[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Przepisy na dania z jajkiem na twardo [jajo w 16 odsłonach]

Jakie niezłe?! Fantastyczne, wybitne, rewelacyjne – tak się powinno mówić i pisać o jajkach. Perfekcyjne białko, mało węglowodanów, witaminy, minerały, świetny smak i niska cena – naprawdę warto robić sobie jaja.

jajka 16 twarzy jajka na twardo.

1. Plasterki

Bruschetta

Zrób pastę z: 1 szkl. ugotowanego (lub z puszki) zielonego groszku, ¼ szkl. serka ricotta, ¼ szkl. posiekanej mięty, 1 łyżki soku z cytryny i soli. Rozsmaruj pastę na podpieczonych, pełnoziarnistych tostach i wyłóż na nie plasterki jaja na twardo. Posyp wędzoną papryką i szczypiorkiem.

4 PORCJE W jednej: 200 kcal, 8 g tłuszcze (3 g tł. nas.), 19 g węglowodany, 4 g cukier, 4 g błonnik, 14 g białko

Carpaccio

Pokrój na cienkie plasterki 4 jaja na twardo i przygotuj 1 szklankę cienkich plasterków rzodkiewki. Ułóż je naprzemiennie na talerzu, dopraw solą z pieprzem i skrop oliwą i białym octem winnym. Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem lub inną małą zieleniną.

2 PORCJE W jednej: 230 kcal, 18 g tłuszcze (4 g tł. nas.), 4 g węglowodany, 2 g cukier, 1 g błonnik, 13 g białko

2. Na ciepło

Błyskawiczna zupa

Do małego garnka wlej 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczkę białej pasty miso, łyżeczkę oleju sezamowego, łyżeczkę startego imbiru i ½ łyżeczki ostrego sosu sriracha. Dodaj 30 g makaronu ryżowego, 1 przekrojone na pół jajko na twardo, 2 posiekane małe bok choy i posiekaną dymkę. Zalej wszystko wrzącą wodą, zamieszaj i przykryj. Odstaw na 10 minut i smacznego.

1 PORCJA 270 kcal, 11 g tłuszcze (3 g tł. nas.), 34 g węglowodany, 6 g cukier, 5 g błonnik, 12 g białko

Garam masala

Zblenduj ze sobą: 1 puszkę pomidorów, 2 posiekane szalotki, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę posiekanego imbiru, 1 łyżkę przyprawy garam masala i ¼ łyżeczki pieprzu cayenne. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu 15 minut. Dorzuć 4 jajka na twardo i gotuj jeszcze 5 minut.

2 PORCJE W jednej: 280 kcal, 11 g tłuszcze (3 g tł. nas.), 32 g węglowodany, 13 g cukier, 4 g błonnik, 19 g białko

ZOBACZ TEŻ: Ile jajek dziennie można jeść?

3. Starte

Quinoa z dymką

Zgrilluj 1 pęczek dymki, aż zmięknie. Wymieszaj ze sobą 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Wsyp do miski 2 szkl. ugotowanej quinoa i wymieszaj z dymką. Polej dressingiem i zetrzyj na wierzch 2 jajka na twardo. Jeszcze lepsze jest z dodatkiem estragonu.

4 PORCJE W jednej: 220 kcal, 12 g tłuszcze (2 g tł. nas.), 23 g węglowodany, 2 g cukier, 3 g błonnik, 8 g białko

Sałata ze szpinakiem

W misce wymieszaj 2 szkl. szpinaku baby, ½ szkl. przepołowionych pomidorków cherry, ½ szkl. pasków żółtej papryki, 2 łyżki płatków migdałów. Dopraw czerwonym octem winnym i zetrzyj na wierzch 1 jajko na twardo.

1 PORCJA W jednej: 190 kcal, 11 g tłuszcze (2 g tł. nas.), 15 g węglowodany, 5 g cukier, 6 g błonnik, 11 g białko

4. Dipy i dressingi

Zielony dip

Zblenduj na gładko: ½ szklanki jogurtu greckiego, 1 obrane awokado, 2 jajka na twardo, ⅓ szkl. natki pietruszki i tyle samo bazylii, 2 posiekane dymki, 1 ząbek czosnku, sok z ⅓ limonki, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i szczyptę soli.

4 PORCJE W jednej: 120 kcal, 8 g tłuszcze (1,5 g tł. nas.), 6 g węglowodany, 2 g cukier, 3 g błonnik, 7 g białko

Czerwony dip

Zblenduj na gładko: ⅓ szkl. majonezu, 1 jajko na twardo, ¼ szkl. suszonych pomidorów w oliwie, 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny, sok z ½ cytryny, 2 łyżeczki musztardy Dijon i 2 ząbki czosnku. Z blenderem na niskich obrotach wlej powoli ⅓ szkl. oliwy.

12 PORCJI W jednej: 110 kcal, 12 g tłuszcze (2 g tł. nas.), 1 g węglowodany, 0 g cukier, 0 g błonnik, 2 g białko

5. Siekane

Ogórkowe łódki

Przekrój ogórka wzdłuż na pół i łyżeczką pozbądź się pestek ze środka. W misce wymieszaj 4 posiekane jaja na twardo, 3 łyżki jogurtu greckiego, ¼ szkl. posiekanego selera naciowego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i 1 łyżeczkę curry. Masą wypełnij łódeczki.

2 PORCJE W jednej: 190 kcal, 11 g tłuszcze (3 g tł. nas.), 6 g węglowodany, 4 g cukier, 2 g błonnik, 16 g białko

Fettuccine z łososiem

W garnku na małym ogniu roztop 30 g śmietanowego serka i dorzuć 2 łyżki startego parmezanu, 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy Dijon i ¼ łyżeczki płatków chili. Wymieszaj z 110 g ugotowanego makaronu, 60 g posiekanego wędzonego łososia i ½ szkl. podpieczonej czerwonej papryki. Na talerzach posyp drobno posiekanymi 2 jajkami i 1 łyżką kaparów.

2 PORCJE W jednej: 490 kcal, 15 g tłuszcze (6 g tł. nas.), 51 g węglowodany, 4 g cukier, 3 g błonnik, 35 g białko

6. Marynowane

W zalewie z buraków

Zagotuj przez 5 minut w garnku ¾ szkl. wody i tyle samo octu jabłkowego, 1 startego świeżego buraka, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę ziaren czarnego pieprzu i 1 łyżeczkę soli. 4 obrane jajka na twardo włóż do słoika i zalej przygotowaną zalewą. Przykryj i wstaw do lodówki na 24 h.

4 PORCJE W jednej: 90 kcal, 5 g tłuszcze (2 g tł. nas.), 3 g węglowodany, 3 g cukier, 0 g błonnik, 6 g białko

W zalewie z gorczycy

Zagotuj przez 5 minut w garnku po ¾ szkl. wody i octu ryżowego. Dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki kurkumy, 2 łyżki ziaren gorczycy i 1 łyżeczkę soli. Do słoika włóż 4 obrane jaja, 1 posiekaną papryczkę jalapeño, 2 posiekane ząbki czosnku i zalej marynatą. Teraz do lodówki na przynajmniej 24 h i gotowe.

4 PORCJE W jednej: 90 kcal, 5 g tłuszcze (2 g tł. nas.), 3 g węglowodany, 2 g cukier, 0 g błonnik, 6 g białko

7. Z piekarnika

Pita jak pizza

Pełnoziarnistą pitę wysmaruj salsą lub pesto i wyłóż na niej pokrojone w plasterki 1 jajko i 3 łyżki startej mozzarelli. Wstaw do piekarnika 220 °C, aż pita zrobi się chrupka, a ser rozpuści (około 10 minut).

1 PORCJA W jednej: 340 kcal, 13 g tłuszcze (6 g tł. nas.), 37 g węglowodany, 6 g cukier, 7 g błonnik, 20 g białko

Jajka po szkocku

Wymieszaj dobrze ze sobą 1 szkl. mielonej wieprzowiny, 1 startą marchewkę, 1 drobno posiekaną paprykę chili bez pestek i ½ łyżeczki soli. 6 obranych jajek na twardo obtocz mięsną masą, skrop oliwą i wstaw na blachę do piekarnika 180 °C. Piecz 30 minut.

6 PORCJI W jednej: 100 kcal, 6 g tłuszcze (2 g tł. nas.), 2 g węglowodany, 1 g cukier, 0 g błonnik, 10 g białko

8. Z patelni

Tost z mozzarellą

Na pełnoziarnistym toście rozsmaruj 1 łyżeczkę pesto z bazylii, posyp startą mozzarellą, dołóż plasterek pomidora i połowę jajka na wierzch. Podpiekaj, aż ser się rozpuści.

1 PORCJA W jednej: 300 kcal, 13 g tłuszcze (4 g tł. nas.), 29 g węglowodany, 2 g cukier, 1 g błonnik, 16 g białko

Jajko brûlée

Przetnij jajo na twardo wzdłuż na pół, posyp solą, ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej i kokosowym cukrem. Podpiekaj, aż cukier zacznie się karmelizować.

1 PORCJA W jednej: 90 kcal, 5 g tłuszcze (2 g tł. nas.), 5 g węglowodany, 5 g cukier, 0 g błonnik, 6 g białko

Jeszcze mało Ci jaj? Sprawdź śniadaniowe przepisy na: jajko sadzone w boćwinie w 20 minut oraz jajko w dziurce z awokado i pomidorem.

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij