REKLAMA

Przepis na wege smalczyk z fasoli [odstawiamy mięso]

Przechodzisz na weganizm, a najbardziej Ci żal... pajdy ze smalcem i kiszonym ogórkiem? Odwzorowanie smaku tej przekąski rodem z letnich festynów było prawdziwym wyzwaniem. Ale efekty są piorunująco smaczne.

wege smalczyk z fasoli fot. Wojciech Małkowicz / MPP

Mogłoby się wydawać, że stworzenie wegańskiej wersji potrawy, która bazuje wyłącznie na mięsnych produktach, to prawdziwa mission impossible. I mimo że już nieraz udowodniłyśmy, że słowo „niemożliwe” nie występuje w naszym słowniku, tym razem naprawdę Was zaskoczymy.

Smalec jest prawdopodobnie najbardziej mięsną potrawą, która znalazła się w naszej kulinarnej serii wege. W końcu to tłuszcz wytopiony ze słoniny ze smażonymi skwarkami oraz wędzonym boczkiem, czyli potrójna dawka mięsa. Jak więc zmienić go w roślinne danie? To z pozoru ogromne wyzwanie. Na szczęście jeszcze nie natrafiłyśmy na potrawę, której nie dałoby się zastąpić (no, może z wyjątkiem krwistego steka). Roślinna wersja smalcu jest dużo lżejsza, bogata w białko i zaskakująco zbliżona do oryginału. Warto jej spróbować, nawet jeśli z weganizmem Ci nie po drodze.

Swojskie dodatki

Smalczyk wege, podobnie jak jego pierwowzór, najlepiej smakuje na grubej kromce żytniego chleba na zakwasie z domowej roboty ogórkiem kiszonym.

Odpowiednia konsystencja

Aby uzyskać konsystencję zbliżoną do oryginalnej, bardzo ważne jest porządne schłodzenie pasty. Im dłużej, tym lepiej.

Mniej tłuszczu, więcej białka

Wymiana słoniny na fasolę zupełnie zmienia oblicze smalcu. Wersja wegańska zawiera o wiele mniej tłuszczu, za to dostarcza porcję roślinnego białka.

Przepis na wege smalczyk z fasoli

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 duża biała cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1⁄2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1⁄2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki oliwy, do smażenia
  • sól morska, do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

METODA:

  1. Cebulę pokrój i zeszklij na oliwie z liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec smażenia wyjmij przyprawy.
  2. Fasolę odsącz, wypłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do misy blendera.
  3. Dodaj usmażoną cebulę i wszystkie przyprawy.
  4. Zblenduj na niezbyt gładką masę (w paście powinny być wyczuwalne małe kawałki fasoli i cebuli). W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody lub oliwy.
  5. Gotową pastę przełóż do szczelnego pojemnika i schłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Gdy stężeje, serwuj na kromce żytniego pieczywa z ogórkiem kiszonym i prażoną cebulką.

ZOBACZ INNE PRZEPISY WEGAŃSKIE:

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA