[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Przepis na wegańskie tajskie curry [odstawiamy mięso]

Tajskie curry krewetkami i kurczakiem stoi. My postanowiłyśmy je odczarować i zmienić w idealny obiad dla roślinożerców.

wegańskie curry

Kuchnia azjatycka jest niezwykle wdzięcznym polem dla wegańskich eksperymentów. Mnogość przypraw, aromatów i smaków, które pojawiają się w dalekowschodnich daniach, znakomicie rekompensuje brak produktów odzwierzęcych. I nie trzeba zbyt wiele kombinować - wystarczy kilka prostych zmian i gotowe!

Niewielka różnorodność potraw to jedna z głównych obaw osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią roślinną. W tym odcinku chcemy przekonać Cię, że wystarczy odrobina kreatywności, by stworzyć różnorodne menu. Curry to świetny wybór dla początkujących wegan. Możesz modyfikować je na różne sposoby i za każdym razem tworzyć to danie na nowo.

Sos rybny bez ryb

Jak sama nazwa wskazuje, sos rybny bez ryb obejść się nie może. Dla nas nie ma rzeczy niemożliwych, dlatego poniżej serwujemy przepis na sos bezrybny – 100% wege.

Wegańskie białko

W naszej wersji tajskiego curry znajdziesz białko w postaci ciecierzycy. Możesz użyć również innych zamienników: soczewicy, tempehu lub tofu.

Domowa pasta

Sklepowa wersja pasty curry często zawiera pastę z krewetek. Wegański zamiennik możesz łatwo przygotować w domu. Przepis znajdziesz niżej.

Przepis na wegańskie curry

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki domowej pasty curry
  • 3-cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 6 świeżych lub mrożonych liści kaffiru
  • 1 mały batat
  • 1 czerwona papryka
  • garść groszku cukrowego
  • 1⁄4 świeżego ananasa
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 czerwona cebula
  • 1⁄2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu bezrybnego
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • ryż lub makaron ryżowy (do podania)
  • garść świeżej kolendry (do posypania)

Na sos bezrybny:

  • 1⁄2 szklanki sosu sojowego
  • 1 szklanka wody
  • 3 płaty glonów nori
  • 1⁄2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki zagotuj w garnuszku. Odstaw na 10 minut, a następnie przecedź przez sitko. Gdy ostygnie, przelej do buteleczki i przechowuj w lodówce do miesiąca.

Na domową wegańską pastę curry:

  • 4 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 5-cm kawałek imbiru
  • 5 suszonych papryczek chili
  • 1-cm kawałek galangalu
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 liście limonki kaffir
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 łyżeczki papryki ostrej

1. Papryczki namocz przez 15 minut w ciepłej wodzie. 2. Wszystkie składniki wrzuć do misy blendera i zmiksuj na gładką pastę. Przechowuj w lodówce do miesiąca.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. W żeliwnym garnku lub na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i lekko ją przesmaż. Dodaj pastę curry, kurkumę, czosnek oraz imbir i smaż przez kolejną minutę.
  3. Następnie do garnka wrzuć liście kaffiru, rozbitą uprzednio tępą częścią noża trawę cytrynową, obranego i pokrojonego w kostkę batata. Całość zalej mlekiem kokosowym, przykryj i pozostaw do zagotowania. Od tego momentu gotuj jeszcze przez 5 minut.
  4. Do garnka dodaj paprykę pokrojoną w większą kostkę i gotuj przez kolejne 3 minuty.
  5. Ciecierzycę odsącz i wypłucz na sitku, a następnie wrzuć do garnka. Po kilku minutach dodaj groszek cukrowy.
  6. Pod koniec gotowania dodaj pokrojonego ananasa i dopraw danie solą, sosem bezrybnym oraz sokiem z limonki.
  7. Serwuj z ryżem lub makaronem ryżowym, plasterkami papryczki chili i posiekanymi listkami kolendry.

Wypróbuj też inne wegańskie przepisy:

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij