Śniadanie
Zacznij dzień od śniadania białkowo-tłuszczowego, czyli bez węglowodanów. Unikniesz „zjazdu” organizmu przed południem.
Kcal: 230 Białko: 19 g Tłuszcze: 14 g
Składniki na 4 porcje:
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 4 jajka
- 1 żółta papryka
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 125 g mozzarelli
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- słodka papryka
- papryka chili
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę pokrój w kostkę. Jeśli chcesz użyć mozzarelli, pokrój ją na 4 plastry.
- W garnku roztop masło, wrzuć paprykę i szynkę oraz pomidory. Dodaj przyprawy i zmiażdżony czosnek. Zagotuj.
- Do 4 foremek do zapiekania wlej powstały sos pomidorowy, do każdej wbij jajko i dołóż opcjonalnie plaster mozzarelli. Zapiekaj przez 15 minut. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.