Przepis na wegańskie gołąbki [odstawiamy mięso]

Wiosna idzie, bociany wracają do kraju z zimowej emigracji. A do naszej roślinnej kuchni wracają gołąbki. Oczywiście bez mięsa.

wegańskie gołąbki fot. Wojciech Małkowicz / MPP

Choć ich nazwa nie kojarzy się z kuchnią roślinną, gołąbki zasługują na honorowe miejsce w naszym wegańskim menu. Nadzienie z kaszy, grzybów, pieczarek, marchwi oraz kompletu przypraw jest delikatne, wilgotne i pełne aromatów. Wiemy, że tradycyjny, babciny przepis to mocny konkurent w wyścigu o miano najlepszych gołąbków, to nie znaczy jednak, że nasza wersja im ustępuje. Zawiń, ugotuj i przekonaj się sama.

REKLAMA

Oliwa sprawiedliwa

Cebulkę podsmaż na oliwie lub innym oleju roślinnym, np. rzepakowym, słonecznikowym lub z pestek winogron.

Kipi kasza

Nie jest to konieczna zmiana: w końcu ryż jest przecież rośliną. Naszym zdaniem jednak kasza dużo lepiej komponuje się z grzybami, a na dodatek zawiera więcej błonnika, więc nasyci na dłużej.

Leśne smaki

Pewnie już wiesz, że mięsne smaki, a kon- kretniej smak umami, stosunkowo trudno odtworzyć w kuchni roślinnej. Jednym z jego nośników są grzyby. Nie żałuj ich.

Przepis na wegańskie gołąbki

Składniki:

  • 1 główka kapusty, włoskiej lub białej
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 50 g białego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 200 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia

Metoda:

  1. Kaszę i ryż ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniach. Suszone grzyby namocz w wodzie.
  2. Z kapusty wykrój głąb. W dużym garnku zagotuj wodę i umieść w niej kapustę. Gotuj ok. 7 minut. Po tym czasie odetnij wierzchnie liście i ponownie umieść główkę w wodzie.
  3. Cebulę pokrój na kostkę, pieczarki pokrój w półplasterki, a marchewki zetrzyj na tarce. Grzyby odsącz z wody i pokrój w paski.
  4. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, wlej oliwę i wsyp cebulę. Smaż, aż lekko się zeszkli, następnie dodaj pieczarki oraz marchewkę i smaż jeszcze kilka minut, aż warzywa się skurczą, a woda nieco wyparuje.
  5. Do miski wsyp ugotowaną kaszę, ryż oraz podsmażone warzywa i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw masę ziołami, wędzoną i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
  6. W liście kapusty zawijaj farsz, a uformowane gołąbki umieść w garnku wyłożonym sporym liściem kapusty. Gdy wszystkie będą gotowe, zalej je 2-3 szklankami osolonej wody lub warzywnego bulionu. Gotuj przez 30-40 minut, aż liście kapusty będą miękkie. Serwuj solo lub z ziemniakami.

ZOBACZ INNE PRZEPISY WEGAŃSKIE:

Zobacz również:
Ten trening to świetny wstęp, jeśli chcesz zacząć biegać.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA