Zupa krem z porów

Zarówno czosnek, cebula, jak i por są źródłem allicyny i kwertycyny, które wykazują działanie przeciwzapalne i ograniczają wydzielanie leukotrienów i prostaglandyn, powstających podczas stanu zapalnego tkanki łącznej. Warto te składniki na co dzień włączyć do swojej diety.

Krem z porów fot. Katarzyna Olejniczak

Przepis na zupę krem z porów

Ilość porcji

  • 2

Czas

  • 30 minut

Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia - 293 kcal
  • Białko - 4,7 g
  • Tłuszcze - 20,71 g
  • Węglowodany (og.) - 23 g
  • Błonnik - 3,9 g
  • Wapń - 81,4 mg

Składniki

  • 1 por
  • 1 ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • woda

Sposób przygotowania

Pora i ziemniaka umyj i pokrój. Czosnek posiekaj. Masło i oliwę rozgrzej w garnku. Zeszklij pora i czosnek, dodaj ziemniaki i chwilę podsmażaj. Wlej wodę lub bulion warzywny, tak by przykryć warzywa, i gotuj, aż zmiękną. Dopraw kurkumą, solą i pieprzem. Pozostaw chwilę do ostygnięcia; możesz dodać jeszcze jogurt i zblendować na gładką zupę. Podawaj z natką pietruszki, prażonymi pestkami dyni lub grzankami.

REKLAMA

Przepis pochodzi z książki „S.O.S. dla stawów” autorstwa Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk.

ZOBACZ TEŻ: Banoffee z płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i tahini

Zobacz również:
Samo chodzenie czy bieganie nie wystarczy, aby dobrze przygotować się na wyprawę w góry. Żeby zrobić to solidnie, trzeba podnieść kąt.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA