Przepis na wegański piernik

Co ma wege do piernika? Wbrew pozorom – całkiem sporo. Nasza wersja nie zawiera jajek, masła, mleka ani miodu. Mimo to świetnie komponuje się z zapachem choinki i seansem „Kevina samego w domu”.

wegański piernik fot. Wojciech Małkowicz / MPP

Pachnie jak Boże Narodzenie, jest aromatyczny, słodki i przyjemnie wilgotny. Co prawda do staropolskiego piernika z Torunia mu daleko, ale tradycję rekompensuje świetny smak oraz krótki czas przygotowania. Nasza roślinna wersja nie musi leżakować przez kilka tygodni przed upieczeniem - wystarczy połączyć składniki. Można więc uznać go za wypiek last minute, który wychodzi zawsze i jest pyszny.

Trzcinowy zamiast miodu

Aby choć częściowo odwzorować miodowy smak, zamiast zwykłego, białego cukru użyj brązowego. Ma on lekko karmelowy posmak.

Roślinny, nie maślany

Tradycyjne receptury na piernik bazują na sporej ilości masła. My wymieniliśmy je na olej roślinny. Najlepiej sprawdzi się rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron.

Bananowa papka

Jak dobrze wiadomo, w kuchni roślinnej jajka znajdują się na czarnej liście. Zamiast nich możesz śmiało użyć rozgniecionego, mocno dojrzałego banana.

Przepis na wegański piernik

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki śliwkowych powideł
  • 1 banan, rozgnieciony na purée
  • 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek powideł śliwkowych, do przełożenia (opcjonalnie)

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do około 180 °C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Olej wymieszaj z rozgniecionym bananem, powidłami i napojem roślinnym do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
  3. W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki. Następnie dodaj je do wymieszanych wcześniej mokrych i zmiksuj do połączenia.
  4. Gotową masę przelej do przygotowanej keksówki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka).
  5. Upieczony piernik wystudź na kratce. Jeśli chcesz, możesz przekroić go na pół i przełożyć powidłami.

Przepis na wegańską polewę czekoladową

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez dodatku mleka
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy

Metoda:

  1. Czekoladę podziel na kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj mleko kokosowe i ustaw miskę w kąpieli wodnej. Podgrzewaj do momentu, aż czekolada całkiem się roztopi i utworzy jednolitą masę.
  2. Gotową polewę odstaw na kilkanaście minut do lekkiego przestudzenia, a następnie polej nią ostudzony piernik.

ZOBACZ INNE PRZEPISY WEGAŃSKIE:

REKLAMA