[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Przepisy WH: włoskie smaki

Szukasz kulinarnych inspiracji? Tym razem szef kuchni WH postanowił sięgnąć do śródziemnomorskiej kuchni z południa Włoch i połączyć natkę pietruszki, cytrynę i parmezan. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy z tymi składnikami i zaskocz swoich współbiesiadników. Gustosi, signore!

kukurydza fot. Getty Images

Niepozorna natka pietruszki powinna rosnąć w doniczce na każdym kuchennym parapecie. Wątlutka ciałem w środku skrywa siłę Pudziana – już jedna łyżka listków pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na wit. A i C! Do tego beta-karoten, wit. E, żelazo, kwas foliowy i mnóstwo innego dobra.

Cytryna jeszcze zwiększa witaminowo-minerałową bombę, ale dodaje oczyszczanie organizmu i pomoc w odchudzaniu. A parmezan jest lekkostrawny, obniża ciśnienie krwi i ponadto genialnie smakuje. Oto trzy przepisy na smaczne wykorzystanie tych składników.

Grillowana kukurydza z masłem cytrynowo-pietruszkowym

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 kolby kukurydzy z liśćmi
  • oliwa w sprayu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

1. Zanurz kolby z liśćmi w misce z zimną wodą i lodem na 10 minut. Wyjmij, ściągnij do połowy liście z kolby, spryskaj ziarna oliwą i wciągnij liście z powrotem. Połóż kolby na grillu i obracając od czasu do czasu, piecz 10-15 minut, aż liście zrobią się złotobrązowe. Przesuń kolby z dala od bezpośredniego żaru i przykryj grilla jeszcze na 5 minut.

2. W małym garnku na kuchence rozpuść masło z sokiem i natką.

3. Zdejmij liście z kolb (załóż kuchenne rękawice), przełóż je na półmisek i polej roztopionym masłem. Posyp startym parmezanem.

W jednej porcji: 160 kcal, 9 g tłuszcze (4 g tł. nasyc.), 19 g węglowodany, 2 g błonnik, 5 g białko

makaron z pesto, obiad, kolacja, przepis fot. shutterstock.com

Sałatka z makaronem

Wymieszaj ze sobą 3 łyżki pesto, 2 łyżki soku z cytryny, starty parmezan, 1 łyżkę oliwy extra virgin i 1/4 łyżeczki soli morskiej. Przelej miksturę do 180 g ugotowanego i odsączonego ulubionego makaronu, dodaj 1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki, 1/2 szklanki podpieczonej czerwonej papryki i dokładnie wymieszaj.

Marynata lub dressing

Połącz 4 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy i 2 soku cytrynowego. Częścią mikstury wysmaruj 2 duże kapelusze pieczarek i 4 plastry czerwonej cebuli.

Zgrilluj je, pokrój i wymieszaj z 80 g plastrów mozzarelli, kilkoma połówkami pomidorków cherry, 3 łyżkami natki pietruszki, 2 łyżkami parmezanu i resztą dressingu.

Sos słodko-kwaśny, bazyliowy, Satay? Jeśli chcesz urozmaicić swoje dania, sprawdź 8 pomysłów na pyszne sosy.

WH 09/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij