[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepisy na pyszne i zdrowe dania w słoikach od ChiliBite.pl

„Istnieje coś takiego jak pamięć podniebienia” – przekonuje Kasia Marciniewicz, autorka bloga ChilliBite.pl i książki „W słoiku. Przetwory przez cały rok”, z której przepisy pokazujemy. Nas w WH przekonała i najchętniej dałybyśmy się zatrzasnąć w jej spiżarni z kiszonkami, chutneyami, marynatami, syropami i innymi cudami. Najzdrowsze na świecie, kolorowe, pachnące, ekologiczne warzywa, owoce i zioła zamknięte w słoikach ogląda się jak dzieła sztuki i smakuje jak pierwsze lody z polewą w dzieciństwie. Czyli bosko.

słoiki przepisy Słoiki pełne zdrowia.

Kimchi

Jeśli kisisz całe liście, możesz je potem wykorzystać do zrobienia gołąbków z mięsem, pokroić i zjadać jak surówkę albo użyć do zupy. Kimchi jest superzdrowe i supersmaczne.

Składniki:

  • 2 kapusty pekińskie ok. 1,5 kg
  • 1 papryczka chili bez pestek
  • 250 g korzenia imbiru
  • 100 g ząbków czosnku
  • 50 ml wody
  • 25 g soli
  • 40 g mąki ryżowej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia rzepa daikon (kupisz w Kuchniach Świata)
  • 1 pęczek dymki

Sposób:

  1. Chili, imbir, czosnek i wodę zmiksuj razem na gładką pastę. Marchewkę i rzepę pokrój w cienkie paseczki julienne, dymkę wraz z całym szczypiorem w ukośne paski długości ok. 5 cm. Kapustę porozdzielaj na liście. Każdy liść umyj i osusz.
  2. Ułóż liście w płaskim naczyniu, przesypując delikatnie solą i mąką ryżową. Każdy liść posmaruj pastą chili, posyp mąką i paseczkami warzyw. Postępuj tak aż do wyczerpania składników. Przykryj naczynie drugim, nieco mniejszym, i silnie obciąż (np. książkami). 
  3. Odstaw na 4-5 dni do ciepłego pomieszczenia do fermentowania. Sprawdź kwaśność – jeśli jest zbyt mała, zostaw na kolejne 1-2 dni. Gdy kimchi będzie już odpowiednio kwaśne, przełóż je do słojów, dokładnie dociśnij, zakręć i wstaw do lodówki. Proporcje na 4 słoiki 900 ml.

Potrzebujesz szybkiej i zdrowej przekąski? Sprawdź, po co warto sięgnąć.

Leczo na zimę

Leczo można podawać z bagietką, zarzucone rozmąconym jajkiem. Niektórzy lubią je ze startą mozzarellą lub cheddarem, a jako danie obiadowe doskonale smakuje z ryżem.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów lima
  • 2 kg cebuli
  • 6 kg kolorowej papryki (1/2 bladozielonej, 1/2 czerwonej, zielonej, brunatnej, pomarańczowej i żółtej)
  • kilka strąków ostrej papryki (dużych, nie z gatunku malutkich papryczek)
  • 100-150 ml oliwy
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżeczki węgierskiej ostrej pasty paprykowej w tubce
  • listki z małego pęczka tymianku

Sposób:

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń pestki, pokrój w ósemki. Cebule pokrój w drobną kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w średniej grubości paseczki. Cebulę smaż na oliwie w 10-litrowym garnku na niewielkim ogniu, aż się lekko zezłoci.
  2. Dorzuć paprykę. Podsmażaj na średnim ogniu ok. 15 minut, co chwila mieszając. Dodaj pomidory, zwiększ ogień i duś jeszcze 10 minut bez przykrycia.
  3. Dopraw leczo pastą paprykową, solą, pieprzem i listkami tymianku. Duś jeszcze ok. 5 minut. Leczo powinno być wyczuwalnie pikantne.
  4. Gorące przełóż do wypieczonych w piekarniku słoików i od razu zakręć. Pasteryzuj pod kocem. Proporcje na 12 słoików 900 ml.

Sprawdź też przepisy na zdrowe lunche w słoiku.

Domowa vegeta

Gotowa mieszanka suszonych warzyw, którą można doprawić zupę, sos czy duszone mięso. To najzdrowsze i najlepsze rozwiązanie w kuchni. I proste w wykonaniu.

Składniki:

  • 1,5 kg marchwi
  • 300 g korzenia pietruszki
  • 400 g selera
  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 200 g pasternaku
  • 10 g suszonych borowików
  • duży pęczek lubczyku
  • duży pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • 3-4 łyżeczki kurkumy

Sposób:

  1. Warzywa wyszoruj i potnij na paseczki, najlepiej skrobaczką do warzyw. Por rozetnij wzdłuż, umyj i potnij wzdłuż na cienkie paski. Natkę pietruszki i lubczyk umyj, osusz i oderwij listki.
  2. Warzywa susz w suszarce do warzyw w temp. 70 °C, aż staną się zupełnie suche i sztywne – trwa to ok. 8 godzin. Możesz je też ususzyć w uchylonym piekarniku w temp. 60 °C, na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zioła suszą się znacznie krócej– 1-2 godziny w suszarce.
  3. Zblenduj razem z suszonymi borowikami, zielem angielskim, pieprzem i solą morską, pilnując, by nie powstał pył, tylko drobniutko posiekane warzywa. Dodaj kurkumę, wymieszaj i wsyp do słoja.

Ratatouille w słoikach

Słoik duszonych w pomidorach bakłażanów i cukinii doprawionych mnóstwem ziół prowansalskich to jeden z najlepszych „gotowców” ze spiżarni. Fantastyczne z bagietką i jajkiem w koszulce.

Składniki:

  • 1 kg żółtej cukinii, 0,5 kg zielonej cukinii
  • 1,5 kg bakłażana
  • 1,5 kg pomidorów bawole serce lub lima
  • 700 g papryki z przewagą żółtej i czerwonej, z dodatkiem zielonej
  • 10 ząbków czosnku, 800 g cebuli
  • 150 ml oliwy extra vergine
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 pęczka świeżego tymianku
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 3-4 łyżeczki soli morskiej, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 250 g czarnych oliwek bez pestek

Sposób:

  1. Z papryk wydrąż gniazda nasienne, pomidory sparz i obierz ze skóry, usuń pestki. Cebule pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, cukinie na średniej grubości plasterki, papryki na niezbyt grube ćwierćplasterki, obrane pomidory w grubą kostkę, a bakłażany w plastry. 2. Zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj cukinię i paprykę, duś na małym ogniu ok. 10 min, aż puszczą sok, dołóż bakłażana i wymieszaj, a po chwili wrzuć pomidory. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, wsyp listki tymianku i posiekane igiełki rozmarynu. Wmieszaj plasterki oliwek i gotuj ok. 2 min. Przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj 30 minut. Proporcje na 8 słoików 800 ml.

"W słoiku. Przetwory przez cały rok" - Kasia Marciniewicz

Przepisy pochodzą z książki "W SŁOIKU. PRZETWORY PRZEZ CAŁY ROK",

To ponad 100 przepisów i technik na kiszenie, marynowanie, suszenie i mrożenie produktów. Powstają z nich cuda, które powalają urodą, smakiem i zdrowiem.

Autorka: Kasia Marciniewicz, Wydawnictwo Publicat 2017

Zobacz także: Naturalne probiotyki - jakie warzywa i owoce można kisić?

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij