Zupa z dyni hokkaido na mleku kokosowym z pulpetami z kurczaka
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido (ok. 500-700 g)
- 400 ml mleka kokosowego
- 300 ml bulionu warzywnego (polecam rosół z dnia poprzedniego lub po prostu wodę)
4 pomidory Pulpeciki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżka podprażonych orzechów włoskich
- 1 łyżka podprażonych pestek dyni
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- słodka papryka, ostra papryka, kurkuma świeża kolendra lub pietruszka
Przygotowanie
Dynię pokrój w grubą kostkę i umieść na blasze do pieczenia. Dodaj pokrojone w połówki pomidory i 2 ząbki czosnku, odrobinę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 25 minut. Mleczko kokosowe podgrzej. Dodaj podpieczoną dynię, pomidory i bulion. Zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Pulpety: mięso kurczaka zmiel dwukrotnie. Wymieszaj z przyprawami, posiekanymi orzechami i pestkami dyni, tartym imbirem oraz z podsmażoną na oliwie posiekaną szalotką; całość dopraw solą i pieprzem. Z masy lep pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do gotującej się zupy wrzucaj pojedynczo pulpeciki. Gotuj około 15 minut. Podawaj z pietruszką lub kolendrą
Szarlotka sypana
Składniki:
- 300 g mąki
- 300 g kaszy manny
- 300 g cukru
- 150 g masła
- 10 jabłek (najlepiej szara reneta lub inne kwaśne)
Przygotowanie
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj w misce mąkę, kaszę i cukier. Składniki suche podziel na 4 części. Na dno tortownicy wsyp warstwę składników suchych, przykryj ją warstwą jabłek. Następnie ponownie wysyp składniki suche, i tak na przemian. Na wierzchu powinna znajdować się warstwa z mąki, kaszy i cukru oraz kawałki masła. Ciasto piecz 60 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
ZOBACZ TEŻ: 5 przepisów na cały dzień z 5 składników [szybko i smacznie]
Komentarze