Przepis na ulubioną sałatkę Kate Middleton z arbuzem i fetą

Chcesz wiedzieć, co na letni lunch najchętniej je Kate Middleton? Oto przepis na słodko-słone orzeźwienie.

Kate Middleton fot. Shutterstock.com

Co powiesz na garden party w iście królewskim stylu? Zbierz znajomych, odpal grilla, wyciągnij gry planszowe i przygotuj ulubioną letnią sałatkę rodem z Pałacu Kensington. 

Ostatnio po Tik Toku krąży viralowy przepis na sałatkę z arbuzem i fetą, która latem regularnie pojawia się na talerzu księżnej. Żona przyszłego króla w porze lunchu najchętniej sięga po potrawy bazujące na ekologicznych i surowych składnikach. Dlatego też w gorące dni z chęcią wybiera słodko-słoną przekąskę w postaci świeżej sałatki. 

Nie da się ukryć, że przepis brzmi wyjątkowo zachęcająco – słodki i soczysty arbuz łączy się z kremową i słoną fetą, delikatnym awokado, lekko pikantną cebulą i świeżym ogórkiem. To idealne połączenie uzupełniających się wzajemnie smaków. Jedna z szafowych kuchni – Alex Hyslop  z Alex’s Kitchen Story – udostępniła ostatnio film z przepisem na tę sałatkę na Tik Toku. Film zdobył już 500 tysięcy wyświetleń. Chcesz go wypróbować? Zerknij poniżej, aby dowiedzieć się, czego będziesz potrzebować.

  • Jeden mini arbuz – świetnie wspomaga nawadnianie organizmu, co niezwykle istotne, zwłaszcza w trakcie upałów.
  • Jeden bloczek sera feta – zawiera sporo białka.
  • Pół ogórka – to konkretna porcja przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
  • Jedno awokado – badania wykazały, że spożywanie znaczących ilości kwasu foliowego może wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka żołądka, trzustki i szyjki macicy.
  • Dwie łyżki octu jabłkowego – dodaje smaku, a także wykazuje działanie antygrzybiczne i antybakteryjne.
  • Dwie łyżki oliwy – jest jedynym źródłem tłuszczów jednonienasyconych, których spożycie wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.
  • Limonka, listki mięty, sól i pieprz – idealne uzupełnienie wszystkich smaków.

Co dalej?

  1. Arbuza obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski.
  2. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę i dodaj do arbuza.
  3. Ogórka i ser feta pokrój w niewielką kostkę i dodaj do miski.
  4. Dodaj ocet jabłkowy, limonkę, oliwę. Dopraw solą i pieprzem, posiekaj listki mięty i dodaj. 
  5. Wszystkie składniki wymieszaj do połączenia.

 

 

REKLAMA