Węglowodany dzielą się na takie, które są szybko przyswajalne, i takie, które przyswajają się wolno. Te pierwsze powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Gdy trzustka dostaje sygnał o takim skokowym wzroście, reaguje trochę histerycznie (bo nie wie, jak długo ten wzrost będzie trwał) i wyrzuca ogromne ilości insuliny – znacznie większe niż potrzeba. Zobacz, w jaki sposób dokładnie działa ten hormon oraz jak uniknąć insulinooporności.
Bardzo wysoki indeks glikemiczny mają np. słodzone napoje gazowane, soki owocowe dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym, smażone ziemniaki, gotowany ryż, makarony (nie licząc razowych), płatki kukurydziane i ciastka kupowane w sklepie, np. mufinki z polewą. Produkty o niskim IG – czyli np. surowe warzywa, sery, tofu, orzechy – nie powodują skoków glukozy, a więc i insuliny.