REKLAMA

Przepis na wegańskiego burgera [odstawiamy mięso]

Buła rodem z Ameryki wjeżdża na wegańskie salony. Wysokobiałkowy, smakowity, chrupiący i roślinny – taki bogaty zestaw zamknęliśmy w skromnej bułce.

wegański burger fot. Wojciech Małkowicz/MPP

Nie bez powodu kompozycja złożona z kotleta, warzyw i sosów zamknięta w chrupiącej bułce zyskała miano najbardziej kultowego fast fooda wszech czasów. Wszystkie smaki oraz tekstktury łączą się w każdym gryzie, tworząc pyszną mieszankę, której trudno się oprzeć. Ale to smakołyk nie tylko dla mięsożerców.

Metoda

Nie chcemy odbierać roślinożercom tej małej przyjemności. W kolejnym odcinku naszej we- gańskiej serii na tapetę bierzemy burgera – danie, którego istotą z założenia jest kotlet wołowy. My uparcie twierdzimy, że mięsne gotowanie to niejedyny sposób na smaczną kuchnię. Dlatego rozpracowałyśmy wszystkie składniki i przychodzimy z rozwiązaniem równie smacznym, co wegańskim. Nie będziemy obiecywać, że roślinny burger zaskoczy Cię smakiem grillowanej na ogniu wołowiny, ale przecież nie o to tu chodzi. Możemy za to obiecać, że kompozycja smaków broni się w 100%.

SPRAWDŹ: Przepis na wegańskie brownie [odstawiamy mięso]

Wege majo

Przygotowuje się go z wody po cieciorce, oleju i kilku magicznych składników, dzięki którym smak zbliża się do oryginału. Przepis na niego znajdziesz tutaj.

Roślinne białko

W naszej wersji rolę konkretnego wołowego kotleta pełni warzywna mieszanka z soczewicą. Oprócz walorów smakowych zapewnia również porcję białka.

Warzywa pełne smaku

Aby urozmaicić paletę smaków, do surowych warzyw dorzuć skarmelizowaną czerwoną cebulę, pieczoną paprykę lub relish z pieczonych pomidorów i czosnku.

ZOBACZ: Tofucznica - przepis na wegańską jajecznicę [odstawiamy mięso]

Przepis na wegańskiego burgera

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1⁄2 szklanki marchewki, startej na tarce o grubych oczkach
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • garść orzechów włoskich
  • 1⁄4 szklanki nasion słonecznika
  • 1⁄4 szklanki mąki orkiszowej (lub innej)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 5 łyżek gorącej wody
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, rozrobionego z 1 łyżką wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1⁄2 szklanki domowej bułki tartej
  • 1⁄2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1⁄2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
  • 1⁄2 łyżeczki curry w proszku
  • 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 3 bułki
  • dowolne warzywa
  • 3 łyżki wegańskiego majonezu
  • 3 łyżki ketchupu

Metoda:

  1. Do misy blendera wrzuć ugotowaną soczewicę, posiekaną cebulę i czosnek, startą marchew, orzechy włoskie i ziarna słonecznika. Zblenduj na niezbyt gładką, ale dość zwartą masę, by kawałki soczewicy były nadal wyczuwalne. Całość przełóż do miski.
  2. Do powstałej masy dodaj wszystkie przyprawy, bułkę tartą, mąkę, siemię lniane wymieszane z gorącą wodą, sos sojowy i koncentrat pomidorowy rozrobiony z łyżką wody.
  3. Wszystkie składniki dokładnie połącz. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, możesz dodać więcej mąki.
  4. Gotową masę uformuj w kotlety. Smaż je na rozgrzanej patelni na oliwie po ok. 5 minut z każdej strony. Serwuj w bułce z wegańskim majonezem, ketchupem i ulubionymi warzywami.

ZOBACZ TEŻ: Czy żeby być eko muszę przestać jeść mięso? [i inne eko pytania]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA