Przepis na tabbouleh z tuńczykiem [dania z kaszy]

Jeśli masz ochotę na danie z kaszy, to mamy coś dla Ciebie. Tabbouleh w wersji WH, czyli sałatka z kaszy bulgur, cukinii i tuńczyka to potrawa smaczna i zdrowa. Na dodatek przygotujesz ją w mgnieniu oka. Spróbuj.

tabbouleh, kasz fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Nie zawsze masz czas na kucharzenie, ale apetyt na zdrowe i smaczne dania raczej Cię nie opuszcza, prawda? Tabbouleh to sałatka z kaszy bulgur (poznaj różne rodzaje kasz i ich właściwości) i warzyw. Do naszej wersji dodaliśmy tez tuńczyka, bo to jedno z najlepszych źródeł białka. Dzięki naszej pomocy przygotowanie obiadu zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. Jak to możliwe? Zdaj się na nas. Czas, start!

Przepis na tabbouleh z tuńczykiem

Kcal: 335 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 3,4 g l Tł. nasyc.: 1,1 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 150 g kaszy bulgur
  • 200 g cukinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok i starta skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki przyprawy sumak
  • 4 steki z tuńczyka
  • 6 dymek, posiekanych
  • 50 g natki pietruszki, posiekanej
  • 25 g liści mięty, posiekanych
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 50 g pestek granatu

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od zalania kaszy w misce wrzącą wodą (ok. 200 ml, tak by ją przykryć). Miskę przykryj folią i odstaw na 20 minut.

2. Pokrój niedużą cukinię wzdłuż na paski i wysmaruj ją oliwą (1 łyżka) wymieszaną ze skórką cytryny. Wrzuć ją na patelnię i podpiekaj ok. 4 minut, aż lekko sczernieje. Przewróć i smaż jeszcze kilka minut. Odstaw.

3. Wymieszaj sumak (kupisz bez problemu w sieci) z resztą oliwy i wysmaruj miksturą steki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię i smaż 1-2 minuty z każdej strony. Rozmieszaj widelcem kaszę i dodaj cukinię, dymki, sok z cytryny, zioła, ziele angielskie i pestki granatu. Dobrze wszystko wymieszaj, ewentualnie dopraw i podawaj ze stekiem.

WH 03/2016

 

REKLAMA