Przepis na tofurnik, czyli wegański sernik [odstawiamy mięso]

Nadszedł kres odwiecznej sernikowej batalii. #teamzrodzynkami i #teambezrodzynek mogą złożyć broń. Do gry wkracza #tofuteam, który rozłoży wszystkich słodkich konkurentów na łopatki.

tofurnik fot. Wojciech Małkowicz / MPP

Jeśli dwa numery temu podjęłaś nasze wyzwanie i wkroczyłaś w wegański świat, to wiedz, że jesteśmy z Ciebie megadumne! Czujemy się także w obowiązku, aby tym razem podrzucić Ci przepis na słodki klasyk – sernik. Tradycyjny wypiek na kruchym, maślanym spodzie z rodzynkami wymieniamy na bezglutenowy tofurnik, czyli sernik z tofu.

ROŚLINNA ŚMIETANKA

W tofurniku odgrywa rolę masła i śmietanki 30%. Schłodź puszkę mleka kokosowego i zbierz tłustą, kremową warstwę, która oddzieli się na górze.

BEZGLUTENOWY SPÓD

Płatki owsiane i wiórki kokosowe zamiast mąki pszennej. W roli spoiwa: banan, masło orzechowe, daktyle i olej kokosowy. Bez dodatkowego cukru.

TWARÓG PO WEGAŃSKU

Tofu samo w sobie nie przypomina w smaku twarogu. Dopiero w połączeniu z sokiem z cytryny zyskuje charakterystyczny kwaskowy posmak.

SKŁADNIKI:

  • Na masę:
  • 2 kostki (po 250 g) twardego tofu naturalnego
  • 400 ml tłustego mleka kokosowego
  • 1⁄2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Na spód:
  • 2⁄3 szklanki płatków owsianych
  • 1⁄2 szklanki wiórków kokosowych
  • garść dowolnych orzechów
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 3 namoczone w wodzie daktyle
  • Na sos malinowy:
  • 1 i 1⁄2 szklanki mrożonych malin
  • 2 łyżki syropu klonowego

METODA:

  1. W misie blendera zblendować na drobne kawałki płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz orzechy, a następnie przełożyć wszystko do miski. Następnie zblendować na gładką masę banana z daktylami. Do suchych składników dodaj masę bananową oraz roztopione w kąpieli wodnej masło orzechowe i olej kokosowy, po czym połącz wszystkie składniki.
  2. Tortownicę o śr. 20 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej przygotowaną wcześniej masę i dokładnie uklep. Tortownicę umieść w lodówce na minimum pół godziny.
  3. W międzyczasie przygotuj masę „serową”. W misie blendera umieść tofu, tłustą śmietankę kokosową, która zebrała się nad płynną częścią mleka kokosowego, cukier, budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz sok i skórkę z cytryny. Zblenduj wszystko na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolej nieco płynnej części mleka kokosowego.
  4. Gotową masę przelej na schłodzony spód. Tortownicę umieść w nagrzanym do 165-170 °C piekarniku i piecz około 50 minut (do momentu, aż cała masa się zetnie).
  5. W niewielkim garnuszku umieść maliny i syrop klonowy, podgrzewaj go na średnim ogniu do momentu, aż maliny się rozpadną, a sos zgęstnieje (ok. 10 minut). Gotowy sos przelej na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadź po jego powierzchni.
  6. Przestudzony tofurnik umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Wypróbuj też inne wegańskie przepisy:

REKLAMA