Przepisy na lunch: doładuj się w pracy

Energia na wynos jest doskonałym pomysłem na dodanie mocy osobistym akumulatorom. To także sposób na nadwagę, do której prowadzi nieregularne odżywianie. Dzięki naszym pomysłom na obiad, nie będziesz miała problemów z koncentracją i zdrowiem podczas pracy.

przepisy na obiad fot. Wiesław Jurewicz
fot. Wiesław Jurewicz

Teoretycznie przepisy pracy zobowiązują pracodawcę do zorganizowania nam 15-minutowej przerwy na lunch, ale, na szczęście, życie jest mądrzejsze niż ustawodawca i przerwy trwają nieco dłużej. Z korzyścią zresztą dla pracodawcy, bo dzięki jedzeniu w pracy jesteśmy zdrowsi, szybciej myślimy i łatwiej się koncentrujemy. Ważne jest też, co jemy, więc sprawdźcie propozycje WH.

grillowany kurczak fot. svry 2015/shutterstock.com
fot. svry 2015/shutterstock.com

Przepis na grillowany filet z kurczaka

To lunchowy klasyk – mało kalorii, dużo białka. Do tego ryż wymieszany z natką pietruszki i surowe warzywa dla towarzystwa. Problem głodu do samej kolacji został rozwiązany.

Kurczaki, i w ogóle cały drób, warto wybierać z etykietką ”bio” lub ”eko”, bo ich smak nie będzie zależał od chemicznych pasz. Niska kaloryczność piersi z kurczaka jest za to zależna od tego, czy odrzucisz skórkę, czy nie. Radzimy odrzucać.

Przygotowanie

Mięso dopraw według uznania, wysmaruj łyżeczką oliwy i zgrilluj na ruszcie lub na grillowej patelni. Ugotuj saszetkę ryżu, odsącz, skrop oliwą i jeszcze ciepły wymieszaj z posiekaną natką lub kolendrą. Pokrój 100 g zielonej i czerwonej papryki lub swoje ulubione warzywa. Zapakuj.

1 porcja (w 100 g): ok. 420 kcal, 17 g tłuszcze, 33 g węglowodany, 2,2 g błonnik, 31 g białko

łosoś fot. Anna Hoychuk 2015/shutterstock.com
fot. Anna Hoychuk 2015/shutterstock.com

Przepis na rybę z fetą i rukolą

My postawiliśmy na uniwersalny i świetny w smaku filet z łososia, ale dorsz, grenadier, halibut czy sola też się doskonale smażą i smakują. I dobrze się odgrzewają.

Najzdrowszy jest łosoś w filetach, ponieważ zawiera najmniej tłuszczu. Na pierwszym miejscu dietetycy stawiają łososia z Alaski, a na drugim naszego, bałtyckiego.

Przy okazji dowiedz się, ile ryb powinnaś jeść tygodniowo oraz czym możesz z powodzeniem zastąpić rukolę.

Przygotowanie

Ugotuj 100 g długoziarnistego ryżu. Rozgrzej oliwę na patelni i połóż na niej doprawiony filet skórą do dołu. Smaż 2-3 minuty i zdejmij. Ugotowany ryż wysyp na patelnię, dodaj 50 g fety, rukolę i zamieszaj. Połóż rybę na górze, przykryj i duś na średnim gazie 3-4 minuty. Przed jedzeniem skrop oliwą i sokiem z cytryny.

1 porcja (100 g): ok. 650 kcal, 60 g tłuszcze, 39 g węglowodany, 36 g białko

tortilla z łososiem fot. Alena Kazlouskaya 2015/shutterstock.com
fot. Alena Kazlouskaya 2015/shutterstock.com

Przepis na tortillę z wędzonym łososiem

Na zimno i do błyskawicznego przygotowania rano przed wyjściem do pracy. Do tego trochę surowych warzyw obok i pełnowartościowy posiłek gotowy. Sto razy lepszy od kanapki.

W sklepach staraj się znajdować łososie nie te hodowlane, ale dziko żyjące do chwili odłowu. Mają lepsze proporcje kwasów omega-3 do -6 i nie są faszerowane antybiotykami. Nie musisz się też bać nitrozoaminy – efektu wędzenia – jeżeli zachowasz umiar w jedzeniu.

Przygotowanie

Jedną (lub dwie, jeżeli zapowiada się dłuższy dzień) pełnoziarnistą tortillę posmaruj serkiem do smarowania – np. Philadelphia lub Tartare. Ułóż plasterki wędzonego łososia, dodaj kilkanaście listków świeżej bazylii i pokrojone w plasterki wydrylowane oliwki. Zawiń i przekrój na pół. Zapakuj obok kilka pomidorków koktajlowych i pociętą w paski paprykę.

1 porcja (100 g): ok. 660 kcal, 32 g tłuszcze, 9,5 g węglowodany, 2 g błonnik, 40 g białko

makaron ryżowy fot. Slawomir Fajer 2015/shutterstock.com
fot. Slawomir Fajer 2015/shutterstock.com

Przepis na makaron ryżowy na zimno

Jedna kuchenka mikrofalowa na całe biuro i kłębiący się wokół tłum w porze lunchu. Znasz to? Przygotuj wieczorem swoje pudełko z makaronem, dopraw i zostaw na noc. Nitki przejdą aromatem i zimny lunch będzie doskonały.

Przygotowanie

Wrzuć na dużą patelnię 220 g ugotowanego makaronu ryżowego, 80 g ugotowanej piersi kurczaka w kawałkach, dużą garść posiekanej kapusty pekińskiej i podgrzej z łyżką oliwy, mieszając. Dodaj 2 łyżeczki sosu sojowego, szczyptę płatków chili, uprażone ziarna sezamu, 1 łyżkę posiekanej szalotki i skrop całość sokiem z limonki. Ostudź, przełóż do pudełka i wstaw na noc do lodówki.

1 porcja: 320 kcal, 19 g tłuszcze, 19 g węglowodany, 8 g błonnik, 21 g białko

gołąbki fot. Azdora 2015/shutterstock.com
fot. Azdora 2015/shutterstock.com

Przepis na zielone gołąbki

Potraktuj gołąbki jak tortille bez węglowodanów. Napakuj je warzywami, jajkiem i pokruszonym serem (jak w naszej propozycji) lub skomponuj własny warzywny farsz. To danie też możesz przygotować dzień wcześniej i zamknąć w lodówce na noc.

Przygotowanie

2 liście młodej włoskiej kapusty wrzuć do wrzącej, osolonej wody na kilka minut, wyjmij i osusz. Obieraczką zetnij zgrubiałe części liścia u nasady (uważaj, by nie zniszczyć samego liścia), rozłóż i zacznij faszerować. Dodaj po łyżce hummusu do każdego, rozłóż po równo plasterki jajka na twardo, po 1 łyżce startej marchewki, plasterki rzodkiewki i po 2 łyżki podpieczonej czerwonej papryki w kostkach. Dopraw solą i pieprzem. Posyp oba posiekaną natką i pokruszonym serkiem feta. Zawiń jak gołąbki.

1 porcja: 320 kcal, 19 g tłuszcze, 19 g węglowodany, 8 g błonnik, 21 g białko 

posiłki do pracy fot. Wiesław Jurewicz
fot. Wiesław Jurewicz

Wybierz swojego lunchboxa

Oferta jest przebogata, więc najpierw odpowiedz sobie na kilka pytań. Jakie potrawy będziesz jadać najczęściej - jeżeli zupy, owsianki, mięso z sosem itp., szukaj hermetycznie zamykanych. Jeżeli lubisz różnorodność, stawiaj na pudełka wielokomorowe, najlepiej z zamykanymi komorami, np. na sos lub dressing. I zapomnij o tych najtańszych z supermarketu. Popatrz lepiej na www.twojlunchbox.pl.

WH 03/2015

REKLAMA