Pachnie jak Boże Narodzenie, jest aromatyczny, słodki i przyjemnie wilgotny. Co prawda do staropolskiego piernika z Torunia mu daleko, ale tradycję rekompensuje świetny smak oraz krótki czas przygotowania. Nasza roślinna wersja nie musi leżakować przez kilka tygodni przed upieczeniem - wystarczy połączyć składniki. Można więc uznać go za wypiek last minute, który wychodzi zawsze i jest pyszny.
Trzcinowy zamiast miodu
Aby choć częściowo odwzorować miodowy smak, zamiast zwykłego, białego cukru użyj brązowego. Ma on lekko karmelowy posmak.
Roślinny, nie maślany
Tradycyjne receptury na piernik bazują na sporej ilości masła. My wymieniliśmy je na olej roślinny. Najlepiej sprawdzi się rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron.
Bananowa papka
Jak dobrze wiadomo, w kuchni roślinnej jajka znajdują się na czarnej liście. Zamiast nich możesz śmiało użyć rozgniecionego, mocno dojrzałego banana.
Przepis na wegański piernik
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 3 łyżki śliwkowych powideł
- 1 banan, rozgnieciony na purée
- 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżek powideł śliwkowych, do przełożenia (opcjonalnie)
Metoda:
- Piekarnik rozgrzej do około 180 °C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Olej wymieszaj z rozgniecionym bananem, powidłami i napojem roślinnym do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
- W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki. Następnie dodaj je do wymieszanych wcześniej mokrych i zmiksuj do połączenia.
- Gotową masę przelej do przygotowanej keksówki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka).
- Upieczony piernik wystudź na kratce. Jeśli chcesz, możesz przekroić go na pół i przełożyć powidłami.
Przepis na wegańską polewę czekoladową
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez dodatku mleka
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy
Metoda:
- Czekoladę podziel na kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj mleko kokosowe i ustaw miskę w kąpieli wodnej. Podgrzewaj do momentu, aż czekolada całkiem się roztopi i utworzy jednolitą masę.
- Gotową polewę odstaw na kilkanaście minut do lekkiego przestudzenia, a następnie polej nią ostudzony piernik.
ZOBACZ INNE PRZEPISY WEGAŃSKIE: