[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Przepis na zupę dyniową i szarlotkę od Anny Starmach

Ania lubi poprawiać humor sobie i bliskim dobrymi daniami, w których wykorzystuje sezonowe produkty. Teraz mamy dynie i jabłka. To grzech ich nie wykorzystać!

Zupa z dyni hokkaido na mleku kokosowym z pulpetami z kurczaka

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido (ok. 500-700 g)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 300 ml bulionu warzywnego (polecam rosół z dnia poprzedniego lub po prostu wodę)

4 pomidory Pulpeciki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka podprażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka podprażonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • słodka papryka, ostra papryka, kurkuma świeża kolendra lub pietruszka

Przygotowanie

Dynię pokrój w grubą kostkę i umieść na blasze do pieczenia. Dodaj pokrojone w połówki pomidory i 2 ząbki czosnku, odrobinę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 25 minut. Mleczko kokosowe podgrzej. Dodaj podpieczoną dynię, pomidory i bulion. Zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Pulpety: mięso kurczaka zmiel dwukrotnie. Wymieszaj z przyprawami, posiekanymi orzechami i pestkami dyni, tartym imbirem oraz z podsmażoną na oliwie posiekaną szalotką; całość dopraw solą i pieprzem. Z masy lep pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do gotującej się zupy wrzucaj pojedynczo pulpeciki. Gotuj około 15 minut. Podawaj z pietruszką lub kolendrą

Szarlotka sypana

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 300 g kaszy manny
  • 300 g cukru
  • 150 g masła
  • 10 jabłek (najlepiej szara reneta lub inne kwaśne)

Przygotowanie

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj w misce mąkę, kaszę i cukier. Składniki suche podziel na 4 części. Na dno tortownicy wsyp warstwę składników suchych, przykryj ją warstwą jabłek. Następnie ponownie wysyp składniki suche, i tak na przemian. Na wierzchu powinna znajdować się warstwa z mąki, kaszy i cukru oraz kawałki masła. Ciasto piecz 60 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

ZOBACZ TEŻ: 5 przepisów na cały dzień z 5 składników [szybko i smacznie]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij