Kimchi
Jeśli kisisz całe liście, możesz je potem wykorzystać do zrobienia gołąbków z mięsem, pokroić i zjadać jak surówkę albo użyć do zupy. Kimchi jest superzdrowe i supersmaczne.
Składniki:
- 2 kapusty pekińskie ok. 1,5 kg
- 1 papryczka chili bez pestek
- 250 g korzenia imbiru
- 100 g ząbków czosnku
- 50 ml wody
- 25 g soli
- 40 g mąki ryżowej
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia rzepa daikon (kupisz w Kuchniach Świata)
- 1 pęczek dymki
Sposób:
- Chili, imbir, czosnek i wodę zmiksuj razem na gładką pastę. Marchewkę i rzepę pokrój w cienkie paseczki julienne, dymkę wraz z całym szczypiorem w ukośne paski długości ok. 5 cm. Kapustę porozdzielaj na liście. Każdy liść umyj i osusz.
- Ułóż liście w płaskim naczyniu, przesypując delikatnie solą i mąką ryżową. Każdy liść posmaruj pastą chili, posyp mąką i paseczkami warzyw. Postępuj tak aż do wyczerpania składników. Przykryj naczynie drugim, nieco mniejszym, i silnie obciąż (np. książkami).
- Odstaw na 4-5 dni do ciepłego pomieszczenia do fermentowania. Sprawdź kwaśność – jeśli jest zbyt mała, zostaw na kolejne 1-2 dni. Gdy kimchi będzie już odpowiednio kwaśne, przełóż je do słojów, dokładnie dociśnij, zakręć i wstaw do lodówki. Proporcje na 4 słoiki 900 ml.
Potrzebujesz szybkiej i zdrowej przekąski? Sprawdź, po co warto sięgnąć.
Leczo na zimę
Leczo można podawać z bagietką, zarzucone rozmąconym jajkiem. Niektórzy lubią je ze startą mozzarellą lub cheddarem, a jako danie obiadowe doskonale smakuje z ryżem.
Składniki:
- 4 kg pomidorów lima
- 2 kg cebuli
- 6 kg kolorowej papryki (1/2 bladozielonej, 1/2 czerwonej, zielonej, brunatnej, pomarańczowej i żółtej)
- kilka strąków ostrej papryki (dużych, nie z gatunku malutkich papryczek)
- 100-150 ml oliwy
- sól i pieprz
- 2-3 łyżeczki węgierskiej ostrej pasty paprykowej w tubce
- listki z małego pęczka tymianku
Sposób:
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń pestki, pokrój w ósemki. Cebule pokrój w drobną kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w średniej grubości paseczki. Cebulę smaż na oliwie w 10-litrowym garnku na niewielkim ogniu, aż się lekko zezłoci.
- Dorzuć paprykę. Podsmażaj na średnim ogniu ok. 15 minut, co chwila mieszając. Dodaj pomidory, zwiększ ogień i duś jeszcze 10 minut bez przykrycia.
- Dopraw leczo pastą paprykową, solą, pieprzem i listkami tymianku. Duś jeszcze ok. 5 minut. Leczo powinno być wyczuwalnie pikantne.
- Gorące przełóż do wypieczonych w piekarniku słoików i od razu zakręć. Pasteryzuj pod kocem. Proporcje na 12 słoików 900 ml.
Sprawdź też przepisy na zdrowe lunche w słoiku.
Domowa vegeta
Gotowa mieszanka suszonych warzyw, którą można doprawić zupę, sos czy duszone mięso. To najzdrowsze i najlepsze rozwiązanie w kuchni. I proste w wykonaniu.
Składniki:
- 1,5 kg marchwi
- 300 g korzenia pietruszki
- 400 g selera
- 1 duży por (tylko biała część)
- 200 g pasternaku
- 10 g suszonych borowików
- duży pęczek lubczyku
- duży pęczek natki pietruszki
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3-4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 3-4 łyżeczki kurkumy
Sposób:
- Warzywa wyszoruj i potnij na paseczki, najlepiej skrobaczką do warzyw. Por rozetnij wzdłuż, umyj i potnij wzdłuż na cienkie paski. Natkę pietruszki i lubczyk umyj, osusz i oderwij listki.
- Warzywa susz w suszarce do warzyw w temp. 70 °C, aż staną się zupełnie suche i sztywne – trwa to ok. 8 godzin. Możesz je też ususzyć w uchylonym piekarniku w temp. 60 °C, na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zioła suszą się znacznie krócej– 1-2 godziny w suszarce.
- Zblenduj razem z suszonymi borowikami, zielem angielskim, pieprzem i solą morską, pilnując, by nie powstał pył, tylko drobniutko posiekane warzywa. Dodaj kurkumę, wymieszaj i wsyp do słoja.
Ratatouille w słoikach
Słoik duszonych w pomidorach bakłażanów i cukinii doprawionych mnóstwem ziół prowansalskich to jeden z najlepszych „gotowców” ze spiżarni. Fantastyczne z bagietką i jajkiem w koszulce.
Składniki:
- 1 kg żółtej cukinii, 0,5 kg zielonej cukinii
- 1,5 kg bakłażana
- 1,5 kg pomidorów bawole serce lub lima
- 700 g papryki z przewagą żółtej i czerwonej, z dodatkiem zielonej
- 10 ząbków czosnku, 800 g cebuli
- 150 ml oliwy extra vergine
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 1/2 pęczka świeżego tymianku
- 3 łyżki ziół prowansalskich
- 3-4 łyżeczki soli morskiej, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 250 g czarnych oliwek bez pestek
Sposób:
- Z papryk wydrąż gniazda nasienne, pomidory sparz i obierz ze skóry, usuń pestki. Cebule pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, cukinie na średniej grubości plasterki, papryki na niezbyt grube ćwierćplasterki, obrane pomidory w grubą kostkę, a bakłażany w plastry. 2. Zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj cukinię i paprykę, duś na małym ogniu ok. 10 min, aż puszczą sok, dołóż bakłażana i wymieszaj, a po chwili wrzuć pomidory. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, wsyp listki tymianku i posiekane igiełki rozmarynu. Wmieszaj plasterki oliwek i gotuj ok. 2 min. Przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj 30 minut. Proporcje na 8 słoików 800 ml.

Przepisy pochodzą z książki "W SŁOIKU. PRZETWORY PRZEZ CAŁY ROK",
To ponad 100 przepisów i technik na kiszenie, marynowanie, suszenie i mrożenie produktów. Powstają z nich cuda, które powalają urodą, smakiem i zdrowiem.
Autorka: Kasia Marciniewicz, Wydawnictwo Publicat 2017
Zobacz także: Naturalne probiotyki - jakie warzywa i owoce można kisić?
Komentarze
~Marii, 2019-01-12 18:49:48
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?