Jednopatelniowa szakszuka
gotowe w 20 minut
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1/2 cebuli, posiekanej,
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczka chili,
- 1 łyżeczka papryki,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 bakłażan, krążki,
- 1 czerwona papryka, paski,
- 1 żółta papryka, paski,
- 400 g pomidorów, puszka,
- 2 łyżki kolendry, posiekanej,
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej,
- 4 jajka,
- 150 g szpinaku,
- jogurt grecki, do przybrania.
Sposób:
1. To tunezyjskie danie robi się na jednej patelni, więc nie będzie sporu, kto myje gary po kolacji. Rozgrzej na dużym ogniu olej w głębokiej, dużej patelni i wrzuć cebulę. Podsmażaj kilka minut i dorzuć czosnek. Zamieszaj.
2. Po kilku minutach dorzuć przyprawy, przecier, krążki bakłażana, papryki i podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu.
3. Teraz wrzuć pomidory z puszki (najlepiej w kostkach), 1 łyżkę kolendry i pietruszkę. Gotuj 15 minut, spróbuj i dopraw.
4. Dużą łyżką zrób w miksturze 4 dziurki i szybko wbij w nie po jednym jajku. Przykryj i gotuj 3 minuty – pilnuj czasu, bo płynne żółtko jest boskie.
5. Na chwilę wcześniej, zanim jajka będą ugotowane, rozrzuć po patelni listki szpinaku i przykryj na 30 sekund. Dopraw i podawaj z łyżką jogurtu i posypane kolendrą.
Wypróbuj także inne przepisy na kolację i pomysły na obiad.