z lodówki i daj mu odpocząć 10-15 minut, aż nabierze pokojowej temperatury. Posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto na okrągły placek o średnicy ok. 33 cm i grubości ok. 3 mm.
  4. Przenieś ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką cedzakową nakładaj na środek wiśnie z garnka, zostawiając 5 cm miejsca przy brzegach. Zawiń brzegi do środka, wysmaruj je ubitym jajkiem z wodą. Na koniec posyp je łyżeczką cukru.
  5. Piecz 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz, aż ciasto zrobi się złotobrązowe (czyli ok. 30-35 minut). Odstaw na ½ godziny przed pokrojeniem i podaniem.

10 PORCJI

W jednej: 270 kcal, 15 g tłuszcze (9 g tł. nas.), 32 g węglowodany, 11 g cukier, 3 g błonnik, 4 g białko


Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij