Wśród czekoladoholików na pewno znajdą się tacy, dla których wersja brownie bez masła i czekolady jest prawdziwym świętokradztwem. Naszym zdaniem wegańska wersja nie ustępuje w niczym pełnoprawnemu brownie: jest wilgotna, gliniasta i na maksa czekoladowa.
Naszej wegańskiej akcji przyświeca szczytny cel. Chcemy zachęcić tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez produktów pochodzenia zwierzęcego, do ich ograniczenia. W przypadku dań mięsnych sprawa jest oczywista i banalnie prosta: wystarczy zastąpić mięso którąś z roślinnych alternatyw i po sprawie. W przypadku wypieków wszystko nieco się komplikuje. Nie każdy zamiennik można wymieniać 1:1 i nie każdy ma identyczne właściwości, co jego klasyczny odpowiednik. Rozbroiłyśmy wszystkie te miny za Ciebie i przychodzimy z gotową recepturą. Sprawdź sama.
Czekolada na maksa
Jeśli jesteś fanką mocno czekoladowego brownie, możesz dodać do masy rozpuszczoną czekoladę. Wybieraj tabliczki o wysokiej zawartości kakao bez dodatku mleka w proszku.
Roślinne jajko
Mielone siemię lniane wymieszane z gorącą wodą tworzy kleistą maź, która konsystencją przypomina jajko. Podobnie działa zblendowany banan.
Olej, nie masło
Masło zastąp dowolnym olejem roślinnym. Możesz też poeksperymentować i spróbować użyć wegańskiego masełka.
Przepis na wegańskie brownie
Składniki:
- 1 szklanka napoju roślinnego (np. kokosowego, sojowego lub migdałowego)
- 1⁄2 szklanki płynnego oleju roślinnego
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek gorącej wody
- 3⁄4 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka ciemnego kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 dojrzały banan, zblendowany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- wegańskie groszki czekoladowe lub posiekane orzechy pekan
Metoda:
- Do miski wlej mleko roślinne, olej, ekstrakt waniliowy oraz zblendowanego banana. W małej miseczce wymieszaj siemię lniane z wodą, by powstała gęsta zawiesina, przypominająca białko jajka. Dodaj ją do miski z mlekiem, olejem i bananem.
- Do płynnej mieszanki dodaj cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie połącz.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz ochotę, ciasto posyp groszkami czekoladowymi lub orzechami.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piecz przez 35-40 minut (ciasto powinno być dość zwarte, ale nie suche). Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
Sprawdź inne przepisy z serii "Odstawiamy mięso":
Komentarze