Wchodzimy na wyższy poziom i pod lupę bierzemy włoski klasyk. Im mniej składników potrzeba do przygotowania dania, tym trudniej odtworzyć oryginalne smaki. I mimo że risotto to synonim kulinarnego minimalizmu, jest pysznym dowodem na to, że wegańskie gotowanie nie różni się wiele od tego opartego na mięsie i że żaden składnik nie jest niezastąpiony.
Przepis na bulion
Składniki:
- 1 por
- 5 ząbków czosnku
- 3 marchewki
- 1⁄2 selera
- kawałek kapusty włoskiej
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów
- pęczek natki pietruszki
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 8 ziarenek pieprzu
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól, do smaku
- 3 łyżki oliwy
Metoda:
- Cebulę obierz z łupin i opal na palniku.
- Marchew, pietruszkę i selera obierz i wrzuć do sporego garnka. Dorzuć cebulę, pora, kapustę, obrane ząbki czosnku, natkę, grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i oliwę.
- Warzywa zalej wodą (ok. 1 cm ponad warzywa). Garnek ustaw na niewielkim ogniu i gotuj przez co najmniej 2 godziny (im dłużej, tym bardziej esencjonalny będzie wywar).
- Pod koniec gotowania dopraw bulion solą i sosem sojowym.
Przepis na risotto
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka lub 1⁄2 cebuli
- 100 g grzybów leśnych
- 70 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- natka pietruszki (do podania)
- bulion warzywny (z przepisu powyżej)
Metoda:
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. W połowie smażenia dodaj drobno posieka- ny lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone grzyby.
- Do podsmażonych warzyw wsyp ryż i lekko go przesmaż (ok. 2 minut). Całość zalej winem i mieszaj, aż płyn odparuje.
- Na patelnię wlewaj porcjami gorący bulion, stale mieszając ryż.
- Gdy ryż będzie odpowiednio miękki, zdejmij patelnię z ognia i dodaj płatki drożdżowe. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
ZOBACZ INNE PRZEPISY WEGAŃSKIE: