Przepis dla Czytelniczek WH przygotowała Marta Dymek – autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego jadłonomia.com.
Quinoa (komosa ryżowa) – jak gotować
Quinoa, zwana też komosą ryżową, to owoce (często mylnie zwane ziarnami) krzewów komosy, pochodzących z Ameryki Południowej. Na macierzystym kontynencie uprawiana jest od ponad 3 tysięcy lat. Przerabia się ją na mąkę lub popping (dmuchane ziarna), jednak to gotowanie całych owoców jest najpopularniejszym i najsmaczniejszym sposobem jej przyrządzania.
Wiele przepisów traktuje ją jak kasze i zaleca gotowanie w proporcji 1:2 (quinoa do wody). Nie jest to jednak najlepszy sposób na komosę. Małe, okrągłe kuleczki są delikatniejsze niż kasza i optymalną proporcją do ich przygotowania jest 1:1 lub 1:1,5. Ugotowana w ten sposób komosa jest krucha, sprężysta, delikatnie chrupiąca i idealnie sypka.
Wege burgery z komosą ryżową i wędzoną papryką
1 porcja: 213 kcal, 5 g tłuszczów, 37 g węglowodanów, 8 g białka, 4,5 g błonnika
Składniki na 6 burgerów:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej (nada się każdy jej rodzaj)
- 1,5 szklanki wody
- 2 plastry cytryny
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 6 łyżek mąki (orkiszowej, żytniej lub ryżowej)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Komosę wsyp do rondelka, dodaj wodę, cytrynę, sól i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę (15-20 min). W tym czasie nie zaglądaj do garnka i nie mieszaj.
2. W międzyczasie paprykę pozbaw gniazda nasiennego, pokrój na małe kawałki, przełóż do blendera i zmiksuj na bardzo drobną pastę. Dodaj odsączoną, czerwoną fasolę i zmiksuj tak, by część ziaren pozostała w całości.
3. Pastę fasolowo–paprykową przełóż do dużej miski i dodaj pozostałe składniki. Z ugotowanej komosy wyjmij plastry cytryny i połowę dodaj do miski.
4. Pozostałą połowę przełóż do blendera i zmiksuj na grudkowatą pastę. Tak przygotowaną dodaj do reszty składników w misce.
5. Piekarnik rozgrzej do 200 °C, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zwilż dłonie olejem i formuj burgery – masa może być lekko rzadka i ciężko się formować. Nie przejmuj się, jeśli burgery przed pieczeniem przypominają placki i nie dają się uformować w zwarty kształt. To sprawka soku z papryki i oleju, jednak dzięki nim burgery będą niezwykle soczyste. Chociaż trudno w to uwierzyć, po upieczeniu wcale się nie rozpadają i mają zwartą, jędrną konsystencję.
6. Burgery ułóż na blasze i włóż do piekarnika na 18-20 min. Przewróć i dopiecz jeszcze 5 min. Podawaj z ulubionymi składnikami, na obiad w bułce, a na kolację np. w liściu sałaty.
Komentarze
~Ania, 2019-01-29 21:17:04
~Kucharz, 2018-03-15 14:37:01
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?