[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Przepisy na randkę: granat i pistacja

Kwaskowata soczystość granatu doskonale łączy się z łagodnym, lekko słonawym, smakiem pistacji. W tym niepozornym, zielonym orzechu, znajdziesz aż ponad 30 witamin i minerałów. Wypróbuj nasze proste i pyszne przepisy na dania, którymi uwiedziesz każdego mężczyznę.

granat fot. shutterstock.com

W niepozornej, zielonej pistacji znajdziemy ponad 30 witamin i minerałów, ale jej prawdziwą potęgę stanowią fitosterole obniżające cholesterol i przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami.

Można jeść je same – najlepiej garstkę dziennie – ale połączenie ich z granatem warto wypróbować. Po pierwsze, granat jest zdrowotnym kolosem, więc i korzyści jest więcej, a po drugie, jego kwaskowata soczystość doskonale łączy się z łagodnym, lekko słonawym, pistacjowym smakiem.  

REKLAMA

dynia fot. Levi Brown

Przepis na nadziewane połówki dyni

  • 2 małe dynie (kabaczki lub bakłażany), przekrojone na pół, wypestkowane
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 szalotka, drobno posiekana,
  • 2 łyżeczki tymianku, posiekanego,
  • 1 szklanka kuskusu,
  • 1/3 szklanki pestek granatu,
  • 1/3 szklanki pistacji, obranych, posolonych, prażonych, drobno posiekanych,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

1. Rozgrzej piekarnik do 205 °C. Skrop oliwą połówki dyni, posól i popieprz. Połóż je na blasze (przeciętą stroną do dołu) i piecz 25 minut, aż zmiękną.

2. Rozgrzej resztę oliwy na patelni i przesmaż szalotkę ok. 2 minut. Dorzuć tymianek i smaż jeszcze pół minuty Zdejmij z ognia i przełóż do miski.

3. Do cebuli dodaj kuskus, pestki granatu, pistacje i natkę pietruszki. Delikatnie wymieszaj.

4. Rozdziel farsz na 4 porcje i nadziej połówki dyni. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

pistacje i granat fot. Levi Brown

Dwa warianty udanej randki

Przepis na orzechowe filety

1. Rozgrzej piekarnik do 190 °C. Skrop blachę oliwą. Wbij jajko do miski i rozbełtaj. Do drugiej miski wsyp 3/4 szklanki zmielonych pistacji, 1/2 łyżeczki chili w proszku i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wymieszaj.

2. 4 posolone kotlety z piersi zanurz w jajku, a potem w misce z przyprawami. Połóż na blasze i piecz 25 minut.

3. W małym garnku zagotuj 1 łyżeczkę cukru, 1/4 szklanki soku z cytryny i 1 szklankę soku z granatów. W misce wymieszaj 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej z 1/4 łyżeczki wody i przelej do garnka.

4. Gotuj 15 minut, aż mikstura odparuje i zgęstnieje. Dorzuć 1/4 szklanki pestek granatu i polej mięso na talerzach.

Przepis na kolorową owsiankę

1. Ugotuj 2 szklanki płatków owsianych, zastępując ćwiartkę wody sokiem z granatów.

2. Wymieszaj z 1/4 szklanki obranych pistacji i 1/4 szklanki pestek granatu.  

Jeśli chcesz, aby Wasza randka była niezapomniana, znakomitym afrodyzjakiem może okazać się również fenkuł w pomarańczach albo awokado z papryką.

WH 05/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij