Przepis na wegańskie pankejki

To idealny pomysł na śniadanie po romantycznej kolacji. Słodkie, pyszne i roślinne.

wegańskie pankejki fot. Wojciech Małkowicz / MPP

Babcia zawsze powtarzała: przez żołądek do serca. A nic nie doleci do niego tak szybko, jak puszyste niczym chmurki placuszki. Zaimponuj mu swoją wrażliwością oraz kulinarnymi umiejętnościami, weź patelnię w obroty i usmaż najpyszniejsze pankejki, jakie kiedykolwiek jadł. Pro tip: placki w kształcie serc dają +10 punktów do licznika uroczych kulinarnych uczynków.

Oliwa sprawiedliwa

Masło na bok – wegańskie pankejki smażymy na oliwie. Możesz postawić też na dowolny olej, np. rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron.

Bananowa papka

Jak dobrze wiadomo, w kuchni roślinnej jajka znajdują się na czarnej liście. Zamiast nich możesz śmiało użyć rozgniecionego, mocno dojrzałego banana.

Słodka polewa

Co to by były za pankejki bez słodkiej polewy? Skoro miód idzie w odstawkę, wymień go na inne słodkości. Postaw na syrop z agawy lub klonowy. Możesz przygotować również owocowy sos.

Przepis na wegańskie pankejki

Składniki:

  • 1 banan
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka dowolnego napoju roślinnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • oliwa z pierwszego tłoczenia, do smażenia

Metoda:

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej rozgnieć widelcem banana, a następnie dodaj do niego resztę mokrych składników i wymieszaj do połączenia.
  2. Do mokrej mieszanki wsyp suchą i mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Patelnię o nieprzywierającym dnie posmaruj lekko oliwą i rozgrzej na średnim ogniu. Gdy będzie już odpowiednio ciepła, wykładaj na nią masę: 2 łyżki na jednego placka. Smaż, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
  4. Usmażone placki serwuj z ulubionymi owocami i syropem klonowym lub z owocowym sosem.

Przepis na wegański sos owocowy

Składniki:

  • 200 g mrożonych malin lub innych mrożonych owoców
  • 1 łyżka cukru lub syropu klonowego

Metoda:

  1. Owoce wrzuć do średniej wielkości rondelka. Wsyp cukier i dokładnie wymieszaj.
  2. Gotuj na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać, a całość zacznie gęstnieć. Powinno zająć to około 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać sos bez dużych kawałków owoców, możesz rozgnieść je widelcem lub zblendować na gładko.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:

 

REKLAMA