Przepis na zupę krem z porów
Ilość porcji
- 2
Czas
- 30 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia - 293 kcal
- Białko - 4,7 g
- Tłuszcze - 20,71 g
- Węglowodany (og.) - 23 g
- Błonnik - 3,9 g
- Wapń - 81,4 mg
Składniki
- 1 por
- 1 ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
- woda
Sposób przygotowania
Pora i ziemniaka umyj i pokrój. Czosnek posiekaj. Masło i oliwę rozgrzej w garnku. Zeszklij pora i czosnek, dodaj ziemniaki i chwilę podsmażaj. Wlej wodę lub bulion warzywny, tak by przykryć warzywa, i gotuj, aż zmiękną. Dopraw kurkumą, solą i pieprzem. Pozostaw chwilę do ostygnięcia; możesz dodać jeszcze jogurt i zblendować na gładką zupę. Podawaj z natką pietruszki, prażonymi pestkami dyni lub grzankami.
Przepis pochodzi z książki „S.O.S. dla stawów” autorstwa Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk.
ZOBACZ TEŻ: Banoffee z płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i tahini