Francuscy smakosze wyśmiewają włoskich, że prawdziwa kuchnia nie polega na zastawieniu stołu świeżymi, pachnącymi produktami bez specjalnej inwencji kucharza; włoscy oskarżają francuskich, że ich kuchnia jest przekombinowana i zbyt "ąę". Obie strony mają po części rację, jednak kuchnia chińska może ich wszystkich pogodzić.
Różnorodność i harmonia
Określenie "kuchnia chińska" jest wielkim uogólnieniem i to dużo większym, niż kuchnia francuska lub włoska. Wiadomo, że południe Francji czy Włoch jada nieco inaczej niż północ, jednak, mimo różnic, wiele wspólnych elementów łączy je w jedną całość. Tymczasem w Chinach kuchnia pekińska, kantońska, szanghajska czy syczuańska (żeby wymienić tylko te najważniejsze regiony) różnią się od siebie diametralnie używanymi składnikami, technikami gotowania i przede wszystkim filozofią smaku. Co natomiast je łączy, to poszukiwanie harmonii i taki jest właśnie sos słodko-kwaśny.
ZOBACZ TEŻ: Co Ty wiesz o kuchni chińskiej? [QUIZ WH]
Wieprzowina słodko-kwaśna
Niepowtarzalny smak słodko-kwaśny stworzony został najpewniej w czasach dynastii Czou w VIII wieku p.n.e. (nie ma żartów, prawda?). Był efektem przekonania, że prawdziwa moc wymaga umiejętności zachowania równowagi między zmysłami smaku, węchu i wzroku oraz kojarzenia ze sobą składników słodkich, kwaśnych, cierpkich i słonych. Ta pieczołowitość chińskich kucharzy ujawnia się w ich książkach kucharskich, w których znajdziemy np.: 30 sposobów smażenia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu oraz 80 sposobów cięcia produktów. Na szczęście tu będzie prościej.
Jak zrobić wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym?
Potrzebne Ci będą:
- 1,2 kg mięsa wieprzowego (schab, biodrówka lub szynka)
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
Do sosu:
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka soku ananasowego
- 1 ananas ( z puszki)
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej jasnego)
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 pomarańcza
- 1/2 szklanki pędów bambusa ( jeżeli lubisz)
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso osusz, odetnij skrawki tłuszczu i pokrój, tak by chińscy kucharze byli z Ciebie dumni: na równe kostki o bokach 2 cm.
- Włóż mięso do garnka, posól, wlej sos sojowy, dwie szklanki wody i doprowadź do wrzenia na mocnym ogniu. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, aż do miękkości- ok. 50 min.
- Odlej wywar, wystudź, zbierz tłuszcz z wierzchu (papierowy ręcznik będzie jak znalazł) i wlej wino.
Jak przygotować sos słodko-kwaśny?
- Marchew obierz i pokrój w słupki, cebulę w piórka, a jeżeli bambus jest grubo krojony, potnij go na zapałki. Cukier wymieszaj z mąką i rozpuść je w soku z ananasa i z wyciśniętej pomarańczy z dodatkiem octu ryżowego.
- Zagotuj, przelej do mięsnego wywaru i znowu zagotuj.
- Wlej passatę pomidorową i dodaj marchew, cebulę, bambus i kukurydzę - gotuj 4-5 minut.
- Teraz wrzuć kostki mięsa i ananasa i gotuj, aż się zagrzeją. Podawaj z ryżem.
ZOBACZ TEŻ: Przepis na pad thai z krewetkami w wersji light
Komentarze