Przepis na wegański gulasz [odstawiamy mięso]

Na otarcie łez po oficjalnym zakończeniu wakacji serwujemy przepis na wegański gulasz, który rozgrzeje i podniesie na duchu nawet w najbardziej deszczowy dzień.

Wegański gulasz fot. Wojciech Małkowicz/MPP

Zdajemy sobie sprawę z tego, że nie każdy ma na co dzień czas na przygotowywanie wykwintnej, wegańskiej uczty, składającej się z trzech dań. Czasem sił wystarcza tylko na wystukanie numeru do ulubionej knajpki, w najlepszym wypadku na wrzucenie kilku składników do garnka i przemieszanie zawartości. Oto najlepsza wersja opcji numer 2: jednogarnkowy gulasz wege.

Chłopski garnek to wynalazek stworzony dla zabieganych fanów domowej kuchni. Gwarantujemy, że nie ma szybszego patentu na smaczny, pełen aromatów obiad. Jedyne, co musisz zrobić, to wrzucić kilka składników do gara i ustawić go na gazie pod przykryciem na pół godzinki. W międzyczasie możesz zaliczyć power nap i obudzić się w lepszym świecie, w którym obiad jest gotowy do zjedzenia. Mocno warzywny, bogaty w białko i wegański, jak tylko się da.

ZOBACZ TEŻ: Chlebek bananowy - przepis Meghan Markle

Przepis na wegański gulasz

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1⁄2 cukinii
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄2 szklanki ciecierzycy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (jeśli nie masz bulionu, użyj wody)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 100 g kostki sojowej (namoczonej przez 5 minut w ciepłej wodzie)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1⁄2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1⁄2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Jedną cebulę i czosnek posiekaj drobno. W średnim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, a pod koniec smażenia dodaj czosnek.
  2. Marchew pokrój w cienkie pół-plasterki, drugą cebulę w piórka, pieczarki w plastry, a paprykę w większą kostkę. Warzywa wrzuć na patelnię i przesmaż przez 2-3 minuty. Dodaj przyprawy, a następnie wlej gorący bulion, wrzuć wstępnie namoczone kostki sojowe i całość zagotuj.
  3. Dodaj pomidory i gotuj bez przykrycia na niezbyt dużym ogniu ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną, a płyn się zredukuje.
  4. Mniej więcej w połowie gotowania do garnka dorzuć pokrojoną w półplasterki cukinię. Pod koniec wrzuć ciecierzycę i dodaj sos sojowy. Przed podaniem dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Serwuj z ulubioną kaszą, ziemniakami lub dobrej jakości żytnim pieczywem.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na wegańskiego burgera [odstawiamy mięso]

REKLAMA