Za oknem jesień w pełnej krasie. Słotna, chłodna i pochmurna. Nie od dziś wiadomo, że nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż rozgrzewające i otulające niczym mięciutki kocyk good mood food. A na czele poprawiających humor smakołyków stoją wszelkiego rodzaju zupy, buliony i inne gorące wywary. Dlatego na pocieszenie po odejściu lata proponujemy korzenny majstersztyk bez grama mięsa.
Warzywny bulion
Dla zachowania smaku umami, za który w rosole odpowiada mięso, do warzywnego bulionu dorzucamy grzyby i sos sojowy. Przepis na wywar z warzyw znajdziesz na naszej stronie internetowej przy przepisie na risotto.
Rybny bez ryb
Sos rybny, jak sama nazwa wskazuje, z wegańskim gotowaniem ma niewiele wspólnego. Jego zamiennik przygotujesz w domu.
Porcja białka
Klasyczna zupa pho występuje w dwóch wersjach: z kurczakiem lub z wołowiną. W wegańskim wydaniu mięso możesz zastąpić klasycznym, podsmażonym tofu.
Przepis na wegańską zupę pho
Składniki:
- Na korzenny bulion:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 4 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 goździki
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 3-cm kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 50 g suszonych grzybów shiitake
- 40 ml sosu bezrybnego (przepis znajdziesz poniżej)
- Do przybrania (na porcję):
- 50 g makaronu ryżowego
- garść kiełków fasoli mung
- 60 g naturalnego twardego tofu
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 goździki
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- garść szczypiorku
- kilka plasterków świeżej papryczki chili
- ćwiartka świeżej limonki
Metoda:
- Do dużego garnka wlej bulion. Dodaj opaloną nad palnikiem, a następnie przekrojoną na ćwiartki cebulę, pokrojony w plastry czosnek, obrany i pokrojony w plastry imbir, kolendrę, cynamon, gwiazdki anyżu, goździki i grzyby. Podgrzej bulion, ale uważaj, by go nie zagotować (zrobiłby się wówczas mętny). Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez 30-40 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłucz go zimną wodą.
- Tofu pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i usmaż na patelni, by było złotobrązowe.
- Z ugotowanego bulionu wyłów grzyby, a następnie przecedź go, by pozbyć się pływających w nim dodatków.
- Do miski włóż ugotowany makaron i zalej go korzennym bulionem. Następnie ułóż resztę dodatków: kiełki fasoli, podsmażone tofu, plasterki chili i kilka pokrojonych w plasterki grzybów shiitake. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę, szczypiorek i ćwiartkę limonki.
ZOBACZ INNE PRZEPISY WEGAŃSKIE:
Komentarze
~kara, 2021-01-12 21:17:08
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?