Przepis na wegańską zupę pho [odstawiamy mięso]

W tym odcinku serwujemy zupę pho – wietnamski klasyk, który jednocześnie przywołuje wakacyjne wspomnienia i wprowadza w jesienny klimat.

odstawiamy mięso fot.Wojciech Małkowicz / MPP

Za oknem jesień w pełnej krasie. Słotna, chłodna i pochmurna. Nie od dziś wiadomo, że nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż rozgrzewające i otulające niczym mięciutki kocyk good mood food. A na czele poprawiających humor smakołyków stoją wszelkiego rodzaju zupy, buliony i inne gorące wywary. Dlatego na pocieszenie po odejściu lata proponujemy korzenny majstersztyk bez grama mięsa.

REKLAMA

Warzywny bulion

Dla zachowania smaku umami, za który w rosole odpowiada mięso, do warzywnego bulionu dorzucamy grzyby i sos sojowy. Przepis na wywar z warzyw znajdziesz na naszej stronie internetowej przy przepisie na risotto.

Rybny bez ryb

Sos rybny, jak sama nazwa wskazuje, z wegańskim gotowaniem ma niewiele wspólnego. Jego zamiennik przygotujesz w domu.

Porcja białka

Klasyczna zupa pho występuje w dwóch wersjach: z kurczakiem lub z wołowiną. W wegańskim wydaniu mięso możesz zastąpić klasycznym, podsmażonym tofu.

Przepis na wegańską zupę pho

Składniki:

  • Na korzenny bulion:
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 3-cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych grzybów shiitake
  • 40 ml sosu bezrybnego (przepis znajdziesz poniżej)
  • Do przybrania (na porcję):
  • 50 g makaronu ryżowego
  • garść kiełków fasoli mung
  • 60 g naturalnego twardego tofu
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • garść szczypiorku
  • kilka plasterków świeżej papryczki chili
  • ćwiartka świeżej limonki

Metoda:

  1. Do dużego garnka wlej bulion. Dodaj opaloną nad palnikiem, a następnie przekrojoną na ćwiartki cebulę, pokrojony w plastry czosnek, obrany i pokrojony w plastry imbir, kolendrę, cynamon, gwiazdki anyżu, goździki i grzyby. Podgrzej bulion, ale uważaj, by go nie zagotować (zrobiłby się wówczas mętny). Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez 30-40 minut.
  2. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłucz go zimną wodą.
  3. Tofu pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i usmaż na patelni, by było złotobrązowe.
  4. Z ugotowanego bulionu wyłów grzyby, a następnie przecedź go, by pozbyć się pływających w nim dodatków.
  5. Do miski włóż ugotowany makaron i zalej go korzennym bulionem. Następnie ułóż resztę dodatków: kiełki fasoli, podsmażone tofu, plasterki chili i kilka pokrojonych w plasterki grzybów shiitake. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę, szczypiorek i ćwiartkę limonki.

ZOBACZ INNE PRZEPISY WEGAŃSKIE:

Zobacz również:
Przygotuj ciało na ćwiczenie spektakularne i eleganckie jednocześnie, aby zagwarantować sobie takie właśnie efekty.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA