Przepis na tatar z pstrąga [zrób to sama]

Oto japońskie sushi w polskiej odsłonie – idealne na świąteczną i karnawałową przekąskę, ale i bez okazji smakuje doskonale. I doskonale wygląda. Czego chcieć więcej?

tatar z pstrąga fot. Shutterstock.com

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g filetów z pstrąga
  • 2 czerwone cebule
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • 200 ml oleju
  • 1 ciabatta
  • 150 g majonezu
  • 4 pomidorki cherry
  • 20 g kaparów
  • 4 jajka przepiórcze
  • 1 natka pietruszki
  • sól, biały pieprz
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • kiełki lucerny/opcjonalnie
  • 4 cebulki dymki
  1. Mięso ryby – koniecznie świeżej, nie mrożonej – opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem – najlepiej z wąskim ostrzem – oddziel mięso od skóry i pokrój je w bardzo drobną kosteczkę. To samo zrób z obraną czerwoną cebulą i wymieszaj ją z rybą.
  2. Drobno posiekaj opłukaną i osuszoną natkę pietruszki, cebulki dymki i kapary. Połącz wszystko z pokrojonym pstrągiem i czerwoną cebulą. Dodaj musztardę Dijon i majonez, zamieszaj i dopraw solą i białym pieprzem. Miskę z masą wstaw do lodówki, bo danie musi być schłodzone w chwili podania.
  3. Zmrożoną w zamrażalniku bułkę (będzie się łatwiej kroić) ciabatta pokrój na bardzo cienkie grzanki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną ciabattę i smaż około minuty. Usmażone chipsy wyłóż łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do wrzącej wody włóż jajka i gotuj około 2 minut.
  4. Schłodzoną masę prze- łóż do czegoś, co nada jej formę na talerzu, np. do filiżanki. Wyłóż porcję na talerz i udekoruj chipsami z ciabatty, przekrojonymi na pół pomidorkami i przepiórczymi jajami (łatwiej się obiorą, jeśli włożysz je po ugotowaniu do zimnej wody). Możesz dodać kiełki lucerny. Całość skrop oliwą i kilkoma kroplami cytryny.
Zobacz również:
REKLAMA