[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Przepis na suflet z serem

Dla wszystkich amatorek francuskiej kuchni przygotowaliśmy pyszny i prosty przepis na suflet z serem. Nie tylko obłędnie wygląda, pachnie i smakuje równie dobrze! Zobacz, jak zrobić go krok po kroku. 

fot. shutterstock.com

Francuski suflet z serem (8 porcji)

  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • 150 g startego sera emmentaler,
  • 6 żółtek,
  • 10 białek,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

1. Zagotuj mleko z odrobiną startej gałki. W garnku na bardzo niskim ogniu roztop masło i wsyp całą mąkę. Energicznie mieszaj trzepaczką, by masło wchłonęło mąkę i utworzyła się masa. Podgrzej ją 2-3 minuty, uważając, by nie zbrązowiała. Odstaw i ostudź.

2. Wlej do masy gorące mleko i znowu popracuj energicznie trzepaczką, by wszystko się dobrze połączyło. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i gotuj na średnim ogniu 4-5 minut.

3. Oddziel żółtka od białek i te drugie wstaw do lodówki. Żółtka wlej do masy, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przełóż całość do miski od miksera i pozwól masie ostygnąć. Wmieszaj teraz starty ser.
Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę i z pomocą trzepaczki przenieś jej część do masy. Zamieszaj i wlej całą masę do pojemnika z ubitymi białkami. Użyj teraz szpatułki i delikatnie wymieszaj całość.

4. Wysmaruj masłem wnętrze formy do sufletu i oprósz je mąką. Wypełnij masą formę do 3/4 wysokości i wstaw do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz 20 minut, aż suflet wyrośnie i nabierze złotego koloru. I pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo wszystko opadnie i całą robotę diabli porwą. Uprzedź przyjaciół, że to nie jest danie dla spóźnialskich i podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Wypróbuj także przepisy na pyszne zupy i naleśniki.

WH 07-08/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij