Nie bez powodu kompozycja złożona z kotleta, warzyw i sosów zamknięta w chrupiącej bułce zyskała miano najbardziej kultowego fast fooda wszech czasów. Wszystkie smaki oraz tekstktury łączą się w każdym gryzie, tworząc pyszną mieszankę, której trudno się oprzeć. Ale to smakołyk nie tylko dla mięsożerców.
Nie chcemy odbierać roślinożercom tej małej przyjemności. W kolejnym odcinku naszej we- gańskiej serii na tapetę bierzemy burgera – danie, którego istotą z założenia jest kotlet wołowy. My uparcie twierdzimy, że mięsne gotowanie to niejedyny sposób na smaczną kuchnię. Dlatego rozpracowałyśmy wszystkie składniki i przychodzimy z rozwiązaniem równie smacznym, co wegańskim. Nie będziemy obiecywać, że roślinny burger zaskoczy Cię smakiem grillowanej na ogniu wołowiny, ale przecież nie o to tu chodzi. Możemy za to obiecać, że kompozycja smaków broni się w 100%.
SPRAWDŹ: Przepis na wegańskie brownie [odstawiamy mięso]
Wege majo
Przygotowuje się go z wody po cieciorce, oleju i kilku magicznych składników, dzięki którym smak zbliża się do oryginału. Przepis na niego znajdziesz tutaj.
Roślinne białko
W naszej wersji rolę konkretnego wołowego kotleta pełni warzywna mieszanka z soczewicą. Oprócz walorów smakowych zapewnia również porcję białka.
Warzywa pełne smaku
Aby urozmaicić paletę smaków, do surowych warzyw dorzuć skarmelizowaną czerwoną cebulę, pieczoną paprykę lub relish z pieczonych pomidorów i czosnku.
ZOBACZ: Tofucznica - przepis na wegańską jajecznicę [odstawiamy mięso]
Przepis na wegańskiego burgera
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- 1⁄2 szklanki marchewki, startej na tarce o grubych oczkach
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- garść orzechów włoskich
- 1⁄4 szklanki nasion słonecznika
- 1⁄4 szklanki mąki orkiszowej (lub innej)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 5 łyżek gorącej wody
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, rozrobionego z 1 łyżką wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1⁄2 szklanki domowej bułki tartej
- 1⁄2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1⁄2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- 1⁄2 łyżeczki curry w proszku
- 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
- 1⁄2 łyżeczki soli
- pieprz
- 3 bułki
- dowolne warzywa
- 3 łyżki wegańskiego majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- Do misy blendera wrzuć ugotowaną soczewicę, posiekaną cebulę i czosnek, startą marchew, orzechy włoskie i ziarna słonecznika. Zblenduj na niezbyt gładką, ale dość zwartą masę, by kawałki soczewicy były nadal wyczuwalne. Całość przełóż do miski.
- Do powstałej masy dodaj wszystkie przyprawy, bułkę tartą, mąkę, siemię lniane wymieszane z gorącą wodą, sos sojowy i koncentrat pomidorowy rozrobiony z łyżką wody.
- Wszystkie składniki dokładnie połącz. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, możesz dodać więcej mąki.
- Gotową masę uformuj w kotlety. Smaż je na rozgrzanej patelni na oliwie po ok. 5 minut z każdej strony. Serwuj w bułce z wegańskim majonezem, ketchupem i ulubionymi warzywami.
ZOBACZ TEŻ: Czy żeby być eko muszę przestać jeść mięso? [i inne eko pytania]
Komentarze