Nie zawsze masz czas na kucharzenie, ale apetyt na zdrowe i smaczne dania raczej Cię nie opuszcza, prawda? Tabbouleh to sałatka z kaszy bulgur (poznaj różne rodzaje kasz i ich właściwości) i warzyw. Do naszej wersji dodaliśmy tez tuńczyka, bo to jedno z najlepszych źródeł białka. Dzięki naszej pomocy przygotowanie obiadu zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. Jak to możliwe? Zdaj się na nas. Czas, start!
Przepis na tabbouleh z tuńczykiem
Kcal: 335 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 3,4 g l Tł. nasyc.: 1,1 g
Składniki (na 4 porcje):
- 150 g kaszy bulgur
- 200 g cukinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok i starta skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżki przyprawy sumak
- 4 steki z tuńczyka
- 6 dymek, posiekanych
- 50 g natki pietruszki, posiekanej
- 25 g liści mięty, posiekanych
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 50 g pestek granatu
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od zalania kaszy w misce wrzącą wodą (ok. 200 ml, tak by ją przykryć). Miskę przykryj folią i odstaw na 20 minut.
2. Pokrój niedużą cukinię wzdłuż na paski i wysmaruj ją oliwą (1 łyżka) wymieszaną ze skórką cytryny. Wrzuć ją na patelnię i podpiekaj ok. 4 minut, aż lekko sczernieje. Przewróć i smaż jeszcze kilka minut. Odstaw.
3. Wymieszaj sumak (kupisz bez problemu w sieci) z resztą oliwy i wysmaruj miksturą steki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię i smaż 1-2 minuty z każdej strony. Rozmieszaj widelcem kaszę i dodaj cukinię, dymki, sok z cytryny, zioła, ziele angielskie i pestki granatu. Dobrze wszystko wymieszaj, ewentualnie dopraw i podawaj ze stekiem.
WH 03/2016