Przepis na stek z fasolką i porem
Kcal: 586 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 4 g l Tł. nasyc.: 10,1 g
Składniki (na 4 porcje):
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2 łyżki oliwy
- 4 steki z polędwicy (ok. 120 g każdy)
- 1 por, drobno pokrojony
- 2 x 400 g puszki fasoli cannellini, odsączonej, opłukanej
- 100 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka ziarnistej musztardy
- 200 g szpinaku baby
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj 1 łyżkę oliwy z rozmarynem, czosnkiem, octem balsamicznym i wysmaruj marynatą mięso. Rozgrzej 1/2 łyżki oliwy i wrzuć pora – mieszaj i gotuj 5 minut. Dodaj teraz fasolę, zalej gorącym bulionem i zostaw na małym ogniu. Po kilku minutach dopraw i dodaj musztardę.
2. Rozgrzej mocno patelnię, strząśnij marynatę z mięsa i smaż je po 2 minuty z każdej strony (dostaniesz średnio wysmażone). Przełóż steki na deskę, przykryj folią aluminiową i daj im chwilę na odetchnięcie.
3. Przetrzyj papierowym ręcznikiem patelnię, rozgrzej 1/2 łyżki oliwy i wrzuć liście szpinaku. Podsmażaj 3 minuty, mieszając, dopraw i skrop sokiem z cytryny. Podawaj od razu ze stekami i fasolą.
A jeśli lubisz jeść smacznie, ale nie masz czasu an stanie przy kuchni, mamy dla Ciebie całą masę pomysłów na ekspresowe obiady. Co powiesz np. na aromatyczny bulion z estragonem? A na drugie może zaserwujesz pieczonego łososia z warzywami lub domowe burgery z wołowiną?
WH 03/2016
Komentarze