Krewetki i makaron z cukinii
Gotowe w 20 minut
Składniki:
- 2 łyżki orzechów piniowych,
- 2 łyżeczki oleju kokosowego,
- 1 cebula, posiekana,
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
- 1 czerwone chili bez pestek, drobno posiekane,
- 20 pomidorów cherry, połówki,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka tahini garść bazylii, posiekanej,
- sok z 1 cytryny,
- 200 g dużych, surowych, obranych krewetek,
- 4 cukinie, pokrojone wzdłuż na wstążki obieraczką do warzyw.
Sposób:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C, wyłóż na blachę orzeszki pinii i praż, aż zbrązowieją. Odstaw.
2. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na głębokiej patelni i wrzuć cebulę na kilka minut. Następnie dodaj czosnek i chili, zamieszaj. Po kilku minutach dorzuć pomidory, przecier, tahini i część bazylii. Dobrze wymieszaj i wlej sok z cytryny oraz 3 łyżki wody. Dodaj krewetki i po chwili wstążki cukinii.
3. Gdy makaron zmięknie, dopraw go solą i pieprzem. Rozłóż na talerze i posyp orzeszkami oraz resztą bazylii.
Wypróbuj także inne pomysły na obiad i przepisy na śniadania oczyszczające organizm.