Zielone naleśniki – przepis
Czas: 20 minut
Składniki na 2 porcje:
Ciasto:
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 20 ml oleju
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka szczypiorku
Farsz:
- 40 g suszonych pomidorów
- 150 g piersi z kurczaka
- 40 g sera mozzarella
- słodka papryka
- curry
- sól
- pieprz
Sos:
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 20 g majonezu
- 10 ml soku z cytryny i pomarańczy
- 20 g miodu
- 2 łyżeczki koperku
Sposób przygotowania:
- Opłucz i osusz koperek, natkę pietruszki oraz szczypiorek. Posiekaj je drobno i wrzuć do blendera. Dosyp mąkę, wbij jajko, dolej mleka, posól i miksuj do uzyskania gładkiej, lejącej się konsystencji. Na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oleju wylej 3/4 chochelki ciasta, równomiernie rozprowadź i smaż z obu stron.
- Opłucz i osusz papierowym ręcznikiem filety i natrzyj je przyprawami (słodką papryką, curry, solą i pieprzem). Odstaw na 5 minut, a następnie pokrój mięso w paski i wrzuć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Podsmażaj kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Odstaw.
- Rozłóż naleśnik i posyp świeżo startą mozzarellą. Wyłóż pokrojone w paski suszone pomidory, mięso kurczaka i zawiń całość w trójkąt lub w rulon w formie krokieta. Zrób to ze wszystkimi naleśnikami. Zawinięte połóż na patelni z odrobiną tłuszczu i podsmażaj na małym ogniu, aż ser w środku się rozpuści.
- Do blendera wrzuć posiekany koperek, miód, wlej sok z cytryny i pomarańczy, dodaj jogurt i zmiksuj. Dodaj majonez, by zagęścić sos. Zdejmij naleśniki z patelni, przekrój je na pół, polej przygotowanym sosem z blendera i skrop odrobiną balsamico. Posyp na talerzu świeżymi, posiekanymi ziołami.
ZOBACZ TEŻ: Kolorowe naleśniki bez dodatku cukru [4 przepisy]