Przepis na zielone naleśniki

Zachwycają nie tylko smakiem, ale też wiosennym wyglądem. Do tego prostota wykonania i w 20 minut stoi przed Tobą wykwintne danie. A to tylko naleśnik.

Zielone naleśniki FOT. MARCIN KLABAN

Zielone naleśniki – przepis

Czas: 20 minut

Składniki na 2 porcje:

Ciasto:

  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 20 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka szczypiorku

Farsz:

  • 40 g suszonych pomidorów
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 40 g sera mozzarella
  • słodka papryka
  • curry
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g majonezu
  • 10 ml soku z cytryny i pomarańczy
  • 20 g miodu
  • 2 łyżeczki koperku 

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz i osusz koperek, natkę pietruszki oraz szczypiorek. Posiekaj je drobno i wrzuć do blendera. Dosyp mąkę, wbij jajko, dolej mleka, posól i miksuj do uzyskania gładkiej, lejącej się konsystencji. Na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oleju wylej 3/4 chochelki ciasta, równomiernie rozprowadź i smaż z obu stron.
  2. Opłucz i osusz papierowym ręcznikiem filety i natrzyj je przyprawami (słodką papryką, curry, solą i pieprzem). Odstaw na 5 minut, a następnie pokrój mięso w paski i wrzuć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Podsmażaj kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Odstaw.
  3. Rozłóż naleśnik i posyp świeżo startą mozzarellą. Wyłóż pokrojone w paski suszone pomidory, mięso kurczaka i zawiń całość w trójkąt lub w rulon w formie krokieta. Zrób to ze wszystkimi naleśnikami. Zawinięte połóż na patelni z odrobiną tłuszczu i podsmażaj na małym ogniu, aż ser w środku się rozpuści.
  4. Do blendera wrzuć posiekany koperek, miód, wlej sok z cytryny i pomarańczy, dodaj jogurt i zmiksuj. Dodaj majonez, by zagęścić sos. Zdejmij naleśniki z patelni, przekrój je na pół, polej przygotowanym sosem z blendera i skrop odrobiną balsamico. Posyp na talerzu świeżymi, posiekanymi ziołami.

ZOBACZ TEŻ: Kolorowe naleśniki bez dodatku cukru [4 przepisy]

REKLAMA