Domowa lemoniada: sprawdzone przepisy

Woda gasi pragnienie, nawilża skórę, przyspiesza metabolizm, wypłukuje toksyny i pomaga zachować zgrabną sylwetkę. Nie lubisz wody? Skorzystaj z naszych przepisów na lemoniady pełne zdrowia i smaku.

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Nie lubisz pić wody? Niedobrze. Kupujesz wody smakowe? Jeszcze gorzej, bo to koktajl sztucznych barwników, konserwantów i cukru. Rozwiązanie? Domowa lemoniada, która orzeźwi, nawodni i podkręci metabolizm. Ma niewiele kalorii i dużo smaku.  

REKLAMA

Wiśnia z wanilią (6 porcji)

  • 3 szklanki niesłodzonego 100-% soku z wiśni
  • 1 laska wanilii
  • woda mineralna gazowana lub niegazowana

Do niedużego rondelka wlej sok z wiśni i włóż laskę wanilii. Przykryj i podgrzewaj na średnim ogniu, aż sok zacznie wrzeć. Następnie zmniejsz ogień i gotuj go od 35 do 45 minut. Gdy zobaczysz, że zgęstniał, zdejmij z ognia. Odstaw i poczekaj do całkowitego wystudzenia.

Gdy sok ostygnie, wyjmij z rondla laskę wanilii. Wiśniowy mus przelej do słoika i szczelnie zakręć. Włóż do lodówki – tam zachowa swoją świeżość przez dwa tygodnie.

Pijąc codziennie wodę, możesz zmieniać jej smak na wiśniowo-waniliowy. Wystarczy wlać 1/4 szklanki soku i dolać do tego wodę gazowaną lub niegazowaną.

W jednej porcji: 80 kalorii, 0 g tłuszczu, 18,5 g węglowodanów, 5 mg sodu, 0 g błonnika, 1 g białka  

Wypróbuj także nasze przepisy na zupy ze smoothie oraz chłodniki.

REKLAMA

REKLAMA

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Pomarańcza z truskawką (6 porcji)

  • 2 szklanki soku z mango i pomarańczy
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonych truskawek
  • woda mineralna gazowana lub niegazowana

Wlej sok z mango i pomarańczy do niewielkiego garnka, przykryj i gotując na średnim gazie, doprowadź do wrzenia. Następnie przez 20 minut gotuj, aż mieszanka się zagęści. Odstaw do wystygnięcia.

Włóż rozmrożone truskawki do blendera i zmiksuj. Następnie przecedź je przez sitko wyłożone podwójną gazą.

Uzyskany z truskawek sok wymieszaj z zagęszczonym sokiem z pomarańczy i mango. Całość przelej do słoika, szczelnie zakręć i włóż do lodówki. Koncentrat będzie zdatny do spożycia przez trzy dni. Jeśli będziesz miała ochotę napić się wody truskawkowo- pomarańczowej, wystarczy do 1/3 szklanki wlać przygotowany sok i zalać go wodą z bąbelkami lub bez.

W jednej porcji: 63 kalorie, 0 g tłuszczu, 16 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0,5 g białka  

REKLAMA

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Aromat przypraw (6 porcji)

  • 1/2 laski wanilii
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 łyżeczki nasion kopru
  • 1/4 łyżeczki ziaren białego pieprzu
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 daktyle bez pestek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka melasy
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • woda mineralna gazowana lub niegazowana

Włóż do garnka laskę wanilii, ziele angielskie, goździki, laskę cynamonu, nasiona kopru, pieprz, rodzynki, daktyle. Wlej wodę, syrop klonowy i melasę. Przykryj i gotując na średnim ogniu, doprowadź do łagodnego wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj bez przykrycia przez 35 minut, aż wywar zgęstnieje. Następnie odstaw go do wystudzenia.

Zimny wywar przecedź przez sito i przelej do słoika. Szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce. Ekstrakt powinien zachować świeżość przez około 2 tygodnie.

Pijąc wodę mineralną, możesz poprawić jej smak na bardziej aromatyczny. Wystarczy, że do 1/4 szklanki dodasz przygotowany sok i zalejesz go wodą gazowaną lub bez gazu.

W jednej porcji: 80 kalorii, 0 g tłuszczu, 21 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0 g białka  

REKLAMA

REKLAMA

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Ananas z imbirem (6 porcji)

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki posiekanego imbiru
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody woda mineralna gazowana lub niegazowana

Włóż do garnka ananasa, rozmaryn i imbir. Wlej wodę, syrop z agawy i sok z cytryny. Przykryj i doprowadź do łagodnego wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj bez przykrycia przez 5 minut, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na pół godziny do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.

Z chłodnego soku wyjmij gałązki rozmarynu, wlej do blendera i zmiksuj.

Zblendowany koktajl przecedź przez sito owinięte podwójną gazą. Przelej do słoika, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce. Powinien być świeży przez tydzień.

Pijąc wodę, możesz do szklanki wlać 1/4 syropu i zalać wodą gazowaną lub niegazowaną. Woda na pewno będzie Ci smakować lepiej: jest nie tylko słodsza, ale ma ponadto posmak imbiru.

W jednej porcji: 70 kalorii, 0 g tłuszczu, 19 g węglowodanów, 2 g błonnika, 0 g białka  

REKLAMA

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Malina z limonką (6 porcji)

  • 2 szklanki świeżych lub rozmrożonych malin
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 i 1/2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki syropu z agawy woda mineralna gazowana lub niegazowana

Do garnka włóż maliny, wlej wodę, połowę soku z limonki, syrop klonowy i syrop z agawy. Przykryj i doprowadź do łagodnego wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj koktajl bez przykrycia przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 15 min, aby ostygł. Chłodny sok przecedź przez sito pokryte podwójną warstwą gazy.

Do przygotowanego soku dodaj resztę limonki i całość wlej do słoika. Szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień.

Pijąc wodę z bąbelkami lub bez, zmienisz jej smak, dodając do niej 1/4 szklanki przygotowanego soku. Limonka będzie działać orzeźwiająco.

W jednej porcji: 70 kalorii, 0 g tłuszczu, 18 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1 g białka  

REKLAMA

REKLAMA

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Arbuz z miętą (6 porcji)

  • 1 szklanka listków mięty
  • 4 i 1/2 łyżki posiekanego imbiru
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
  • woda mineralna gazowana lub niegazowana

Do rondelka włóż liście mięty, imbir, płatki chili, wlej syrop z agawy i wodę. Przykryj i doprowadź do łagodnego wrzenia, gotując na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i dalej gotuj wywar (ale bez przykrycia) przez około 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut do wystygnięcia. Przetrzyj miksturę przez sitko.

Zblenduj arbuza i wlej do niego przygotowany wcześniej wywar. Całość przecedź przez sitko wyłożone podwójną gazą i odstaw na 15 minut. Gdy będzie już zupełnie chłodny, wlej zmieszany sok do słoika, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce. Będzie świeży przez trzy dni.

Pijąc wodę, możesz dodać do niej pół szklanki soku ananasowo-imbirowego. Ten ostatni składnik ma właściwości odkażające i odświeżające, dlatego pozostawi miły zapach w Twoich ustach.

W jednej porcji: 70 kalorii, 0 g tłuszczu, 17 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka  

REKLAMA

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Żurawina z granatem (6 porcji)

  • 1 i 1/2 szklanki 100-proc. soku z żurawiny bez cukru
  • 1/2 szklanki koncentratu soku z granatów
  • 1/2 szklanki czerwonych lub zielonych winogron
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • woda mineralna gazowana lub niegazowana

Umieść sok żurawinowy, koncentrat soku z granatów, winogrona i syrop klonowy w średnim rondlu. Przykryj i doprowadzić do łagodnego wrzenia, gotując na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj bez przykrycia przez 10 minut, rozgniatając winogrona łyżką. Zdejmij z ognia i pozostaw mieszankę na 15 minut do ostygnięcia.

Przecedź ją przez sito pokryte podwójną gazą. Przelej sok do słoika. Szczelnie go zakręć i trzymaj w lodówce nie dłużej niż trzy dni. Wlej 1/4 szklanki żurawinowego soku, dolej do tego wodę mineralną z gazem lub bez. Żurawina i granat mają właściwości przeciwutleniające. Jedzenie owoców, które mają duże ilości przeciwutleniaczy, redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby układu sercowo-naczyniowego.

W jednej porcji: 120 kalorii, 0 g tłuszczu, 31 g węglowodanów, 0 g błonnika, 0 g białka  

WH 04/2016

Zobacz również:
Kitesurfing w Polsce z roku na rok staje się coraz popularniejszy. Jeszcze 16 lat temu uprawiała go garstka zapaleńców, dziś widok kite'a nad falami Bałtyku nie budzi już zdziwienia. Przez ten czas ewaluował nie tylko sprzęt, ale i technika pływania, rozgrywane podczas zawodów konkurencje i ilość zapaleńców na wodzie. Kitesurfing ma już tak wielu fanów na świecie, że znalazł się w programie Igrzysk Olimpijskich w Paryżu w 2024 roku.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA