KLASYCZNE BOLOGNESE
Główne składniki: mielona wołowina, makaron pszenny ; kcal: 650
NASZE BOLOGNESE
Główne składniki: mielony indyk, dynia piżmowa, fasola z puszki ; kcal: 380
WIĘCEJ ZA MNIEJ
Porcja 75 g klasycznego bolognese z wołowiną dostarcza 256 kilokalorii, podczas gdy 250 g naszego dyniowego spaghetti z mięsem z indyka jedynie 115 kcal. Przejdź na jasną stronę mocy.
CZERWONY ALARM
Wołowina jest jednym z najlepszych źródeł żelaza. Ale co począć, gdy lekarze straszą rakiem jelita grubego i zalecają ograniczyć czerwone mięso? Pójdź w warzywa. Fasola i dynia w naszej wersji light pokrywają 36% Twojego dziennego zapotrzebowania na żelazo. Cierpisz na niedobór lub chcesz dobić do stówki? Brokuły, szpinak i tofu to pewniaki.
ZBAWIENIE DLA CERY
Węglowodany rafinowane (takie jak biały makaron) mogą uszkadzać włókna kolagenowe, które odpowiadają za utrzymanie skóry sprężystej i gładkiej. Postaw na dynię – dobre źródło beta-karotenu, który opóźnia powstawanie zmarszczek i chroni przed promieniowaniem UV. Lepsza niż botoks? O tak!
ZAKRĘCONE WARZYWA
Nie potrzebujesz specjalnej maszynki do spiralnego cięcia warzyw. By wyczarować dyniowe spaghetti, wystarczy Ci obieraczka julienne (kupisz ją w internecie za kilkanaście złotych) i 20 sekund kąpieli w gotującej wodzie. Szybka piłka, co nie?
BIAŁKOWA BOMBA
Porcja tego dania dostarcza 8,5 g błonnika, czyli prawie połowę dziennego zapotrzebowania. Dla porównania, zwykłe spaghetti po bolońsku zapewnia jedynie 5 g. Błonnikowy sukces naszej wersji tkwi w strączkach. Ulepszenie klasycznego bolognese fasolą nie wpłynie na smak, za to podbije ilość białka i błonnika, co przełoży się na dłuższe uczucie sytości i szybszą utratę wagi.
WĘGLE W OGNIU
Wyniki badania opublikowane w „The Lancet Diabetes & Endocrinology” wykazały, że osoby na diecie niskowęglowodanowej w tym samym czasie są w stanie zrzucić około 2,5 kg więcej niż te, które eliminują z diety tłuszcz. Dynia dostarczy Ci co prawda nieco węgli, ale z uwagi na to, że ma niski IG, nie będzie Cię kusiło, by pół godziny po posiłku sięgnąć po batona.
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 marchewka, starta
- 2 łodygi selera, drobno pokrojone
- 500 g mielonej piersi z indyka
- 100 g pieczarek, pokrojonych
- 200 g fasoli z puszki, odsączonej
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 puszki krojonych pomidorów
- garść świeżej bazylii, poszarpanej
- 1 kg dyni piżmowej, pociętej obieraczką typu julienne lub maszynką do spiralnego cięcia warzyw
SPOSÓB:
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Smaż 5-8 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj mięso z indyka i smaż przez 10 minut. Po 5 minutach dorzuć pieczarki, fasolę i paprykę.
- Wlej pomidory i szklankę wody. Gotuj ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolej więcej wody.
- W międzyczasie zagotuj wodę w średniej wielkości garnku.
- Dynię obierz, przekrój na pół i wydrąż z niej nasiona. Użyj obieraczki julienne lub maszynki, by uzyskać warzywny makaron.
- Bolognese przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj bazylię i wszystko wymieszaj.
- Makaron z dyni wrzuć do gotującej wody na 20 sekund, a następnie odsącz. Uważaj: dynia ugotuje się naprawdę szybko – jeśli nie wyjmiesz jej na czas, będzie się rozpadać.
- Na ugotowany „makaron” wyłóż sos i udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: Przepis na odchudzoną pizzę na kalafiorowym spodzie oraz przepis na brownie z buraka z malinami.