REKLAMA

Przepisy na proste dania z łososiem

Łosoś wśród swoich kuzynów uchodzi za grubą rybę, bo napakowany jest składnikami odżywczymi i zdrowymi tłuszczami. To też jedno z cenniejszych źródeł pełnowartościowego białka, więc zapraszaj go często do stołu. Oto cztery świeże przepisy, dzięki którym polubisz się z rybnym królem.

łosoś Micheile Henderson on Unsplash

Szaszłyki z łososia na ostro

Porcje: 4

SKŁADNIKI:

  • 8 kawałków łososia (po 80 g każdy)
  • 3 różne papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄2 szklanki oliwy
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pokrój chili na drobne kawałki, pozbywając się pestek. Podduś na patelni z odrobiną wody. Przerzuć chili do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę.
  2. Dopraw rybę solą, pieprzem i dodaj do marynaty. Włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Nadziej na szpikulce do szaszłyków i piecz na patelni grillowej aż do uzyskania preferowanego poziomu zarumienienia.
  4. Skrop sokiem z cytryny.

Łódeczki z selera z łososiem

Porcje: 4

SKŁADNIKI:

  • 400 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę
  • 2 ogórki pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 łyżki czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • 2 łyżki poszatkowanej mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1⁄2 szklanki zsiadłego mleka
  • 12 łodyżek selera naciowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszaj w misce rybę, ogórka, cebulę, miętę z oliwą i limonką. Dopraw do smaku.
  2. Seler dokładnie umyj, odkrój łodygi na kawałki o preferowanej długości. Nałóż na nie odrobinę jogurtu, a następnie sałatkę rybną.

ZOBACZ: Ryby - ile jeść tygodniowo?

REKLAMA

REKLAMA

Kanapka z pieczonym łososiem

Porcje: 4

SKŁADNIKI:

  • 4 filety z łososia (ok. 140 g każdy)
  • sos teriyaki (wedle uznania)
  • 4 cebule pokrojone w piórka
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 8 kromek chleba pełnoziarnistego
  • miks sałat
  • musztarda

PRZYGOTOWANIE:

  1. Natrzyj filety sosem teriyaki i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz 15-18 minut w 190 °C (aż lekko się zezłocą). Możesz też posypać łososia prażonymi ziarnami sezamu. Wyjmij rybę z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  2. Podgrzej patelnię, wlej oliwę i dorzuć pokrojoną cebulę. Podsmażaj na małym ogniu, aż cebula się zezłoci, a cały płyn odparuje. Odstaw.
  3. Upiecz kromki chleba przy pomocy tostera lub bezpośrednio na patelni.
  4. Na kromkę nakładaj po kolei: odrobinę sosu teriyaki, sałatę, łososia i cebulkę. Na koniec posmaruj drugą kromkę musztardą i nałóż na wierzch. Podawaj na ciepło.

SPRAWDŹ: Ryby i owoce morza - przepisy i właściwości

Łosoś z grilla

Porcje: 4

SKŁADNIKI:

  • 4 kawałki łososia (po 180 g każdy)
  • 1 szklanka dzikiego ryżu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szklanki fasolki szparagowej
  • 3 łyżeczki masła (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki natki pietruszki, poszatkowanej
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 4 rzodkiewki pokrojone na cienkie plastry

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotuj ryż w bulionie (około 20 minut na średnim ogniu).
  2. Podduś fasolkę.
  3. Upiecz łososia na grillu lub patelni grillowej, aż do uzyskania preferowanego stopnia zarumienienia. Fasolkę wrzuć na chwilę na patelnię i podgrzej, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pietruszkę. Na koniec możesz dodać odrobinę masła.
  4. Udekoruj danie rzodkiewką i podawaj z cytryną.

Tatar z łososia

Porcje: 4

SKŁADNIKI:

  • 4 chlebki arabskie (mogą być też pełnoziarniste tortille)
  • 400 g świeżego łososia pokrojonego w kosteczkę
  • 1/3 szklanki poszatkowanej natki pietruszki
  • 1⁄4 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 małe ogórki pokrojone w plasterki
  • 1/3 szklanki zielonych oliwek pokrojonych w kostkę
  • 1⁄4 szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Chlebki pokrój na kwadraty i przypiecz na patelni lub w piekarniku.
  2. Wymieszaj pozostałe składniki w misce, dopraw wedle uznania. Podawaj z chipsami z chlebka.

ZOBACZ TEŻ: Łosoś na parze z imbirem [zdrowe przepisy]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA