REKLAMA

Jajko na twardo - 16 prostych i smacznych przepisów

Szukasz ciekawego przepisu na jajko na twardo? Dobrze trafiłaś. Mamy dla Ciebie carpaccio, bruschettę, garam masalę i inne jajeczne cuda.

| Data aktualizacji: 2020-08-21
jajka fot. shutterstock
16 twarzy jajka na twardo.

Jak ugotować jajko na twardo?

  1. Nalej wody do garnka i włóż do niej jajko.
  2. Postaw garnek na średnim ogniu i poczekaj, aż woda zacznie się gotować.
  3. Od momentu zawrzenia, gotuj jajko przez ok. 9 minut.
  4. Zdejmij garnek z ognia i wylej gorącą wodę.
  5. Zalej jajko zimną wodą.
  6. Po paru minutach wyjmij ostudzone jajko z garnka i obierz je.

16 pomysłów na jajka na twardo

  1. Bruschetta z jajkiem na twardo
  2. Carpaccio z jajkiem na twardo
  3. Błyskawiczna zupa z jajkiem na twardo
  4. Garam masala z jajkiem na twardo
  5. Quinoa z dymką i jajkiem na twardo
  6. Jajko na twardo ze szpinakiem i sałatą
  7. Zielony dip z jajkiem na twardo
  8. Czerwony dip z jajkiem na twardo
  9. Ogórkowe łódki z jajkiem na twardo
  10. Fettuccine z łososiem i jajkiem na twardo
  11. Jajko na twardo w zalewie z buraków
  12. Jajko na twardo w zalewie z gorczycy
  13. Pita z jajkiem na twardo
  14. Jajko na twardo po szkocku
  15. Tost z mozarellą i jajkiem na twardo
  16. Jajko na twardo brûlée

Przepis 1: Bruschetta z jajkiem na twardo

Zrób pastę z: 1 szkl. ugotowanego (lub z puszki) zielonego groszku, ¼ szkl. serka ricotta, ¼ szkl. posiekanej mięty, 1 łyżki soku z cytryny i soli. Rozsmaruj pastę na podpieczonych, pełnoziarnistych tostach i wyłóż na nie plasterki jaja na twardo. Posyp wędzoną papryką i szczypiorkiem. 4 porcje.

W jednej porcji:

  • 200 kcal,
  • 8 g tłuszcze (3 g tł. nas.),
  • 19 g węglowodany,
  • 4 g cukier,
  • 4 g błonnik,
  • 14 g białko

Przepis 2: Carpaccio z jajkiem na twardo

Pokrój na cienkie plasterki 4 jaja na twardo i przygotuj 1 szklankę cienkich plasterków rzodkiewki. Ułóż je naprzemiennie na talerzu, dopraw solą z pieprzem i skrop oliwą i białym octem winnym. Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem lub inną małą zieleniną. 2 porcje.

W jednej porcji:

  • 230 kcal,
  • 18 g tłuszcze (4 g tł. nas.),
  • 4 g węglowodany,
  • 2 g cukier,
  • 1 g błonnik,
  • 13 g białko

Przepis 3: Błyskawiczna zupa z jajkiem na twardo

Do małego garnka wlej 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczkę białej pasty miso, łyżeczkę oleju sezamowego, łyżeczkę startego imbiru i ½ łyżeczki ostrego sosu sriracha. Dodaj 30 g makaronu ryżowego, 1 przekrojone na pół jajko na twardo, 2 posiekane małe bok choy i posiekaną dymkę. Zalej wszystko wrzącą wodą, zamieszaj i przykryj. Odstaw na 10 minut i smacznego. 1 porcja.

W jednej porcji:

  • 270 kcal,
  • 11 g tłuszcze (3 g tł. nas.),
  • 34 g węglowodany,
  • 6 g cukier,
  • 5 g błonnik,
  • 12 g białko

Przepis 4: Garam masala z jajkiem na twardo

Zblenduj ze sobą: 1 puszkę pomidorów, 2 posiekane szalotki, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę posiekanego imbiru, 1 łyżkę przyprawy garam masala i ¼ łyżeczki pieprzu cayenne. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu 15 minut. Dorzuć 4 jajka na twardo i gotuj jeszcze 5 minut. 2 porcje.

W jednej porcji:

  • 280 kcal,
  • 11 g tłuszcze (3 g tł. nas.),
  • 32 g węglowodany,
  • 13 g cukier,
  • 4 g błonnik,
  • 19 g białko

ZOBACZ TEŻ: Dania z jajek - przepisy z różnych krajów

Przepis 5: Quinoa z dymką i jajkiem na twardo

Zgrilluj 1 pęczek dymki, aż zmięknie. Wymieszaj ze sobą 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Wsyp do miski 2 szkl. ugotowanej quinoa i wymieszaj z dymką. Polej dressingiem i zetrzyj na wierzch 2 jajka na twardo. Jeszcze lepsze jest z dodatkiem estragonu. 4 porcje.

W jednej porcji:

  • 220 kcal,
  • 12 g tłuszcze (2 g tł. nas.),
  • 23 g węglowodany,
  • 2 g cukier,
  • 3 g błonnik,
  • 8 g białko

REKLAMA

REKLAMA

Przepis 6: Jajko na twardo ze szpinakiem i sałatą

W misce wymieszaj 2 szkl. szpinaku baby, ½ szkl. przepołowionych pomidorków cherry, ½ szkl. pasków żółtej papryki, 2 łyżki płatków migdałów. Dopraw czerwonym octem winnym i zetrzyj na wierzch 1 jajko na twardo. 1 porcja.

W jednej porcji:

  • 190 kcal,
  • 11 g tłuszcze (2 g tł. nas.),
  • 15 g węglowodany,
  • 5 g cukier,
  • 6 g błonnik,
  • 11 g białko

Przepis 7: Zielony dip jajkiem na twardo

Zblenduj na gładko: ½ szklanki jogurtu greckiego, 1 obrane awokado, 2 jajka na twardo, ⅓ szkl. natki pietruszki i tyle samo bazylii, 2 posiekane dymki, 1 ząbek czosnku, sok z ⅓ limonki, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i szczyptę soli. 4 porcje.

W jednej porcji:

  • 120 kcal,
  • 8 g tłuszcze (1,5 g tł. nas.),
  • 6 g węglowodany,
  • 2 g cukier,
  • 3 g błonnik,
  • 7 g białko

Przepis 8: Czerwony dip z jajkiem na twardo

Zblenduj na gładko: ⅓ szkl. majonezu, 1 jajko na twardo, ¼ szkl. suszonych pomidorów w oliwie, 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny, sok z ½ cytryny, 2 łyżeczki musztardy Dijon i 2 ząbki czosnku. Z blenderem na niskich obrotach wlej powoli ⅓ szkl. oliwy. 12 porcji.

W jednej porcji:

  • 110 kcal,
  • 12 g tłuszcze (2 g tł. nas.),
  • 1 g węglowodany,
  • 0 g cukier,
  • 0 g błonnik,
  • 2 g białko

Przepis 9: Ogórkowe łódki z jajkiem na twardo

Przekrój ogórka wzdłuż na pół i łyżeczką pozbądź się pestek ze środka. W misce wymieszaj 4 posiekane jaja na twardo, 3 łyżki jogurtu greckiego, ¼ szkl. posiekanego selera naciowego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i 1 łyżeczkę curry. Masą wypełnij łódeczki. 2 porcje.

W jednej porcji:

  • 190 kcal,
  • 11 g tłuszcze (3 g tł. nas.),
  • 6 g węglowodany,
  • 4 g cukier,
  • 2 g błonnik,
  • 16 g białko

Przepis 10: Fettuccine z łososiem i jajkiem na twardo

W garnku na małym ogniu roztop 30 g śmietanowego serka i dorzuć 2 łyżki startego parmezanu, 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy Dijon i ¼ łyżeczki płatków chili. Wymieszaj z 110 g ugotowanego makaronu, 60 g posiekanego wędzonego łososia i ½ szkl. podpieczonej czerwonej papryki. Na talerzach posyp drobno posiekanymi 2 jajkami i 1 łyżką kaparów. 2 porcje.

W jednej porcji:

  • 490 kcal,
  • 15 g tłuszcze (6 g tł. nas.),
  • 51 g węglowodany,
  • 4 g cukier,
  • 3 g błonnik,
  • 35 g białko

REKLAMA

Przepis 11: Jajko na twardo w zalewie z buraków

Zagotuj przez 5 minut w garnku ¾ szkl. wody i tyle samo octu jabłkowego, 1 startego świeżego buraka, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę ziaren czarnego pieprzu i 1 łyżeczkę soli. 4 obrane jajka na twardo włóż do słoika i zalej przygotowaną zalewą. Przykryj i wstaw do lodówki na 24 h. 4 porcje.

W jednej porcji:

  • 90 kcal,
  • 5 g tłuszcze (2 g tł. nas.),
  • 3 g węglowodany,
  • 3 g cukier,
  • 0 g błonnik,
  • 6 g białko

Przepis 12: Jajko na twardo w zalewie z gorczycy

Zagotuj przez 5 minut w garnku po ¾ szkl. wody i octu ryżowego. Dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki kurkumy, 2 łyżki ziaren gorczycy i 1 łyżeczkę soli. Do słoika włóż 4 obrane jaja, 1 posiekaną papryczkę jalapeño, 2 posiekane ząbki czosnku i zalej marynatą. Teraz do lodówki na przynajmniej 24 h i gotowe. 4 porcje.

W jednej porcji:

  • 90 kcal,
  • 5 g tłuszcze (2 g tł. nas.),
  • 3 g węglowodany,
  • 2 g cukier,
  • 0 g błonnik,
  • 6 g białko

Przepis 13: Pita z jajkiem na twardo

Pełnoziarnistą pitę wysmaruj salsą lub pesto i wyłóż na niej pokrojone w plasterki 1 jajko i 3 łyżki startej mozzarelli. Wstaw do piekarnika 220 °C, aż pita zrobi się chrupka, a ser rozpuści (około 10 minut). 1 porcja.

W jednej porcji:

  • 340 kcal,
  • 13 g tłuszcze (6 g tł. nas.),
  • 37 g węglowodany,
  • 6 g cukier,
  • 7 g błonnik,
  • 20 g białko

Przepis 14: Jajko na twardo po szkocku

Wymieszaj dobrze ze sobą 1 szkl. mielonej wieprzowiny, 1 startą marchewkę, 1 drobno posiekaną paprykę chili bez pestek i ½ łyżeczki soli. 6 obranych jajek na twardo obtocz mięsną masą, skrop oliwą i wstaw na blachę do piekarnika 180 °C. Piecz 30 minut. 6 porcji.

W jednej porcji:

  • 100 kcal,
  • 6 g tłuszcze (2 g tł. nas.),
  • 2 g węglowodany,
  • 1 g cukier,
  • 0 g błonnik,
  • 10 g białko

Przepis 15: Tost z mozzarellą i jajkiem na twardo

Na pełnoziarnistym toście rozsmaruj 1 łyżeczkę pesto z bazylii, posyp startą mozzarellą, dołóż plasterek pomidora i połowę jajka na wierzch. Podpiekaj, aż ser się rozpuści. 1 porcja.

W jednej porcji:

  • 300 kcal,
  • 13 g tłuszcze (4 g tł. nas.),
  • 29 g węglowodany,
  • 2 g cukier,
  • 1 g błonnik,
  • 16 g białko

Przepis 16: Jajko na twardo brûlée

Przetnij jajo na twardo wzdłuż na pół, posyp solą, ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej i kokosowym cukrem. Podpiekaj, aż cukier zacznie się karmelizować. 1 porcja.

W jednej porcji:

  • 90 kcal,
  • 5 g tłuszcze (2 g tł. nas.),
  • 5 g węglowodany,
  • 5 g cukier,
  • 0 g błonnik,
  • 6 g białko

Jeszcze mało Ci jaj? Sprawdź śniadaniowe przepisy na: jajko sadzone w boćwinie w 20 minut oraz jajko w dziurce z awokado i pomidorem.

Komentarze

 (4)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA