Przepisy na cały dzień od Marty Hennig

Tym razem zwyciężczyni naszego konkursu The Next Fitness Star daje nam wycisk w kuchni. Żartujemy: przepisy są tak proste, jak świetne i – co najważniejsze – pyszne i zdrowe. Daj się zainspirować

przepisy hennig fot. Agata Matulka
fot. Agata Matulka

Śniadanie

Zacznij dzień od śniadania białkowo-tłuszczowego, czyli bez węglowodanów. Unikniesz „zjazdu” organizmu przed południem.

Kcal: 230 Białko: 19 g Tłuszcze: 14 g

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 jajka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 125 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • słodka papryka
  • papryka chili

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę pokrój w kostkę. Jeśli chcesz użyć mozzarelli, pokrój ją na 4 plastry.
  2. W garnku roztop masło, wrzuć paprykę i szynkę oraz pomidory. Dodaj przyprawy i zmiażdżony czosnek. Zagotuj.
  3. Do 4 foremek do zapiekania wlej powstały sos pomidorowy, do każdej wbij jajko i dołóż opcjonalnie plaster mozzarelli. Zapiekaj przez 15 minut. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
przepisy hennig fot. Agata Matulka
fot. Agata Matulka

Śniadanie II

Nie bój się nabiału – oczywiście jeżeli czujesz się po nim dobrze. Sery są źródłem białka i ważnym dostawcą wapnia.

Kcal: 270 Białko: 7 g Tłuszcze: 16 g

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g szpinaku
  • 1 awokado
  • garść truskawek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika i dyni
  • 20-30 g pleśniowego sera
  • 1 granat (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Umyj szpinak i owoce, obierz cebulę. Pokrój je (truskawki przekrój wzdłuż na pół), pokrój też awokado i ser. Dodaj prażone nasiona oraz pestki granatu i starannie wymieszaj.
  2. W misce przygotuj dressing. Wymieszaj: 4 łyżki oliwy extra virgin, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki maku, sól i świeżo zmielony czarny pieprz (według uznania).
  3. Polej sałatę tuż przed podaniem i wymieszaj.
przepisy hennig fot. Agata Matulka
fot. Agata Matulka

Lunch

Solidna dawka białka nasyci Cię na długo, nie mówiąc już o radujących serce witaminach i minerałach. I to wszystko znajdziesz w indyku, kaszy i warzywach. A odrobina tłuszczu pozwoli lepiej te dobra wchłonąć.

Kcal: 290 Białko: 22 Tłuszcze: 12

Składniki na 6 porcji:

  • 6 dużych papryk
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 puszki kukurydzy
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 125 g mozzarelli
  • tłuszcz do smażenia – masło klarowane
  • ulubione zioła, drobno posiekane

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę i mielone mięso. Dodaj zioła (u mnie to: bazylia, tymianek, kminek oraz słodka papryka) i podsmażaj. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Ugotuj kaszę i przygotuj papryki: z każdej zetnij górę, tak by została większa jej część i „czapeczka”, wydrąż środek. Mozzarellę pokrój na plastry.
  3. Usmażone mięso, ugotowaną kaszę oraz kukurydzę wymieszaj dokładnie w misce. Nakładaj farsz do papryk – najpierw do połowy papryki, potem połóż plaster mozzarelli i nałóż resztę farszu. Na koniec dodaj kolejny plaster sera i przykryj paprykę „czapeczką”.
  4. Ułóż papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw na 20 minut do piekarnika.
przepisy hennig fot. Agata Matulka
fot. Agata Matulka

Podwieczorek

Nie wpadajmy w pułapkę restrykcyjnych diet. Dieta nie może być katorgą, nawet jeżeli prowadzisz zdrowy tryb życia.

Kcal: 535 Białko: 11,8 g Tłuszcze: 35

Składniki na 4 porcje:

  • 2 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
  • 3 łyżki nasion chia
  • garść orzechów włoskich
  • kostka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 5 łyżek masła orzechowego

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj banany z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym. Dodaj nasiona chia, dokładnie wymieszaj i wstaw pudding do lodówki. Po godzinie znów go wymieszaj i odłóż do lodówki – tym razem na całą noc.
  2. Podawaj z plasterkami banana, orzechami i kostką startej czekolady.
przepisy hennig fot. Agata Matulka
fot. Agata Matulka

Kolacja

W tym daniu znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz do regeneracji po ciężkim dniu.

Kcal: 330 Białko: 9,7 g Tłuszcze: 19,7 g

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka quinoa
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 awokado
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 50 g roszponki
  • 1 łyżka ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj komosę i odsącz. Cieciorkę skrop oliwą, wysyp na blachę i piecz 15 minut w temperaturze 220 st. C. 2. Zrób sos: zblenduj posiekaną paprykę z sokiem z cytryny,
  2. łyżkami oliwy, solą, pieprzem, wędzoną papryką, oregano i szczyptą chili.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki, polej sosem i posyp ziarnami słonecznika.

Te i więcej przepisów znajdziecie w książce "Codziennie fit" Marty Hennig.

REKLAMA