[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepisy na kolację we dwoje - niecodzienne połączenie smaków

Połączenie grejpfruta z estragonem będzie idealne na spotkanie z ukochanym. Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe przekąski, w których role główne odgrywają właśnie te składniki.

Grejpfrut i estragon fot. Levi Brown

Grejpfrut - właściwości

Grejpfrut nie bez przyczyny nazywa się po łacinie citrus paradis – rajski owoc. Ma tyle dobrych dla nas rzeczy w środku, że trudno wszystkie wyliczyć, ale jedno trzeba powiedzieć: przyspiesza metabolizm, spala tkankę tłuszczową i usuwa cellulit.

Estragon - właściwości

Estragon natomiast nazywany jest we Francji królem przypraw i faktycznie tam rządzi. Jego lekko gorzki posmak jest główną nutą wielu sosów, musztard i ziołowych mieszanek.

1. Pollo alla Francese

Składniki (na 4 porcje):

  • 1/3 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 2 białka, lekko ubite
  • 2 łyżeczki skórki grejpfruta
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 kotlety z piersi kurczaka
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • 1,5 łyżki posiekanego estragonu
  • 2 plastry grejpfruta

Sposób przygotowania:

1. Na talerzu połącz mąkę ze szczyptą soli i pieprzu. Obtocz masło w mieszance i odstaw. Startą skórkę wymieszaj na innym talerzu z białkami jajek. Rozgrzej oliwę na patelni.

2. Zanurz kotlety w białku, a potem opanieruj w mące. Wrzuć na patelnię i smaż na złoto po 2 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz.

3. Wlej wino i bulion na patelnię i gotuj 2 minuty. Wrzuć przygotowany kawałek masła, rozpuść je, dodaj większą część estragonu, połóż kotlety i smaż 3 minuty. Na talerzu połóż na wierzch plasterek grejpfruta, polej sosem i posyp resztą estragonu.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • 260 kcal 
  • 9 g tłuszcze (3 g nasyc.)
  • 11 g węglowodany
  • 6 g cukier
  • 1 g błonnik
  • 27 g białko

REKLAMA

Grejpfrut estragon fot. Levi Brown

2. Koktajl 

W szejkerze rozgnieć 10 listków estragonu z 1 łyżeczką cukru. Dodaj zmiażdżony lód, 40 ml ginu i 100 ml soku ze świeżych grejpfrutów. Energicznie wstrząśnij i przecedź do wysokiej szklanki z kostkami lodu. Uzupełnij tonikiem, udekoruj cząstką grejpfruta i gałązką estragonu.

Szukasz pomysłów na bezalkoholowe drinki? Sprawdź nasze przepisy na zdrowe koktajle.

3. Przekąska

Rozgrzej piekarnik do 235 °C. Przekrój 2 grejpfruty w poprzek na pół i zdejmij skórkę. W misce wymieszaj 150 g jogurtu greckiego z 1 łyżką miodu i 1 łyżką posiekanego estragonu. Z owoców wyciśnij trochę soku i wmieszaj do dipu.

Grejpfruty wstaw na blachę przeciętą stroną i piecz 10 minut. W ostatniej minucie wysyp na blachę ¼ szkl. orzeszków pinii. Wyjmij, wrzuć cząstki do jogurtu i posyp uprażonymi orzeszkami.

4. Panna cotta

Wlej do miski ½ szkl. mleka i rozpuść w nim 40 g żelatyny. W garnku na średnim ogniu zagotuj przez 5 minut 1/3szkl. brązowego cukru, 2½ szkl. mleka i ¼ szkl. listków estragonu. Przecedź i wlej do miski z żelatyną. Wystudź przez 20 minut, przelej do 4-6 deserowych misek i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Cząstki grejpfruta grubo posiekaj, wymieszaj z 1 łyżeczką brązowego cukru, ½ łyżeczki posiekanego estragonu i połóż na wierzch deseru.

WH 03/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij