Przepisy na obiad oczyszczające organizm

Te zdrowe dania świetnie smakują na ciepło w domu i na zimno w pracy. Zapewniają też porządny zastrzyk energii i dobrego samopoczucia. Wypróbuj nasz przepis na krewetki i makaron z cukinii, pyszne sałatki, risotto z kurczakiem oraz warzywne tabbouleh. 

przepis na obiad fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Krewetki i makaron z cukinii

Gotowe w 20 minut

Składniki:

  • 2 łyżki orzechów piniowych,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
  • 1 czerwone chili bez pestek, drobno posiekane,
  • 20 pomidorów cherry, połówki,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka tahini  garść bazylii, posiekanej,
  • sok z 1 cytryny,
  • 200 g dużych, surowych, obranych krewetek,
  • 4 cukinie, pokrojone wzdłuż na wstążki obieraczką do warzyw.

Sposób:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C, wyłóż na blachę orzeszki pinii i praż, aż zbrązowieją. Odstaw.

2. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na głębokiej patelni i wrzuć cebulę na kilka minut. Następnie dodaj czosnek i chili, zamieszaj. Po kilku minutach dorzuć pomidory, przecier, tahini i część bazylii. Dobrze wymieszaj i wlej sok z cytryny oraz 3 łyżki wody. Dodaj krewetki i po chwili wstążki cukinii.

3. Gdy makaron zmięknie, dopraw go solą i pieprzem. Rozłóż na talerze i posyp orzeszkami oraz resztą bazylii.

Wypróbuj także inne pomysły na obiad i przepisy na śniadania oczyszczające organizm.

przepis na obiad fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Risotto z kurczakiem, porem i pieczarkami

gotowe w 23 minuty

Składniki:

  • 1 por, posiekany,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łodygi selera,
  • 6 szparagów, posiekanych,
  • 4 pieczarki, posiekane,
  • 170 g quinoa,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1-1 i 1/2 l bulionu drobiowego,
  • 100 g groszku,
  • 1 cytryna, starta skórka i sok,
  • gałązki oregano lub rozmarynu,
  • 50 g startego parmezanu (opcjonalnie),
  • 2 piersi kurczaka, ugotowane i posiekane,
  • garść rukoli oliwa.

Sposób:

1. Podsmaż pora na oleju w dużym garnku, a gdy zmięknie, dodaj posiekane szparagi, seler, czosnek i pieczarki. Gotuj 10 minut, wlej ocet i wsyp quinoa.

2. Stopniowo dolewaj gorący bulion, tak by quinoa mogła go wchłonąć. Po 10 minutach wmieszaj groszek, skórkę i sok z cytryny, posiekane świeże zioła, parmezan i kawałki kurczaka. Dopraw, a na talerzach skrop oliwą i posyp listkami rukoli.

przepis na obiad fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Orientalna sałatka z kurczakiem i granatem

gotowe w 40 minut

Składniki:

  • sok z 2 cytryn,
  • 2 łyżki mieszanki przypraw zatar,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 piersi kurczaka, plastry,
  • 60 g szpinaku,
  • 2 pomidory, posiekane bez pestek,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 1 garść mięty,
  • 1/2 ogórka, drobno posiekanego,
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 50 g pestek granatu.

Sposób:

1. Wymieszaj sok z 1 cytryny, mieszankę zatar, czosnek i natrzyj mięso z obu stron. Zawiń je w folię i odstaw na 30 minut.

2. W misce wymieszaj szpinak, pomidory, cebulę, posiekane zioła, dopraw i skrop sokiem z cytryny.

3. Obsmaż filety, pokrój je na kawałki i wymieszaj z warzywami. Całość skrop oliwą i posyp pestkami granatu.

przepis na obiad fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Sałata z soczewicą i orzechami pekan

gotowe w 30 minut

Składniki:

  • 2 czerwone papryki, paski,
  • 200 g soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szalotki, drobno posiekane,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 30 g orzechów pekan,
  • 2 garści rukoli,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki posiekanej bazylii,
  • 200 g groszku,
  • oliwa,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Włóż do środka papryki i piecz 15-20 minut, aż lekko sczernieją.

2. W garnku zagotuj przez 15-20 minut soczewicę z 1 ząbkiem czosnku.

3. Podsmaż szalotki i czosnek na patelni, a orzechy wstaw do piekarnika na 5 minut.

4. Odsącz soczewicę, wyjmij czosnek i przelej ziarna zimną wodą. Wymieszaj połowę podsmażonych szalotek i czosnku, dorzuć rukolę, pietruszkę i połowę bazylii. Zblanszuj groszek.

5. Zblenduj papryki z 4 łyżkami wody, resztą z patelni, bazylią i sokiem z cytryny. Dopraw, skrop oliwą, posyp groszkiem i orzechami.

przepis na obiad fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Warzywne tabbouleh

gotowe w 35 minut

Składniki: 

  • 1 duży seler, obrany, pokrojony,
  • 1 marchewka, kostki,
  • 4 brukselki, połówki,
  • 60 g dyni, kostki,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 100 g quinoa,
  • 2 garści rukoli,
  • 30 g płatków migdałów,
  • 50 g pestek granatu.

Dressing:

  • sok z 1 cytryny,
  • 1/2 pęczka świeżej mięty, drobno posiekanej,
  • 5 łyżek oliwy extra-vergine.

Sposób:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Rozłóż warzywa na blasze z olejem i piecz 30 minut.

2. Zagotuj quinoa przez 15 minut, odsącz i przelej zimną wodą. Wymieszaj z rukolą, dodaj warzywa i dopraw.

3. W piekarniku lub na suchej patelni upraż migdały.

4. Wymieszaj składniki dressingu, dopraw i skrop nim potrawę. Dorzuć na wierzch uprażone migdały i pestki granatu.

WH 04/2016

REKLAMA