Przepis na wegańską tartę owocową z kremem [odstawiamy mięso]

Niektóre słodkości bez wysiłku można zmienić w wegańskie smakołyki. Tarta to prawdziwe wyzwanie. Chrupiący, maślany spód w połączeniu z kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone pozornie wydaje się nie do podrobienia. My jesteśmy zdania, że sky is the limit i dumnie prezentujemy przepis na owocową tartę przygotowaną wyłącznie z roślinnych składników. Nie obiecamy, że nie poczujesz różnicy, ale gwarantujemy, że nie będziesz zawiedziona.

Wegańska tarta fot. Wojciech Małkowicz/MPP

Przepis na tartę owocową z kremem

Składniki

Na kruche ciasto:

REKLAMA
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g wegańskiego masła lub margaryny
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 ml wody
  • sól

Na krem jaglany:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego z kartonu
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Do przyozdobienia:

  • dowolne owoce, np. maliny, borówki, truskawki, jagody lub czereśnie

SPRAWDŹ: Mięso bez zabijania jest bliżej niż myślisz

Sposób przygotowania

Kruche ciasto

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier oraz 2 szczypty soli i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w kostkę wegańskie masło lub margarynę, koniecznie schłodzone.
  2. Wyrabiaj, aż uzyskasz jednolite ciasto. Postaraj się zrobić to jak najszybciej: możesz użyć robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy. Placek powinien być większy od formy, w której się znajdzie, i nie cieńszy niż 0,5 cm.
  4. Przełóż ciasto do formy na tartę i rozłóż tak, by równo ją wypełniało. Część odstającą ponad foremkę odetnij. Ponakłuwaj ciasto widelcem, a następnie wyłóż na wierzchu papierem do pieczenia i obciąż specjalnymi kulkami lub ryżem albo fasolą.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez 15 minut. Następnie wyjmij ciasto, zdejmij obciążenie, papier do pieczenia i wstaw na kolejnych 10 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Krem jaglany

  1. Kaszę jaglaną przepłucz porządnie ciepłą wodą. Przełóż ją do garnka, wlej 1 szklankę mleka kokosowego, dodaj ziarenka z laski wanilii oraz całą opróżnioną laskę. Gotuj ok. 15 minut na niewielkim ogniu, aż kasza będzie miękka.
  2. Z garnka wyjmij laskę wanilii. Dodaj cukier i pozostałe mleko (możesz dodawać je partiami, by uzyskać odpowiednią konsystencję – budyń nie powinien być zbyt rzadki). Całość zblenduj na gładką masę.
  3. Na schłodzony spód wyłóż przestudzony budyń jaglany. Całość udekoruj dowolnymi owocami. Gotową tartę wstaw do lodówki na kilka godzin.

ZOBACZ TEŻ: Odstawiamy mięso: przepis na wegańskie spaghetti z klopsami w sosie

Zobacz również:
Samsung Galaxy Watch3 to więcej niż zegarek sportowy. Urządzenie nie tylko oferuje ogrom funkcji przydatnych dla aktywnych dziewczyn, dzięki którym możesz zadbać o swoje zdrowie i poprawić swoją kondycję, ale dodatkowo wyposażono go w wiele udogodnień typowych dla nowoczesnego smartwatcha. A najlepsze, że dzięki swojemu klasycznemu designowi pasuje i do legginsów, i do sukienki. Jak sprawdził się u mnie podczas dwutygodniowego testu?
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA