Przepisy na domowe jedzenie [keczup, hummus, chleb na zakwasie i inne]

Dla naszych babć sprawa była jasna, dla naszych mam już niekoniecznie, a dla nas? Czy sądzimy, że produkty przygotowane w domu, a nie kupione w sklepie, będą zdrowsze i smaczniejsze? Jeżeli tak, to czemu ich nie robimy? Jeżeli nie, to tych kilka przepisów da Ci impuls do zmiany zdania. Zrób i przekonaj się sama.

Domowe jedzenie fot. Getty Images

Keczup

Czas przygotowania

2,5-3 godziny

REKLAMA

Potrzebujesz:

  • 1 kg pomidorów, np. lima
  • 200 g cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 125 ml białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 60 g cukru
  • świeżo mielony czarny pieprz
  1. Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój ją na kawałki. Grubo posiekaj obrane cebule i czosnek.
  2. Z pomidorów wytnij nasady łodyg i pokrój na ćwiartki.
  3. Gotuj wszystkie składniki bez octu na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Mieszaj drewnianą łyżką, żeby masa nie przywierała.
  4. Do innego garnka przetrzyj pulpę przez gęste sito – rób to partiami drewnianą łyżką. Na koniec wlej ocet, zamieszaj, spróbuj i dopraw. Postaw garnek na średnim ogniu, a kiedy keczup będzie bardzo gorący, przelej go do małych, wyparzonych we wrzątku słoiczków (jeżeli chcesz uzyskać „sklepową” gładkość, możesz go dodatkowo zmiksować), zostawiając 1 cm odstępu od pokrywki. Zakręć mocno i postaw do góry dnem.

Dlaczego warto?

Bo od samego początku do końca procesu masz pełną kontrolę nad smakiem. Cukier możesz zastąpić ksylitolem lub syropem daktylowym, możesz dodać szczyptę cynamonu lub, jeżeli lubisz nieco ostrości, pieprz cayenne. Jeśli zapasteryzujesz słoiki, postoją bez problemu cały rok.

ZOBACZ TEŻ: Kuchnia włoska - 7 przepisów

Hummus

Czas przygotowania

15 minut

Potrzebujesz:

  • 200 g ciecierzycy (1 szklanka)
  • 4 łyżki tahini
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 szkl. bardzo zimnej wody
  1. Nawet jeżeli używasz ciecierzycy z puszki, warto ją odsączyć i pogotować z kwadrans. Odstaw, żeby ziarna ostygły.
  2. Do szklanki włóż kostki lodu, wlej zimną wodę i wstaw do lodówki (im używana woda będzie zimniejsza, tym hummus wyjdzie bardziej puszysty).
  3. Wszystkie składniki zblenduj na gęstą masę, stopniowo dolewając zimną wodę (sama oceń, czy wolisz rzadszą, czy gęstszą konsystencję pasty).
  4. Przełóż hummus do zamykanego pojemnika i zjedz w ciągu tygodnia.

Dlaczego warto?

Ten stojący w sklepowych lodówkach często ma w sobie sorbinian potasu lub benzoesan sodu, a u nas nic, zero konserwantów. W dodatku nasz domowy hummus będzie o połowę tańszy od kupionego i będzie lepiej smakował. A z dodatków polecamy posypanie go przed podaniem pestkami granatu – bomba!

Masło

Czas przygotowania

15 minut

Potrzebujesz:

  • 600 g śmietany 30% (o temperaturze około 17 stopni)
  1. Wlej śmietanę do pojemnika, w którym będzie ubijana (niech będzie wysoki, jeżeli używasz ręcznego miksera).
  2. Ubijaj mikserem aż do momentu, gdy zobaczysz, że grudki tłuszczu oddzieliły się od maślanki, czyli ok. 5 minut.
  3. Na misce połóż sito i wylej na nie maślankę z masłem (maślankę możesz zachować np. do koktajlu).
  4. Zbierz odsączone masło i uformuj zwartą bryłę, przełóż ją do miski z zimną wodą i, ugniatając, wypłukuj resztki maślanki.
  5. Wymieniaj wodę w misce i ugniataj aż do chwili, gdy woda pozostanie czysta (to ważne, bo pozostałości maślanki mogą zmienić smak i skrócić trwałość Twojego wyrobu).
  6. Nadaj masłu kształt osełki, kostki lub kulki i wstaw do maselniczki. Zużyj je w ciągu 10 dni, przechowując w lodówce (możesz je też zamrozić na 6-8 miesięcy lub wyprodukować w domu masło klarowane).

Dlaczego warto?

Ponieważ na następnej stronie znajdziesz przepis na domowy chleb na zakwasie, a każdy Ci powie, że nie ma nic lepszego niż kromka świeżo upieczonego, jeszcze ciepłego chleba posmarowana domowym masłem. Tego smaku nie da się zapomnieć.

Ciasteczka owsiane

Czas przygotowania

30 minut

Potrzebujesz:

  • 100 g płatków owsianych
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 70 g suszonych moreli
  • 50 g ulubionych orzechów
  • 50 g pestek słonecznika
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  1. Płatki owsiane oraz wszystkie posiekane owoce i bakalie wymieszaj dokładnie w sporej misce.
  2. W drugiej misce rozgnieć widelcem banany i połącz je z masłem orzechowym oraz miodem.
  3. Mokre składniki wlej do miski z suchymi i dokładnie wymieszaj.
  4. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na niej okrągłe ciasteczka (możesz zrobić to łyżką lub rękami).
  5. Ciastka piecz przez około 10 minut – będą gotowe, gdy lekko się zezłocą.

Dlaczego warto?

Ponieważ w pół godziny postawisz na stole coś arcyzdrowego, bez sztucznych dodatków, ale za to z masą witamin i minerałów, o fantastycznym smaku nie wspominając. No, trochę kalorii jest, ale nikt nie każe zjadać wszystkich naraz, prawda?

Tofu

Czas przygotowania

2 godziny 30 minut (bez czasu moczenia soi)

Potrzebujesz:

  • 1 szklanka soi
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 6 szklanek wody
  • łyżeczka soli (opcjonalnie) 
  1. Namocz soję przez 10-11 godzin, a po tym czasie zblenduj ją na purée.
  2. Zagotuj 6 szklanek wody i do wrzącej dodaj sojowe purée, zamieszaj i doprowadź ponownie do wrzenia – wtedy odstaw garnek z ognia na 5 minut.
  3. Postaw z powrotem garnek na ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 5 minut.
  4. Wyłóż sitko gazą i ostrożnie przelej gorący płyn – odstaw sitko z ugotowaną soją i postaw garnek z mlekiem na gazie – gotuj kolejne 5 minut.
  5. Do gotującego się mleka, stale mieszając, wlej stopniowo ocet lub sok z cytryny.
  6. Mleko zacznie się wyraźnie dzielić na serwatkę i kawałki sera (możesz ewentualnie wlać jeszcze trochę octu, jeżeli chcesz przyspieszyć).
  7. Przelej płyn przez sito z nową gazą i mocno odciśnij drewnianą łyżką.
  8. Zawiąż od góry gazę na sicie, dociśnij ją jakimś talerzykiem i czymś ciężkim od góry, np. słoikiem z ogórkami – po 2 godzinach Twoje tofu będzie gotowe.

Dlaczego warto?

Ten przepis to wersja bazowa tofu, ale można pokombinować z przyprawami lub dodatkami, np. suszonymi pomidorami. Trochę zabawy z nim jest, ale żadnych stabilizatorów, jak w części sklepowych serków, w nim nie znajdziesz. W dodatku część eko Twojej duszy będzie zachwycona, bo serwatką świetnie się pierze delikatne tkaniny.

REKLAMA

REKLAMA

Chleb na zakwasie

Czas przygotowania

15 godzin 25 minut (bez zakwasu)

Potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 350 ml wody
  • 75 g dokarmionego zakwasu
  • 10 g soli

Zakwas

Wymieszaj 180 g mąki żytniej razowej i 180 ml letniej wody, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 h. Drugiego dnia wymieszaj 90 g zakwasu z dnia poprzedniego, 90 g mąki żytniej razowej, 90 ml letniej wody i odstaw na kolejną dobę. Trzeciego dnia wymieszaj 90 g zakwasu z dnia poprzedniego, 90 g mąki żytniej razowej i 90 ml letniej wody – znowu folia i ciepłe miejsce. Dokarmiaj zakwas co 12 godzin przez 6 dni – siódmego dnia będzie gotowy.

Ciasto

  1. W misce wymieszaj mąkę z wodą i odstaw ją na ok. 40 minut.
  2. Do masy dodaj zakwas oraz sól i wymieszaj. Najlepiej sprawdzi się robot kuchenny, ale możesz zrobić to ręką. Ciasto ma być dość luźne (nie dodawaj do niego mąki), a po wyrobieniu będzie też sprężyste i powinno z łatwością odklejać się od ścianek miski.
  3. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 3-4 godziny. Przez ten czas co pół godziny rozciągaj i przekładaj brzegi masy do środka (wystarczy, że chwycisz za brzeg, podniesiesz go i położysz na środku. Podczas tej czynności przekręcaj miskę, aż wykonasz obrót o 360 st.).
  4. Ciasto wylej na podsypany mąką blat. Szpatułką poprzekładaj brzegi ciasta w kierunku środka i tym sposobem uformuj kulę.
  5. Uformowany chleb przełóż do koszyka na pieczywo (jeśli go nie posiadasz, użyj sita lub cedzaka – ważne, aby naczynie przepuszczało powietrze) i przykryj ścierką. Chleb schowaj do lodówki na około 10 godzin do wyrośnięcia.
  6. Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z przykrywką i rozgrzej go do 250 st. Gdy będzie już dostatecznie ciepłe, do naczynia delikatnie przełóż chleb i ponacinaj go w dowolne wzory. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, temperaturę zmniejsz do 200 stopni i piecz jeszcze 10-15 minut.
  7. Gotowy bochenek umieść na kratce do ostudzenia.

Dlaczego warto?

Raz spróbujesz i sama będziesz najlepiej wiedziała, dlaczego warto.

Mleko migdałowe

Czas przygotowania

15 minut (plus 8 godzin moczenia migdałów)

Potrzebujesz:

  • 1 szklanka migdałów bez skórki
  • 4 szklanki niegazowanej wody mineralnej
  • 3 łyżki syropu z agawy lub innego naturalnego słodu
  1. Jeżeli nie masz blanszowanych migdałów, zalej je wrzątkiem, odsącz po 5 minutach i obierz ze skórki.
  2. Obrane migdały zalej 3 szklankami wody mineralnej i odstaw na noc – niech namakają.
  3. Rano dodaj 3 łyżki słodu i zblenduj migdały wraz z wodą, w której się moczyły.
  4. Przelej miksturę przez sito wyłożone złożoną gazą, a kiedy skończysz, zawiąż ją i mocno wyciśnij.
  5. Do uzyskanego mleka wlej szklankę niegazowanej wody mineralnej, przelej wszystko do szklanej butelki i trzymaj w lodówce.

Dlaczego warto?

Robota żadna, a pewność, że w Twoim mleku nie ma sztucznych słodzików lub innej chemii, jest stuprocentowa. Masz także możliwość wzbogacania smaku, bo do miski z moczącymi się przez noc migdałami możesz spróbować dołożyć korę cynamonu lub kilka nasion wanilii – jeżeli lubisz.

ZOBACZ TEŻ: Zdrowa pizza: 8 przepisów na fit pizzę

Zobacz również:
Na siłowni lubimy sprawdzone rozwiązania, a jeszcze bardziej nowe wyzwania. Liny podpadają pod obydwa kryteria. Trenując z nimi, będziesz wyglądać i czuć się jak twardzielka. Opanuj podstawy i spróbuj kilku nowych ruchów.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA