Jeśli dwa numery temu podjęłaś nasze wyzwanie i wkroczyłaś w wegański świat, to wiedz, że jesteśmy z Ciebie megadumne! Czujemy się także w obowiązku, aby tym razem podrzucić Ci przepis na słodki klasyk – sernik. Tradycyjny wypiek na kruchym, maślanym spodzie z rodzynkami wymieniamy na bezglutenowy tofurnik, czyli sernik z tofu.
ROŚLINNA ŚMIETANKA
W tofurniku odgrywa rolę masła i śmietanki 30%. Schłodź puszkę mleka kokosowego i zbierz tłustą, kremową warstwę, która oddzieli się na górze.
BEZGLUTENOWY SPÓD
Płatki owsiane i wiórki kokosowe zamiast mąki pszennej. W roli spoiwa: banan, masło orzechowe, daktyle i olej kokosowy. Bez dodatkowego cukru.
TWARÓG PO WEGAŃSKU
Tofu samo w sobie nie przypomina w smaku twarogu. Dopiero w połączeniu z sokiem z cytryny zyskuje charakterystyczny kwaskowy posmak.
SKŁADNIKI:
- Na masę:
- 2 kostki (po 250 g) twardego tofu naturalnego
- 400 ml tłustego mleka kokosowego
- 1⁄2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Na spód:
- 2⁄3 szklanki płatków owsianych
- 1⁄2 szklanki wiórków kokosowych
- garść dowolnych orzechów
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 3 namoczone w wodzie daktyle
- Na sos malinowy:
- 1 i 1⁄2 szklanki mrożonych malin
- 2 łyżki syropu klonowego
METODA:
- W misie blendera zblendować na drobne kawałki płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz orzechy, a następnie przełożyć wszystko do miski. Następnie zblendować na gładką masę banana z daktylami. Do suchych składników dodaj masę bananową oraz roztopione w kąpieli wodnej masło orzechowe i olej kokosowy, po czym połącz wszystkie składniki.
- Tortownicę o śr. 20 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej przygotowaną wcześniej masę i dokładnie uklep. Tortownicę umieść w lodówce na minimum pół godziny.
- W międzyczasie przygotuj masę „serową”. W misie blendera umieść tofu, tłustą śmietankę kokosową, która zebrała się nad płynną częścią mleka kokosowego, cukier, budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz sok i skórkę z cytryny. Zblenduj wszystko na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolej nieco płynnej części mleka kokosowego.
- Gotową masę przelej na schłodzony spód. Tortownicę umieść w nagrzanym do 165-170 °C piekarniku i piecz około 50 minut (do momentu, aż cała masa się zetnie).
- W niewielkim garnuszku umieść maliny i syrop klonowy, podgrzewaj go na średnim ogniu do momentu, aż maliny się rozpadną, a sos zgęstnieje (ok. 10 minut). Gotowy sos przelej na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadź po jego powierzchni.
- Przestudzony tofurnik umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wypróbuj też inne wegańskie przepisy: