Niepozorna natka pietruszki powinna rosnąć w doniczce na każdym kuchennym parapecie. Wątlutka ciałem w środku skrywa siłę Pudziana – już jedna łyżka listków pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na wit. A i C! Do tego beta-karoten, wit. E, żelazo, kwas foliowy i mnóstwo innego dobra.
Cytryna jeszcze zwiększa witaminowo-minerałową bombę, ale dodaje oczyszczanie organizmu i pomoc w odchudzaniu. A parmezan jest lekkostrawny, obniża ciśnienie krwi i ponadto genialnie smakuje. Oto trzy przepisy na smaczne wykorzystanie tych składników.
Grillowana kukurydza z masłem cytrynowo-pietruszkowym
Składniki (na 4 porcje):
- 4 kolby kukurydzy z liśćmi
- oliwa w sprayu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
1. Zanurz kolby z liśćmi w misce z zimną wodą i lodem na 10 minut. Wyjmij, ściągnij do połowy liście z kolby, spryskaj ziarna oliwą i wciągnij liście z powrotem. Połóż kolby na grillu i obracając od czasu do czasu, piecz 10-15 minut, aż liście zrobią się złotobrązowe. Przesuń kolby z dala od bezpośredniego żaru i przykryj grilla jeszcze na 5 minut.
2. W małym garnku na kuchence rozpuść masło z sokiem i natką.
3. Zdejmij liście z kolb (załóż kuchenne rękawice), przełóż je na półmisek i polej roztopionym masłem. Posyp startym parmezanem.
W jednej porcji: 160 kcal, 9 g tłuszcze (4 g tł. nasyc.), 19 g węglowodany, 2 g błonnik, 5 g białko
Komentarze