Domowa lemoniada: sprawdzone przepisy

Woda gasi pragnienie, nawilża skórę, przyspiesza metabolizm, wypłukuje toksyny i pomaga zachować zgrabną sylwetkę. Nie lubisz wody? Skorzystaj z naszych przepisów na lemoniady pełne zdrowia i smaku.

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Nie lubisz pić wody? Niedobrze. Kupujesz wody smakowe? Jeszcze gorzej, bo to koktajl sztucznych barwników, konserwantów i cukru. Rozwiązanie? Domowa lemoniada, która orzeźwi, nawodni i podkręci metabolizm. Ma niewiele kalorii i dużo smaku.  

Wiśnia z wanilią (6 porcji)

  • 3 szklanki niesłodzonego 100-% soku z wiśni
  • 1 laska wanilii
  • woda mineralna gazowana lub niegazowana

Do niedużego rondelka wlej sok z wiśni i włóż laskę wanilii. Przykryj i podgrzewaj na średnim ogniu, aż sok zacznie wrzeć. Następnie zmniejsz ogień i gotuj go od 35 do 45 minut. Gdy zobaczysz, że zgęstniał, zdejmij z ognia. Odstaw i poczekaj do całkowitego wystudzenia.

Gdy sok ostygnie, wyjmij z rondla laskę wanilii. Wiśniowy mus przelej do słoika i szczelnie zakręć. Włóż do lodówki – tam zachowa swoją świeżość przez dwa tygodnie.

Pijąc codziennie wodę, możesz zmieniać jej smak na wiśniowo-waniliowy. Wystarczy wlać 1/4 szklanki soku i dolać do tego wodę gazowaną lub niegazowaną.

W jednej porcji: 80 kalorii, 0 g tłuszczu, 18,5 g węglowodanów, 5 mg sodu, 0 g błonnika, 1 g białka  

Wypróbuj także nasze przepisy na zupy ze smoothie oraz chłodniki.

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Pomarańcza z truskawką (6 porcji)

  • 2 szklanki soku z mango i pomarańczy
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonych truskawek
  • woda mineralna gazowana lub niegazowana

Wlej sok z mango i pomarańczy do niewielkiego garnka, przykryj i gotując na średnim gazie, doprowadź do wrzenia. Następnie przez 20 minut gotuj, aż mieszanka się zagęści. Odstaw do wystygnięcia.

Włóż rozmrożone truskawki do blendera i zmiksuj. Następnie przecedź je przez sitko wyłożone podwójną gazą.

Uzyskany z truskawek sok wymieszaj z zagęszczonym sokiem z pomarańczy i mango. Całość przelej do słoika, szczelnie zakręć i włóż do lodówki. Koncentrat będzie zdatny do spożycia przez trzy dni. Jeśli będziesz miała ochotę napić się wody truskawkowo- pomarańczowej, wystarczy do 1/3 szklanki wlać przygotowany sok i zalać go wodą z bąbelkami lub bez.

W jednej porcji: 63 kalorie, 0 g tłuszczu, 16 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0,5 g białka  

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Aromat przypraw (6 porcji)

  • 1/2 laski wanilii
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 łyżeczki nasion kopru
  • 1/4 łyżeczki ziaren białego pieprzu
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 daktyle bez pestek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka melasy
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • woda mineralna gazowana lub niegazowana

Włóż do garnka laskę wanilii, ziele angielskie, goździki, laskę cynamonu, nasiona kopru, pieprz, rodzynki, daktyle. Wlej wodę, syrop klonowy i melasę. Przykryj i gotując na średnim ogniu, doprowadź do łagodnego wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj bez przykrycia przez 35 minut, aż wywar zgęstnieje. Następnie odstaw go do wystudzenia.

Zimny wywar przecedź przez sito i przelej do słoika. Szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce. Ekstrakt powinien zachować świeżość przez około 2 tygodnie.

Pijąc wodę mineralną, możesz poprawić jej smak na bardziej aromatyczny. Wystarczy, że do 1/4 szklanki dodasz przygotowany sok i zalejesz go wodą gazowaną lub bez gazu.

W jednej porcji: 80 kalorii, 0 g tłuszczu, 21 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0 g białka  

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Ananas z imbirem (6 porcji)

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki posiekanego imbiru
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody woda mineralna gazowana lub niegazowana

Włóż do garnka ananasa, rozmaryn i imbir. Wlej wodę, syrop z agawy i sok z cytryny. Przykryj i doprowadź do łagodnego wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj bez przykrycia przez 5 minut, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na pół godziny do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.

Z chłodnego soku wyjmij gałązki rozmarynu, wlej do blendera i zmiksuj.

Zblendowany koktajl przecedź przez sito owinięte podwójną gazą. Przelej do słoika, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce. Powinien być świeży przez tydzień.

Pijąc wodę, możesz do szklanki wlać 1/4 syropu i zalać wodą gazowaną lub niegazowaną. Woda na pewno będzie Ci smakować lepiej: jest nie tylko słodsza, ale ma ponadto posmak imbiru.

W jednej porcji: 70 kalorii, 0 g tłuszczu, 19 g węglowodanów, 2 g błonnika, 0 g białka  

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Malina z limonką (6 porcji)

  • 2 szklanki świeżych lub rozmrożonych malin
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 i 1/2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki syropu z agawy woda mineralna gazowana lub niegazowana

Do garnka włóż maliny, wlej wodę, połowę soku z limonki, syrop klonowy i syrop z agawy. Przykryj i doprowadź do łagodnego wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj koktajl bez przykrycia przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 15 min, aby ostygł. Chłodny sok przecedź przez sito pokryte podwójną warstwą gazy.

Do przygotowanego soku dodaj resztę limonki i całość wlej do słoika. Szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień.

Pijąc wodę z bąbelkami lub bez, zmienisz jej smak, dodając do niej 1/4 szklanki przygotowanego soku. Limonka będzie działać orzeźwiająco.

W jednej porcji: 70 kalorii, 0 g tłuszczu, 18 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1 g białka  

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Arbuz z miętą (6 porcji)

  • 1 szklanka listków mięty
  • 4 i 1/2 łyżki posiekanego imbiru
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
  • woda mineralna gazowana lub niegazowana

Do rondelka włóż liście mięty, imbir, płatki chili, wlej syrop z agawy i wodę. Przykryj i doprowadź do łagodnego wrzenia, gotując na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i dalej gotuj wywar (ale bez przykrycia) przez około 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut do wystygnięcia. Przetrzyj miksturę przez sitko.

Zblenduj arbuza i wlej do niego przygotowany wcześniej wywar. Całość przecedź przez sitko wyłożone podwójną gazą i odstaw na 15 minut. Gdy będzie już zupełnie chłodny, wlej zmieszany sok do słoika, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce. Będzie świeży przez trzy dni.

Pijąc wodę, możesz dodać do niej pół szklanki soku ananasowo-imbirowego. Ten ostatni składnik ma właściwości odkażające i odświeżające, dlatego pozostawi miły zapach w Twoich ustach.

W jednej porcji: 70 kalorii, 0 g tłuszczu, 17 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka  

lemoniady fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Żurawina z granatem (6 porcji)

  • 1 i 1/2 szklanki 100-proc. soku z żurawiny bez cukru
  • 1/2 szklanki koncentratu soku z granatów
  • 1/2 szklanki czerwonych lub zielonych winogron
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • woda mineralna gazowana lub niegazowana

Umieść sok żurawinowy, koncentrat soku z granatów, winogrona i syrop klonowy w średnim rondlu. Przykryj i doprowadzić do łagodnego wrzenia, gotując na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj bez przykrycia przez 10 minut, rozgniatając winogrona łyżką. Zdejmij z ognia i pozostaw mieszankę na 15 minut do ostygnięcia.

Przecedź ją przez sito pokryte podwójną gazą. Przelej sok do słoika. Szczelnie go zakręć i trzymaj w lodówce nie dłużej niż trzy dni. Wlej 1/4 szklanki żurawinowego soku, dolej do tego wodę mineralną z gazem lub bez. Żurawina i granat mają właściwości przeciwutleniające. Jedzenie owoców, które mają duże ilości przeciwutleniaczy, redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby układu sercowo-naczyniowego.

W jednej porcji: 120 kalorii, 0 g tłuszczu, 31 g węglowodanów, 0 g błonnika, 0 g białka  

WH 04/2016

REKLAMA