REKLAMA

Przepis na wegańskie brownie [odstawiamy mięso]

Dziewczyny lubią brown(ie), a my dobrze o tym wiemy, więc w tym odcinku rozpieścimy Was czekoladowym cudem. Wypróbujcie nasze brownie... na zielono.

brownie

Wśród czekoladoholików na pewno znajdą się tacy, dla których wersja brownie bez masła i czekolady jest prawdziwym świętokradztwem. Naszym zdaniem wegańska wersja nie ustępuje w niczym pełnoprawnemu brownie: jest wilgotna, gliniasta i na maksa czekoladowa.

Naszej wegańskiej akcji przyświeca szczytny cel. Chcemy zachęcić tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez produktów pochodzenia zwierzęcego, do ich ograniczenia. W przypadku dań mięsnych sprawa jest oczywista i banalnie prosta: wystarczy zastąpić mięso którąś z roślinnych alternatyw i po sprawie. W przypadku wypieków wszystko nieco się komplikuje. Nie każdy zamiennik można wymieniać 1:1 i nie każdy ma identyczne właściwości, co jego klasyczny odpowiednik. Rozbroiłyśmy wszystkie te miny za Ciebie i przychodzimy z gotową recepturą. Sprawdź sama.

Czekolada na maksa

Jeśli jesteś fanką mocno czekoladowego brownie, możesz dodać do masy rozpuszczoną czekoladę. Wybieraj tabliczki o wysokiej zawartości kakao bez dodatku mleka w proszku.

Roślinne jajko

Mielone siemię lniane wymieszane z gorącą wodą tworzy kleistą maź, która konsystencją przypomina jajko. Podobnie działa zblendowany banan.

Olej, nie masło

Masło zastąp dowolnym olejem roślinnym. Możesz też poeksperymentować i spróbować użyć wegańskiego masełka.

Przepis na wegańskie brownie

Składniki:

  • 1 szklanka napoju roślinnego (np. kokosowego, sojowego lub migdałowego)
  • 1⁄2 szklanki płynnego oleju roślinnego
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek gorącej wody
  • 3⁄4 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka ciemnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 dojrzały banan, zblendowany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • wegańskie groszki czekoladowe lub posiekane orzechy pekan

Metoda:

  1. Do miski wlej mleko roślinne, olej, ekstrakt waniliowy oraz zblendowanego banana. W małej miseczce wymieszaj siemię lniane z wodą, by powstała gęsta zawiesina, przypominająca białko jajka. Dodaj ją do miski z mlekiem, olejem i bananem.
  2. Do płynnej mieszanki dodaj cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie połącz.
  3. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz ochotę, ciasto posyp groszkami czekoladowymi lub orzechami.
  4. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piecz przez 35-40 minut (ciasto powinno być dość zwarte, ale nie suche). Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.

Sprawdź inne przepisy z serii "Odstawiamy mięso":

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA