Tabule z kaszą (2 porcje)
190 kcal / 2 g tł. nas. / 6,7 g cukru
Ta libańska potrawa przeważnie zawiera kuskus lub bulgur, ale my zdecydujemy się na wersję z kaszą jęczmienną. Podmieniamy też zwyczajowo używane orzeszki piniowe na pistacje, bo zawierają najwięcej potasu i, jako jedyne z orzechów, dobre dla oczu luteinę i zeaksantynę.
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- 2 garści świeżej natki pietruszki,
- garść świeżej mięty,
- 300 g świeżych, dojrzałych pomidorów, posiekanych, bez pestek,
- 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 garść grubo pokruszonych pistacji.
Metoda
1. Wsyp kaszę do garnka i zalej podwójną ilością wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut, aż zrobi się miękka. Odcedź i wypłucz pod zimną wodą, zostawiając w sitku do odcieknięcia.
2. Pietruszkę i miętę drobno posiekaj (zostaw kilka listków mięty do dekoracji).
3. Przełóż odsączoną kaszę do miski, dodaj pomidory, cebulę, pietruszkę z miętą, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
4. Dorzuć na wierzch pokruszone orzeszki pistacjowe i kilka listków mięty. Wstaw na chwilę do lodówki.
Jeśli szukasz skutecznego sposobu na detoks organizmu, zobacz także nasze oczyszczające przepisy na obiad albo sięgnij po bogate w składniki odżywcze herbaty.
Komentarze