Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na wege burgery z komosą ryżową i wędzoną papryką

Nawet jeśli w hamburgerze najbardziej lubisz wysmażoną wołowinę, spróbuj wege burgerów z komosą ryżową i wędzona papryką. Gwarantujemy, że Ci posmakują. Przepis przygotowała Marta Dymek – autorka bloga jadlonomia.com.

wege burger z quinoą i wędzoną papryką Wege burger z komosą i wędzoną papryką posmakuje nawet mięsożercom.

Przepis dla Czytelniczek WH przygotowała Marta Dymek – autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego jadłonomia.com.

Quinoa (komosa ryżowa) – jak gotować

Quinoa, zwana też komosą ryżową, to owoce (często mylnie zwane ziarnami) krzewów komosy, pochodzących z Ameryki Południowej. Na macierzystym kontynencie uprawiana jest od ponad 3 tysięcy lat. Przerabia się ją na mąkę lub popping (dmuchane ziarna), jednak to gotowanie całych owoców jest najpopularniejszym i najsmaczniejszym sposobem jej przyrządzania.

Wiele przepisów traktuje ją jak kasze i zaleca gotowanie w proporcji 1:2 (quinoa do wody). Nie jest to jednak najlepszy sposób na komosę. Małe, okrągłe kuleczki są delikatniejsze niż kasza i optymalną proporcją do ich przygotowania jest 1:1 lub 1:1,5. Ugotowana w ten sposób komosa jest krucha, sprężysta, delikatnie chrupiąca i idealnie sypka.

Wege burgery z komosą ryżową i wędzoną papryką

1 porcja: 213 kcal, 5 g tłuszczów, 37 g węglowodanów, 8 g białka, 4,5 g błonnika

Składniki na 6 burgerów:

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej (nada się każdy jej rodzaj)
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 plastry cytryny
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 6 łyżek mąki (orkiszowej, żytniej lub ryżowej)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Komosę wsyp do rondelka, dodaj wodę, cytrynę, sól i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę (15-20 min). W tym czasie nie zaglądaj do garnka i nie mieszaj.

2. W międzyczasie paprykę pozbaw gniazda nasiennego, pokrój na małe kawałki, przełóż do blendera i zmiksuj na bardzo drobną pastę. Dodaj odsączoną, czerwoną fasolę i zmiksuj tak, by część ziaren pozostała w całości.

3. Pastę fasolowo–paprykową przełóż do dużej miski i dodaj pozostałe składniki. Z ugotowanej komosy wyjmij plastry cytryny i połowę dodaj do miski.

4. Pozostałą połowę przełóż do blendera i zmiksuj na grudkowatą pastę. Tak przygotowaną dodaj do reszty składników w misce.

5. Piekarnik rozgrzej do 200 °C, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zwilż dłonie olejem i formuj burgery – masa może być lekko rzadka i ciężko się formować. Nie przejmuj się, jeśli burgery przed pieczeniem przypominają placki i nie dają się uformować w zwarty kształt. To sprawka soku z papryki i oleju, jednak dzięki nim burgery będą niezwykle soczyste. Chociaż trudno w to uwierzyć, po upieczeniu wcale się nie rozpadają i mają zwartą, jędrną konsystencję.

6. Burgery ułóż na blasze i włóż do piekarnika na 18-20 min. Przewróć i dopiecz jeszcze 5 min. Podawaj z ulubionymi składnikami, na obiad w bułce, a na kolację np. w liściu sałaty.

Lubisz kuchnię wegetariańską? Sprawdź inne przepisy, które przygotowała dla nas Marta Dymek z Jadłonomii:

komosa ryżowa rodzaje Rodzaje komosy ryżowej.

Rodzaje komosy ryżowej:

1. Biała

Quinoa, Melvit Najpopularniejsza jest biała odmiana komosy ryżowej. Znajdziesz na melvit.pl.

2. Czarna

Quinoa czarna, Bio Planet W przeciwieństwie do białej, praktycznie nie pęcznieje podczas gotowania. Znajdziesz na bioplanet.pl.

3. Czerwona

Quinoa czerwona, Ekogram Zielonki Również nie pęcznieje, o orzechowym posmaku, świetna do sałatek. Znajdziesz na vegepack.pl.

Stawiamy dolary przeciw orzechom, że po spróbowaniu tych wege burgerów, zostaniesz fanką komosy. Wypróbuj nasze przepisy na dania z quinoą.

WH 11/2016

Komentarze

 (6)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij