Truskawkowa rolada
Bez masła i innych tłuszczów, bez bitej śmietany i kremów powstaje wspaniała, mięciutka, wilgotna rolada z truskawkami. Niemożliwe? Możliwe, jak najbardziej. Wszystko dzięki plasterkom truskawek posypanych cukrem pudrem, który po jakimś czasie nadaje im konsystencję truskawkowego dżemu z kawałkami owoców. I do właśnie on sprawi, że ciasto będzie nawilżone, niesuche i rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 5 jajek
- 100 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 500 g truskawek
- 2 łyżeczki cukru pudru do posypania
Sposób:
- Truskawki opłucz, osusz i pozbaw szypułek. Pokrój na cienkie plasterki, zasyp 2 łyżkami cukru pudru i odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do 180° C. Formę (29 x 36 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Zmiksuj jajka z cukrem pudrem – 5 minut na wysokich obrotach – aż konsystencja będzie odpowiednia. Poznasz, że jest OK, gdy po wyjęciu mieszadła zostaną ślady na miksturze.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsyp 1/3 do masy jajecznej i miksuj na wolnych obrotach, aż się wchłonie. Powtarzaj z resztą mąki i ekstraktem waniliowym, ale delikatnie, bo ciasto powinno być dobrze napowietrzone. Przełóż do formy.
- Piecz 12-14 minut. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
- Wyłóż blat papierem do pieczenia i posyp go hojnie cukrem pudrem. Wyjmij ciasto z papierem z formy i przełóż na blat. Górny papier do kubła.
- Układaj plasterki truskawek na cieście od krótszego boku, jeden przy drugim. Z pomocą papieru zwiń delikatnie zwartą roladę i odstaw na 2-3 godziny. Rozwiń i pokrój na plastry 2-cm grubości. Yes! Yes! Yes!
6 porcji | kcal 70 | błonnik 1 g | węgle 12 g | tł. nas. 0 g
Lody lub granita truskawkowa
Tutaj rozwiązujemy największy dylemat letnich, upalnych dni (i tylko takich problemów wszystkim i sobie życzymy): lody czy może granita? Z tym przepisem możesz mieć obie rzeczy. A nawet jeszcze trzecią, hybrydową wersję: wystarczy zamrozić masę jogurtową i dodać do niej świeżą truskawkową polewę.
Składniki:
- 250 g truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 22 g cukru pudru
- ¼ łyżeczki wódki lub ginu
- 100 ml skondensowanego mleka
- 30 ml soku z cytryny
- 200 g jogurtu greckiego
Sposób:
- Zblenduj opłukane i odsączone truskawki. Dodaj łyżkę soku z cytryny, cukier, alkohol i jeszcze raz włącz maszynę.
- Do miski z mlekiem wlej 3 łyżki soku z cytryny, zamieszaj, aż trochę zgęstnieje, i połącz z jogurtem.
- Dodaj miks truskawkowy do jogurtu, lekko zamieszaj i napełnij np. większe kieliszki do shotów lub małe szklaneczki. Włóż do każdej małą łyżeczkę i wstaw do zamrażalnika. Jeżeli nie chcesz lodów, tylko kremową granitę, wstaw szklanki do lodówki na 30 minut.
7 porcji | kcal 80 | błonnik 1 g | węgle 14 g | tł. nas. 1 g
ZOBACZ: Letnie orzeźwienie - 4 przepisy na upalne popołudnie
Komentarze
~Misia, 2019-09-23 15:59:59
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?