Francuski suflet z serem (8 porcji)
- 50 g masła,
- 50 g mąki,
- 0,5 l mleka,
- 150 g startego sera emmentaler,
- 6 żółtek,
- 10 białek,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
1. Zagotuj mleko z odrobiną startej gałki. W garnku na bardzo niskim ogniu roztop masło i wsyp całą mąkę. Energicznie mieszaj trzepaczką, by masło wchłonęło mąkę i utworzyła się masa. Podgrzej ją 2-3 minuty, uważając, by nie zbrązowiała. Odstaw i ostudź.
2. Wlej do masy gorące mleko i znowu popracuj energicznie trzepaczką, by wszystko się dobrze połączyło. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i gotuj na średnim ogniu 4-5 minut.
3. Oddziel żółtka od białek i te drugie wstaw do lodówki. Żółtka wlej do masy, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przełóż całość do miski od miksera i pozwól masie ostygnąć. Wmieszaj teraz starty ser.
Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę i z pomocą trzepaczki przenieś jej część do masy. Zamieszaj i wlej całą masę do pojemnika z ubitymi białkami. Użyj teraz szpatułki i delikatnie wymieszaj całość.
4. Wysmaruj masłem wnętrze formy do sufletu i oprósz je mąką. Wypełnij masą formę do 3/4 wysokości i wstaw do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz 20 minut, aż suflet wyrośnie i nabierze złotego koloru. I pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo wszystko opadnie i całą robotę diabli porwą. Uprzedź przyjaciół, że to nie jest danie dla spóźnialskich i podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Wypróbuj także przepisy na pyszne zupy i naleśniki.
WH 07-08/2016