[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na spaghetti bolognese z makronem z dyni

Wybrałyśmy się w kulinarną podróż. Cel: Włochy w wersji light. Efekt? Dużo białka, mało tłuszczu, dobre węgle. Pasażerów na gapę nie przewidziano. A Włoch płakał, że nie wpadł na to wcześniej.

spaghetti bolognese fot. Holly Pickering

KLASYCZNE BOLOGNESE

Główne składniki: mielona wołowina, makaron pszenny ; kcal: 650

REKLAMA

NASZE BOLOGNESE

Główne składniki: mielony indyk, dynia piżmowa, fasola z puszki ; kcal: 380

WIĘCEJ ZA MNIEJ

Porcja 75 g klasycznego bolognese z wołowiną dostarcza 256 kilokalorii, podczas gdy 250 g naszego dyniowego spaghetti z mięsem z indyka jedynie 115 kcal. Przejdź na jasną stronę mocy.

CZERWONY ALARM

Wołowina jest jednym z najlepszych źródeł żelaza. Ale co począć, gdy lekarze straszą rakiem jelita grubego i zalecają ograniczyć czerwone mięso? Pójdź w warzywa. Fasola i dynia w naszej wersji light pokrywają 36% Twojego dziennego zapotrzebowania na żelazo. Cierpisz na niedobór lub chcesz dobić do stówki? Brokuły, szpinak i tofu to pewniaki.

ZBAWIENIE DLA CERY

Węglowodany rafinowane (takie jak biały makaron) mogą uszkadzać włókna kolagenowe, które odpowiadają za utrzymanie skóry sprężystej i gładkiej. Postaw na dynię – dobre źródło beta-karotenu, który opóźnia powstawanie zmarszczek i chroni przed promieniowaniem UV. Lepsza niż botoks? O tak!

ZAKRĘCONE WARZYWA

Nie potrzebujesz specjalnej maszynki do spiralnego cięcia warzyw. By wyczarować dyniowe spaghetti, wystarczy Ci obieraczka julienne (kupisz ją w internecie za kilkanaście złotych) i 20 sekund kąpieli w gotującej wodzie. Szybka piłka, co nie?

BIAŁKOWA BOMBA

Porcja tego dania dostarcza 8,5 g błonnika, czyli prawie połowę dziennego zapotrzebowania. Dla porównania, zwykłe spaghetti po bolońsku zapewnia jedynie 5 g. Błonnikowy sukces naszej wersji tkwi w strączkach. Ulepszenie klasycznego bolognese fasolą nie wpłynie na smak, za to podbije ilość białka i błonnika, co przełoży się na dłuższe uczucie sytości i szybszą utratę wagi.

WĘGLE W OGNIU

Wyniki badania opublikowane w „The Lancet Diabetes & Endocrinology” wykazały, że osoby na diecie niskowęglowodanowej w tym samym czasie są w stanie zrzucić około 2,5 kg więcej niż te, które eliminują z diety tłuszcz. Dynia dostarczy Ci co prawda nieco węgli, ale z uwagi na to, że ma niski IG, nie będzie Cię kusiło, by pół godziny po posiłku sięgnąć po batona.

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 cebula, pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 marchewka, starta
  • 2 łodygi selera, drobno pokrojone
  • 500 g mielonej piersi z indyka
  • 100 g pieczarek, pokrojonych
  • 200 g fasoli z puszki, odsączonej
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • garść świeżej bazylii, poszarpanej
  • 1 kg dyni piżmowej, pociętej obieraczką typu julienne lub maszynką do spiralnego cięcia warzyw

SPOSÓB:

  1.  Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Smaż 5-8 minut, aż warzywa zmiękną.
  2. Dodaj mięso z indyka i smaż przez 10 minut. Po 5 minutach dorzuć pieczarki, fasolę i paprykę.
  3. Wlej pomidory i szklankę wody. Gotuj ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolej więcej wody.
  4. W międzyczasie zagotuj wodę w średniej wielkości garnku.
  5. Dynię obierz, przekrój na pół i wydrąż z niej nasiona. Użyj obieraczki julienne lub maszynki, by uzyskać warzywny makaron.
  6. Bolognese przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj bazylię i wszystko wymieszaj.
  7. Makaron z dyni wrzuć do gotującej wody na 20 sekund, a następnie odsącz. Uważaj: dynia ugotuje się naprawdę szybko – jeśli nie wyjmiesz jej na czas, będzie się rozpadać.
  8. Na ugotowany „makaron” wyłóż sos i udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!

ZOBACZ TEŻ: Przepis na odchudzoną pizzę na kalafiorowym spodzie oraz przepis na brownie z buraka z malinami.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij