[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.0

Przepisy na letnie słodkości bez grzechu

Nareszcie lato, latunio nasze kochane. Postanawiamy dogadzać sobie na maksa i łasuchować, ile wlezie. Ale ponieważ jesteśmy mądre, to i łasuchowanie będzie mądre. Oto nasze przepisy na lato bez grzechu.

muffiny malinowe

Truskawkowa rolada

Bez masła i innych tłuszczów, bez bitej śmietany i kremów powstaje wspaniała, mięciutka, wilgotna rolada z truskawkami. Niemożliwe? Możliwe, jak najbardziej. Wszystko dzięki plasterkom truskawek posypanych cukrem pudrem, który po jakimś czasie nadaje im konsystencję truskawkowego dżemu z kawałkami owoców. I do właśnie on sprawi, że ciasto będzie nawilżone, niesuche i rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru pudru do posypania

Sposób:

  1. Truskawki opłucz, osusz i pozbaw szypułek. Pokrój na cienkie plasterki, zasyp 2 łyżkami cukru pudru i odstaw.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180° C. Formę (29 x 36 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Zmiksuj jajka z cukrem pudrem – 5 minut na wysokich obrotach – aż konsystencja będzie odpowiednia. Poznasz, że jest OK, gdy po wyjęciu mieszadła zostaną ślady na miksturze. 
  4. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsyp 1/3 do masy jajecznej i miksuj na wolnych obrotach, aż się wchłonie. Powtarzaj z resztą mąki i ekstraktem waniliowym, ale delikatnie, bo ciasto powinno być dobrze napowietrzone. Przełóż do formy.
  5. Piecz 12-14 minut. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
  6. Wyłóż blat papierem do pieczenia i posyp go hojnie cukrem pudrem. Wyjmij ciasto z papierem z formy i przełóż na blat. Górny papier do kubła.
  7. Układaj plasterki truskawek na cieście od krótszego boku, jeden przy drugim. Z pomocą papieru zwiń delikatnie zwartą roladę i odstaw na 2-3 godziny. Rozwiń i pokrój na plastry 2-cm grubości. Yes! Yes! Yes!

6 porcji | kcal 70 | błonnik 1 g | węgle 12 g | tł. nas. 0 g

Lody lub granita truskawkowa

Tutaj rozwiązujemy największy dylemat letnich, upalnych dni (i tylko takich problemów wszystkim i sobie życzymy): lody czy może granita? Z tym przepisem możesz mieć obie rzeczy. A nawet jeszcze trzecią, hybrydową wersję: wystarczy zamrozić masę jogurtową i dodać do niej świeżą truskawkową polewę.

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 22 g cukru pudru
  • ¼ łyżeczki wódki lub ginu
  • 100 ml skondensowanego mleka
  • 30 ml soku z cytryny
  • 200 g jogurtu greckiego

Sposób:

  1. Zblenduj opłukane i odsączone truskawki. Dodaj łyżkę soku z cytryny, cukier, alkohol i jeszcze raz włącz maszynę.
  2. Do miski z mlekiem wlej 3 łyżki soku z cytryny, zamieszaj, aż trochę zgęstnieje, i połącz z jogurtem.
  3. Dodaj miks truskawkowy do jogurtu, lekko zamieszaj i napełnij np. większe kieliszki do shotów lub małe szklaneczki. Włóż do każdej małą łyżeczkę i wstaw do zamrażalnika. Jeżeli nie chcesz lodów, tylko kremową granitę, wstaw szklanki do lodówki na 30 minut.

7 porcji | kcal 80 | błonnik 1 g | węgle 14 g | tł. nas. 1 g

ZOBACZ: Letnie orzeźwienie - 4 przepisy na upalne popołudnie

REKLAMA

REKLAMA

Muffiny z malinami i burakiem

Muffiny robi się błyskawicznie, ale dranie nie zawsze wychodzą puszyste. Oto, co robić: rozdzielać jajka i ubijać białka, na końcu dokładać delikatnie łyżką do masy; masę robić ręcznie, nie mikserem; przesiewać mąkę i dolać odrobinę gazowanej wody. Teraz się uda.

Składniki:

  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 80 g cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 buraki, starte
  • 140 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki morskiej soli
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 130 g malin jogurt grecki 

Sposób:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175° C. Wysmaruj tłuszczem 6 foremek do muffinów. W misce wymieszaj olej, jajka, cukier, skórkę cytryny i aromat. Dodaj starte buraki.
  2. W innej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i połącz z masą buraczaną. Dodaj trochę rozgniecionych malin i napełnij foremki.
  3. Piecz 15-25 minut. Wyjmij muffiny z foremek i podawaj z jogurtem i malinami.

6 porcji | kcal 290 | błonnik 3 g | węgle 35 g | tł. nas. 1,5 g

Galaretka z winem musującym

Oczywiście może być też szampan, bo kto bogatemu zabroni, ale trochę szkoda. Ważniejsze jest tutaj raczej, by użyć wytrawnego wina, a nie półwytrawnego czy półsłodkiego. Rachunek jest prosty: w kieliszku wytrawnego wina lub szampana znajdziesz 2 g cukru, a w innych, np. półwytrawnych, zaczynamy liczenie od 8 g. Zresztą w składnikach cukier już jest, więc nie ma obaw, że będzie kwaśno.

Składniki:

  • 5 płatków żelatyny
  • 500 ml wytrawnego wina musującego
  • 150 g cukru pudru
  • owoce (np. truskawki, maliny, czerwona porzeczka)

Sposób:

  1. Namocz płatki w zimnej wodzie.
  2. Spróbuj, czy wino jest dobre, a resztę wlej do garnka i doprowadź do wrzenia.
  3. Zdejmij z ognia, wsyp cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  4. Wyjmij płatki żelatyny i przełóż je do gorącego wina. Mieszaj do rozpuszczenia. 
  5. Wsyp owoce do szampanówek (zostawiając trochę do dekoracji) i zalej je winem.
  6. Wstaw do lodówki na 3 godziny i podawaj z owocowym przybraniem.

6 porcji | kcal 23 | błonnik 0 g | węgle 36 g | tł. nas. 0 g

SPRAWDŹ: Przepisy na letnie drinki

Brzoskwinie z ricottą

Sok z brzoskwini, spływający po brodzie i rękach aż do łokci? Też tak czasem lubimy, ale tylko czasem. Teraz więc wersja bardziej oficjalna, na talerzu z widelczykiem, ale też doskonała. Aha, dojrzała nektarynka też się nada.

Składniki:

  • sok z 1 cytryny
  • kilka listków mięty
  • 2 brzoskwinie
  • 130 g serka ricotta
  • miód

Sposób:

  1. Listki mięty (zostaw kilka do przybrania) wrzuć do miski, zalej sokiem z cytryny, zmiażdż widelcem i odstaw na 15 minut. Wyrzuć miętę. 
  2. Pokrój owoce w łódeczki i zalej sokiem cytrynowym. Wstaw do lodówki na 20 min. 
  3. Na talerze wyłóż serek, owoce, skrop miodem i udekoruj miętą.

2 porcje | kcal 150 | błonnik 2 g | węgle 19 g | tł. nas. 3 g

Bezy ze śliwkami

Przed laty nasza ówczesna Pierwsza Dama uczyła nas w telewizji, jak jeść bezy nożem i widelcem, by było bardziej światowo. Skoro więc lekcja zaliczona, to my proponujemy łyżeczkę i zapewniamy, że tak też jest comme il faut.

Składniki:

  • 8 śliwek
  • 1 laska cynamonu
  • 6 goździków
  • 375 ml porto
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • Bezy:
  • 2 białka
  • 110 g cukru pudru

Sposób:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200° C. Przekrój śliwki na pół, wyrzuć pestki. Ułóż owoce (przecięciem do spodu) w foremce do pieczenia, wrzuć przyprawy i zalej porto. Piecz 20 minut. Wyjmij.
  2. Ubij białka z cukrem na sztywno.
  3. Łyżką nałóż masę na każdą śliwkę, zmniejsz temperaturę do 120° C i piecz 30 minut. Wyłącz i zostaw w piekarniku do ostygnięcia.

4 porcje | kcal 360 | błonnik 3 g | węgle 67 g | tł. nas. 0 g

ZOBACZ TEŻ: Zdrowa kuchnia – 6 przepisów na letnie smaki

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij