[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepisy na nietypowe kiszonki [kimchi, chutney i kapusta z jabłkiem]

Kiszonki to nie tylko ogórki i staropolska kwaszona kapusta. Sprawdź nasze przepisy z azjatyckim charakterem.

kiszonki

Klasyczna zalewa

Uzyskasz 5-proc. solankę, którą możesz wykorzystać w każdym przepisie, chyba że receptura zaleca użycie innego stężenia.

Składniki:

  • 6 łyżek soli morskiej
  • 8 szklanek filtrowanej wody 

Metoda:

Sól rozpuść w wodzie. Przelej do słoika, zamknij i przechowuj w lodówce.

ZOBACZ TEŻ: Korzyści, jakie niesie regularne spożywanie kiszonek.

Kefir wodny

Składniki:

  • 500 ml filtrowanej wody
  • 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki kryształów japońskich

Metoda:

  1. W garnku na średnim ogniu zagotuj 2 szklanki wody. Cukier podziel na pół, wsyp do dwóch 1-litrowych słoików i zalej gorącą wodą.
  2. Płyn ostudź do temperatury pokojowej. Następnie do każdego słoika wsyp po połowie kryształów. Przykryj szmatką i odstaw.
  3. Mieszankę pozostaw w temperaturze pokojowej na 24-48 godzin, w zależności od pożądanej słodyczy. Im dłużej będzie stać, tym mniej słodka będzie.
  4. Użyj nylonowego sitka, by odcedzić płyn, następnie przelej go do dwóch 1-litrowych słoików.
  5. Zamknij je i pozostaw w temperaturze pokojowej. Następnego dnia mieszanka powinna zacząć wytwarzać bąbelki. Kefir wodny nie musi być przechowywany w lodówce: po otwarciu zachowa świeżość przez 10 dni.

1. Kimchi

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2½ łyżki soli morskiej
  • 225 g rzodkwi japońskiej lub rzepy, obranej
  • 225 g marchewek, obranych
  • 2 cm świeżego imbiru, obranego
  • 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki pasty z chili i czosnku
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • klasyczna zalewa (przepis powyżej) do zakrycia mieszanki

Metoda:

  1. Kapustę pokrój na ćwiartki i usuń głąb. Posól liście i odstaw w dużej misce na 3 godziny, by puściły sok.
  2. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj rzodkiew, marchew i imbir. Cebulkę pokrój w 2-cm kawałki, a czosnek w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa wymieszaj  w misce z sosem rybnym oraz pastą z tamaryndowca.
  3. Używając filtrowanej wody, wypłucz kapustę z soli, odciśnij z nadmiaru wody i pokrój na kawałki. Dokładnie wymieszaj z resztą składników. Całość przełóż do 1-litrowego słoika razem z powstałym płynem i ugnieć. Wlej niewielką ilość zalewy, tak by zakryła kapustę. Zamknij słoik i pozostaw na 5 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenieś słoik w chłodniejsze miejsce (ok. 15 °C) na 3 dni, a następnie przechowuj w lodówce. Kimchi będzie gotowe po 3 dniach, a z każdym kolejnym dniem będzie zyskiwać na intensywności.

Propozycje podania:

  • Przygotuj rozgrzewającą zupę na koreańską modłę. Do bulionu dodaj kimchi, tofu lub wieprzowinę oraz warzywa. Na każde 1,5 litra płynu użyj 350 g kimchi.
  • Użyj jako dodatku do meksykańskiego dania. Zastąp nim tłustą śmietanę lub salsę ze sklepu. Świetnie sprawdzi się w tacos i fajitas (meksykański przepis w wersji light znajdziesz tutaj).

2. Chutney morelowo-daktylowy

Owocowy chutney to idealny dodatek do mięs, ryb oraz wędlin.

Składniki:

  • 170 g pokrojonych suszonych moreli
  • 85 g pokrojonych suszonych daktyli
  • 45 g suszonej żurawiny
  • ½ małej cebuli, pokrojonej
  • 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru daktylowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ziaren żółtej gorczycy
  • ¾ łyżeczki garam masala
  • 4 łyżki kefiru wodnego (przepis powyżej)
  • filtrowana woda

Metoda:

  1. W misce wymieszaj owoce i dodaj cebulę. W osobnym naczyniu wymieszaj pastę, skórkę pomarańczy, cukier, sól oraz ocet i dodaj do owoców. Wsyp gorczycę, garam masala i nieco pieprzu, wymieszaj. Wlej kefir i całość przełóż do 0,5-litrowego słoika. Przygnieć, by uwolnić bąbelki powietrza. Jeśli potrzeba, dolej wody, by płyn zakrył mieszankę.
  2. Przykryj lnianą szmatką i umieść w spiżarni lub w ciemnym miejscu w kuchni w temperaturze pokojowej na 8 godzin lub na noc. Po tym czasie przemieszaj zawartość, zakręć słoik i schowaj do lodówki na 3 dni. Po tym czasie chutney jest gotowy. Możesz go przechowywać w lodówce przez miesiąc.

Propozycja podania:

  • Pierś z kurczaka natnij, nafaszeruj łyżeczką chutneyu i upiecz. Smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla klasycznego farszu.

3. Kapusta z kminkiem i jabłkiem

Kapusta to królowa kiszonych superfoods. Traktuj ją z należytym szacunkiem.

Składniki:

  • 1 główka poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 4 łyżeczki soli morskiej
  • 2 jabłka, obrane, pokrojone
  • ½ łyżeczki ziaren brązowej gorczycy
  • ½ łyżeczki ziaren kminku
  • 250 ml octu jabłkowego
  • filtrowana woda

Metoda:

  1. Kapustę umieść w misce, zasyp solą i wetrzyj, by kapusta puściła sok.
  2. Do miski dodaj jabłka, gorczycę i kminek. Mieszankę umieść w 1-litrowym słoiku, a następnie zalej całość octem. Przygnieć i zalej wodą, tak by całość znajdowała się pod powierzchnią.
  3. Zakręć słoik i pozostaw w chłodnym, ciemnym miejscu. Kiś przez 2 tygodnie, po tym czasie otwórz. Słoik schowaj do lodówki i pozostaw na miesiąc. Kapusta jest gotowa do jedzenia po tygodniu, ale możesz ją przechowywać nawet 2 miesiące.

Propozycje podania:

  • Użyj jako bazy do sałatki. Wymieszaj 5 łyżek kapusty z 50 g ugotowanego brązowego ryżu, 1 łodygą selera naciowego (pokrojonego) i garścią pokrojonych winogron. Całość posyp fetą.
  • Serwuj jak tradycyjną gotowaną kapustę, z mięsem i ulubionymi węglowodanami. Wystarczy podgrzać ją w rondelku. Stworzy idealny duet z kotlecikami ze schabu.
  • Odsączonej zalewy użyj jako bazy do dressingu, który świetnie sprawdzi się do skropienia sałatki lub ryby. Wymieszaj zalewę, oliwę oraz miód w równych proporcjach i gotowe.

ZOBACZ TEŻ: Naturalne probiotyki: jakie warzywa i owoce można kisić?

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij