Przepis na wegańskie risotto z grzybami [odstawiamy mięso]

Jest mniej popularne od pizzy i pasty, ale równie godnie reprezentuje włoską filozofię jedzenia. Gotowane ze smakiem, z miłością i z minimalną ilością składników. Gwarantujemy, że naszej wersji nie brakuje niczego – oprócz mięsnych dodatków.

przepis na risotto fot. Wojciech Małkowicz / MPP

Wchodzimy na wyższy poziom i pod lupę bierzemy włoski klasyk. Im mniej składników potrzeba do przygotowania dania, tym trudniej odtworzyć oryginalne smaki. I mimo że risotto to synonim kulinarnego minimalizmu, jest pysznym dowodem na to, że wegańskie gotowanie nie różni się wiele od tego opartego na mięsie i że żaden składnik nie jest niezastąpiony.

Przepis na bulion

Składniki:

  • 1 por
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 marchewki
  • 1⁄2 selera
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, do smaku
  • 3 łyżki oliwy

Metoda:

  1. Cebulę obierz z łupin i opal na palniku.
  2. Marchew, pietruszkę i selera obierz i wrzuć do sporego garnka. Dorzuć cebulę, pora, kapustę, obrane ząbki czosnku, natkę, grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i oliwę.
  3. Warzywa zalej wodą (ok. 1 cm ponad warzywa). Garnek ustaw na niewielkim ogniu i gotuj przez co najmniej 2 godziny (im dłużej, tym bardziej esencjonalny będzie wywar).
  4. Pod koniec gotowania dopraw bulion solą i sosem sojowym.

Przepis na risotto

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka lub 1⁄2 cebuli
  • 100 g grzybów leśnych
  • 70 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • natka pietruszki (do podania)
  • bulion warzywny (z przepisu powyżej)

Metoda:

  1. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. W połowie smażenia dodaj drobno posieka- ny lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone grzyby.
  2. Do podsmażonych warzyw wsyp ryż i lekko go przesmaż (ok. 2 minut). Całość zalej winem i mieszaj, aż płyn odparuje.
  3. Na patelnię wlewaj porcjami gorący bulion, stale mieszając ryż.
  4. Gdy ryż będzie odpowiednio miękki, zdejmij patelnię z ognia i dodaj płatki drożdżowe. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

ZOBACZ INNE PRZEPISY WEGAŃSKIE:

REKLAMA