Grejpfrut - właściwości
Grejpfrut nie bez przyczyny nazywa się po łacinie citrus paradis – rajski owoc. Ma tyle dobrych dla nas rzeczy w środku, że trudno wszystkie wyliczyć, ale jedno trzeba powiedzieć: przyspiesza metabolizm, spala tkankę tłuszczową i usuwa cellulit.
Estragon - właściwości
Estragon natomiast nazywany jest we Francji królem przypraw i faktycznie tam rządzi. Jego lekko gorzki posmak jest główną nutą wielu sosów, musztard i ziołowych mieszanek.
1. Pollo alla Francese
Składniki (na 4 porcje):
- 1/3 szklanki mąki
- sól, pieprz
- 1 łyżka zimnego masła
- 2 białka, lekko ubite
- 2 łyżeczki skórki grejpfruta
- 1 łyżka oliwy
- 4 kotlety z piersi kurczaka
- 1/2 szkl. białego wina
- 1/2 szkl. bulionu drobiowego
- 1,5 łyżki posiekanego estragonu
- 2 plastry grejpfruta
Sposób przygotowania:
1. Na talerzu połącz mąkę ze szczyptą soli i pieprzu. Obtocz masło w mieszance i odstaw. Startą skórkę wymieszaj na innym talerzu z białkami jajek. Rozgrzej oliwę na patelni.
2. Zanurz kotlety w białku, a potem opanieruj w mące. Wrzuć na patelnię i smaż na złoto po 2 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz.
3. Wlej wino i bulion na patelnię i gotuj 2 minuty. Wrzuć przygotowany kawałek masła, rozpuść je, dodaj większą część estragonu, połóż kotlety i smaż 3 minuty. Na talerzu połóż na wierzch plasterek grejpfruta, polej sosem i posyp resztą estragonu.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
- 260 kcal
- 9 g tłuszcze (3 g nasyc.)
- 11 g węglowodany
- 6 g cukier
- 1 g błonnik
- 27 g białko