[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - przepis

Europa jest podzielona na wielbicieli kuchni włoskiej lub francuskiej. I słusznie, bo obie są wspaniałe, ale największą kulinarną potęgą świata jest kuchnia chińska.

wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Francuscy smakosze wyśmiewają włoskich, że prawdziwa kuchnia nie polega na zastawieniu stołu świeżymi, pachnącymi produktami bez specjalnej inwencji kucharza; włoscy oskarżają francuskich, że ich kuchnia jest przekombinowana i zbyt "ąę". Obie strony mają po części rację, jednak kuchnia chińska może ich wszystkich pogodzić.

Różnorodność i harmonia

Określenie "kuchnia chińska" jest wielkim uogólnieniem i to dużo większym, niż kuchnia francuska lub włoska. Wiadomo, że południe Francji czy Włoch jada nieco inaczej niż północ, jednak, mimo różnic, wiele wspólnych elementów łączy je w jedną całość. Tymczasem w Chinach kuchnia pekińska, kantońska, szanghajska czy syczuańska (żeby wymienić tylko te najważniejsze regiony) różnią się od siebie diametralnie używanymi składnikami, technikami gotowania i przede wszystkim filozofią smaku. Co natomiast je łączy, to poszukiwanie harmonii i taki jest właśnie sos słodko-kwaśny.

ZOBACZ TEŻ: Co Ty wiesz o kuchni chińskiej? [QUIZ WH]

Wieprzowina słodko-kwaśna

Niepowtarzalny smak słodko-kwaśny stworzony został najpewniej w czasach dynastii Czou w VIII wieku p.n.e. (nie ma żartów, prawda?). Był efektem przekonania, że prawdziwa moc wymaga umiejętności zachowania równowagi między zmysłami smaku, węchu i wzroku oraz kojarzenia ze sobą składników słodkich, kwaśnych, cierpkich i słonych. Ta pieczołowitość chińskich kucharzy ujawnia się w ich książkach kucharskich, w których znajdziemy np.: 30 sposobów smażenia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu oraz 80 sposobów cięcia produktów. Na szczęście tu będzie prościej.

Jak zrobić wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym?

Potrzebne Ci będą:

  • 1,2 kg mięsa wieprzowego (schab, biodrówka lub szynka)
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli

Do sosu:

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 1 ananas ( z puszki)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej jasnego)
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki pędów bambusa ( jeżeli lubisz)
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso osusz, odetnij skrawki tłuszczu i pokrój, tak by chińscy kucharze byli z Ciebie dumni: na równe kostki o bokach 2 cm.
  2. Włóż mięso do garnka, posól, wlej sos sojowy, dwie szklanki wody i doprowadź do wrzenia na mocnym ogniu. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, aż do miękkości- ok. 50 min.
  3. Odlej wywar, wystudź, zbierz tłuszcz z wierzchu (papierowy ręcznik będzie jak znalazł) i wlej wino.

Jak przygotować sos słodko-kwaśny?

  1. Marchew obierz i pokrój w słupki, cebulę w piórka, a jeżeli bambus jest grubo krojony, potnij go na zapałki. Cukier wymieszaj z mąką i rozpuść je w soku z ananasa i z wyciśniętej pomarańczy z dodatkiem octu ryżowego.
  2. Zagotuj, przelej do mięsnego wywaru i znowu zagotuj.
  3. Wlej passatę pomidorową i dodaj marchew, cebulę, bambus i kukurydzę - gotuj 4-5 minut.
  4. Teraz wrzuć kostki mięsa i ananasa i gotuj, aż się zagrzeją. Podawaj z ryżem.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na pad thai z krewetkami w wersji light

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij