Bulgur
Podczas archeologicznych wykopalisk sprzed 8 tysięcy lat odkryto ślady bulguru. Naprawdę sądzisz, że cała ludzkość mogła się mylić?
Bulgur z pomidorami i ogórkiem (2 porcje)
- 1 mała szalotka, posiekana
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 szkl. pomidorków cherry, połówki
- 1 szkl. ogórka, kostki
- 1/4 szkl. natki pietruszki, posiekanej
- 1 szkl. kaszy bulgur, ugotowanej
- 1/4 szkl. pistacji, posiekanych
- 60 g sera feta, pokruszonego
1. W dużej misce wymieszaj szalotkę, oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
2. Dorzuć kaszę, pomidory, ogórka i pietruszkę, dobrze wymieszaj i rozłóż do 2 misek. Posyp pistacjami i fetą.
W jednej porcji: 390 kcal, 25 g tłuszcze (5 g tł. nasycone), 33 g węglowodany, 6 g cukier, 7 g błonnik, 13 g białko
Bulgur z grzybami i papryką (2 porcje)
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 szkl. cebuli, posiekanej
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 szkl. grzybów shiitake
- 2 szkl. szpinaku baby
- 1 czerwona papryka, posiekana
- 1 szkl. kaszy bulgur, ugotowanej
- 1/4 szkl. soczewicy, ugotowanej
- 1 łyżeczka octu sherry
1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z odrobiną oliwy i podsmaż cebulę przez 4 minuty. Dorzuć paprykę w proszku i wymieszaj. Wrzuć grzyby i podsmażaj 5-8 minut, aż zbrązowieją.
2. Dodaj szpinak, czerwoną paprykę, kaszę, soczewicę i gotuj, mieszając, około 2 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozdziel do 2 misek i skrop je octem sherry.
W jednej porcji: 220 kcal, 7 g tłuszcze (1 g tł. nasycone), 36 g węglowodany, 6 g cukier, 11 g błonnik, 8 g białko
Wypróbuj także przepis na tartę orkiszową z owocami i sałatkę z jarmużem.