[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Przepisy na kolację: 5 pomysłów

Przed Tobą pięć przepisów na kolację wartych wypróbowania. Są pyszne, zdrowe i sycące, a dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn. Zobacz jak zrobić gulasz z guacamole, szakszukę ze zdrowymi dodatkami, curry z kurczakiem i cukinią oraz minestrone. 

jedzenie fot. shutterstock.com

Jednopatelniowa szakszuka

gotowe w 20 minut

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1/2 cebuli, posiekanej,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 bakłażan, krążki,
  • 1 czerwona papryka, paski,
  • 1 żółta papryka, paski,
  • 400 g pomidorów, puszka,
  • 2 łyżki kolendry, posiekanej,
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej,
  • 4 jajka,
  • 150 g szpinaku,
  • jogurt grecki, do przybrania.

Sposób:

1. To tunezyjskie danie robi się na jednej patelni, więc nie będzie sporu, kto myje gary po kolacji. Rozgrzej na dużym ogniu olej w głębokiej, dużej patelni i wrzuć cebulę. Podsmażaj kilka minut i dorzuć czosnek. Zamieszaj.

2. Po kilku minutach dorzuć przyprawy, przecier, krążki bakłażana, papryki i podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu.

3. Teraz wrzuć pomidory z puszki (najlepiej w kostkach), 1 łyżkę kolendry i pietruszkę. Gotuj 15 minut, spróbuj i dopraw.

4. Dużą łyżką zrób w miksturze 4 dziurki i szybko wbij w nie po jednym jajku. Przykryj i gotuj 3 minuty – pilnuj czasu, bo płynne żółtko jest boskie.

5. Na chwilę wcześniej, zanim jajka będą ugotowane, rozrzuć po patelni listki szpinaku i przykryj na 30 sekund. Dopraw i podawaj z łyżką jogurtu i posypane kolendrą.  

Wypróbuj także inne przepisy na kolację i pomysły na obiad.

jedzenie fot. shutterstock.com

Minestrone

gotowe w 50 minut

Składniki:

  • 200 g fasoli cannellini, świeżej lub suszonej i moczonej całą noc,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 pomidor, posiekany,
  • 1 batat, kostka,
  • oliwa,
  • 2 czerwone cebule, posiekane,
  • 2 marchewki, kostka,
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane,
  • 1/2 bulwy fenkułu, posiekane,
  • 3 ząbki czosnku, plasterki,
  • 1 pęczek bazylii, listki osobno,
  • 800 g pomidorów, puszka,
  • 2 cukinie, plasterki,
  • 200 g jarmużu, grubo posiekanego,
  • 560 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 55 g quinoa,
  • starty parmezan (opcjonalnie).

Sposób:

1. Do garnka z wodą wrzuć fasolę, liść laurowy, posiekanego, świeżego pomidora i batata. Gotuj, aż fasola będzie miękka (przy suchej musisz liczyć godzinę, przy świeżej – pół). Odsącz, zachowując trochę wody na później, i pozbądź się wszystkiego oprócz fasoli.

2. Rozgrzej nieco oliwy w garnku i wrzuć cebulę, marchewki, seler, 
fenkuła, czosnek i łodygi (bez listków) bazylii. Gotuj 15-20 minut na małym ogniu, częściowo przykryte pokrywką. Dodaj pomidory z puszki, cukinie i gotuj kolejne 15 minut.

3. Teraz wrzuć jarmuż, wsyp fasolę i wlej bulion. Zamieszaj i wsyp quinoa. Raz jeszcze zamieszaj i dodaj kolejny kwadrans wolnego gotowania.

4. Jeżeli zupa wydaje Ci się zbyt gęsta, wlej trochę wody z gotowania fasoli (patrz pkt 1). Spróbuj i dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj posypane poszarpanymi listkami bazylii, skropione oliwą i (opcjonalnie, ale to dobra opcja, zapewniamy) posypane startym parmezanem.

jedzenie fot. shutterstock.com

Curry z kurczakiem i cukinią

gotowe w 45 minut

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 2 duże, czerwone cebule,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 1 czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane,
  • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej,
  • 1 łyżeczka imbiru, startego,
  • starta skórka i sok z 1 limonki,
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • 400 g mleka kokosowego,
  • 4 filety z kurczaka, kostka,
  • 2 cukinie,
  • 2 pomidory, grubo posiekane,
  • 2 garści jarmużu.

Sposób:

1. Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużym garnku i wrzuć posiekane cebule. Smaż, aż zmiękną.

2. Wrzuć przyprawy, czosnek, chili, świeżą kolendrę, imbir, startą skórkę limonki, przecier i mieszaj przez 2 minuty. Wlej teraz mleko i gotuj na średnim ogniu 10 minut.

3. Pora na pokrojonego w kostkę kurczaka, cukinie i pomidory – wrzuć je wszystkie razem do garnka, przykryj i gotuj 20 minut. Gdy mięso i cukinie będą miękkie, wlej sok z limonki i dorzuć jarmuż. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.

4. Podawaj w dużych miskach, a obok możesz postawić miseczki z ugotowaną quinoa – pasuje.  

jedzenie fot. shutterstock.com

Fish & Chips

gotowe w 35 minut

Składniki:

  • 1 batat,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 2 filety z dorsza,
  • 85 g migdałów w proszku,
  • 50 g mąki kokosowej,
  • 1 łyżka rozmarynu, suszonego,
  • 1/2 łyżeczki czosnku, proszek,
  • 2 jajka.
  • 250 ml mleka migdałowego,
  • 1 cytryna.

Sposób:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrój batata w łódeczki i wyłóż je na blasze, skrop oliwą, posyp papryką i posól. Piecz 30 minut, aż frytki zrobią się chrupkie.

2. Rozdziel palcami filety na mniejsze kawałki. Zmieszaj migdały, mąkę kokosową, rozmaryn, czosnek, szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz w jednej misce; do drugiej wbij jajka i rozkłóć. Do trzeciej miski wlej mleko migdałowe (i ustal wcześniej, że to on zmywa naczynia).

3. Zanurzaj kawałki ryby w mleku, potem w misce z mąką, potem w misce z jajkami i z powrotem w misce z mąką. Połóż je na blasze i piecz 20 minut, obracając po 10 minutach. Podawaj z ćwiartką cytryny obok.

jedzenie fot. shutterstock.com

Ostry gulasz z guacamole

gotowe w 30 minut

Składniki:

  • 300 g brązowego ryżu,
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 400 g czerwonej fasoli, odsączonej, z puszki,
  • 400 g pomidorów, puszka,
  • 1/2 czerwonego chili, drobno posiekane,
  • 1 i 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki chili, proszek,
  • 1/4 łyżeczki czosnku, proszek.

Guacamole:

  • 2 awokado,
  • 1/2 czerwonego chili, bez pestek,
  • szczypta mielonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • szczypta morskiej soli,
  • sok z 1 limonki.

Sposób:

1. To najprostsze danie świata – oprócz zrobienia jajka na twardo. Włóż wszystkie składniki do garnka, zamieszaj, przykryj i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Mieszaj od czasu do czasu.

2. Gdy ryż będzie prawie gotowy, wlej połowę soku z limonki i zamieszaj.

3. Wymieszaj awokado z resztą składników do guacamole. Wlej gulasz do talerzy i udekoruj czubatą łyżką guacamole.  

WH 04/2016

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij