[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Przepisy na niskokaloryczne lizaki lodowe

Tego lata wypróbuj nasze mrożone odkrycia. Na tapecie domowe lizaki lodowe.

lizaki lodowe

Nie ma nic lepszego niż orzeźwiające lody w gorący dzień. I nie mamy na myśli tłustych, ciężkich lodów na śmietance. Okej, to klasyka, która nie wychodzi z mody, ale umówmy się - taka przekąska to masa zbędnych kalorii i solidna dawka cukru. Mamy dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia. W tym roku postaw na owocowe lizaki lodowe, które niesamowicie orzeźwiają, nieziemsko smakują i nie są stanowią żadnego zagrożenia dla sylwetki. Przekonałyśmy Cię? To ruszaj do kuchni i wypróbuj poniższy przepis.

ZOBACZ: Pucharek lodowy w wersji fit - lody bananowe i kokosowe

Jak przygotować proste lizaki lodowe?

Popsicles, czyli lizaki lodowe, to najszybsza i najprostsza w przygotowaniu wersja lodów. Do ich zrobienia wystarczą: dowolne owoce, sok owocowy oraz mleko, jogurt lub napój roślinny. I oczywiście foremki. Poniżej prezentujemy przykładowy przepis, który możesz dowolnie modyfikować w zależności od tego, jakie produkty masz pod ręką.

SKŁADNIKI:

Porcje 6

  • 300 g świeżych lub mrożonych malin
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 150 g mieszanki owoców leśnych

METODA:

  1. Maliny wrzuć do blendera kielichowego i zmiksuj na gładko. Purée połącz z jogurtem naturalnym (w wersji wegańskiej możesz użyć np. jogurtu kokosowego).  
  2. Do foremek na lizaki lodowe wsyp owoce leśne – po kilka sztuk do każdego pojemniczka.
  3. Owoce w formach zalej mieszanką malinowo-jogurtową.
  4. Gotowe lody schowaj do zamrażarki na około 5 godzin, aż będą mocno zmrożone.

SPRAWDŹ: Lody - ile jeść?

Domowe lizaki lodowe - nasze propozycje

Orzeźwiający arbuz

To najprostsze lizaki lodowe ever. Wystarczy zblendować arbuza (najpierw pozbaw go pestek), a następnie przelać do foremek i zamrozić.

Kokosowa truskawka

Pokrojone w plastry truskawki zalej mlekiem kokosowym wymieszanym z miodem lub innym słodzidłem. Schłodź.

Jagoda z nektarynką

Część jagód wrzuć do pojemniczków, część zblenduj i zalej nimi owoce. Wstaw do zamrażarki na pół godziny, a następnie uzupełnij foremki zblendowanymi nektarynkami lub brzoskwiniami i ponownie wstaw do zamrażarki.

Owoce leśne

Do foremek wrzuć mieszankę owoców leśnych: malin, jeżyn, ewentualnie borówek. Całość zalej sokiem owocowym, np. z czarnych porzeczek, lub musem z truskawek. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin.

Mleczny banan z kiwi

Mleko lub napój roślinny zblenduj z dojrzałymi bananami. Do foremek wrzuć plastry kiwi i zalej bananowym płynem. Zamroź.

ZOBACZ TEŻ: Lody dla ochłody - 10 przepisów na zdrowe sorbety

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA