Prostota przygotowania sałatki może być zwodnicza – ot, trzeba do michy wrzucić, co tam mamy pod ręką, wymieszać, dodać oliwę (bo już wiemy, że zdrowa, prawda?) i gotowe. Nie do końca.
Dobra sałatka jest przemyślaną kompozycją smaków, estetycznego zmysłu, wyobraźni i fantazji. Przed Wami sześć kroków i podpowiedzi, jak tworzyć kuchenne arcydzieła.
Bądź kreatywna na starcie
Sałata lodowa przyjemnie chrupie w zębach, ale jako baza nie jest najlepsza. Wybieraj ciemnozielone warzywa, bo zawartość kwasu foliowego i witamin A, C, K jest w nich dużo większa niż w bladziutkiej lodowej. A dodatki błonnika i złożonych węglowodanów w pełnych ziarnach załatwią głód na wiele godzin.
Spróbuj tego:
- 1 i 1/2 szklanki rzymskiej (skorzystaj z naszego krótkiego przewodnika i dowiedz się więcej o odmianach i zastosowaniu sałaty), rukoli, jarmużu bądź szpinaku,
- komosa lub kuskus,
- makaron soba, pełnoziarniste linguine.