[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Przepis na pudding chia wg Marty Dymek

Marta Dymek – autorka bloga kulinarnego Jadłonomia przygotowała dla Was przepis na pudding chia. To świetny pomysł na smaczną i zdrową przekąskę lub drugie śniadanie. Dodaj do swojej kuchni odrobinę egzotyki.

pudding chia fot. Jadłonomia

Kto: Marta Dymek

Zawód: Autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego jadłonomia.com. Zmienia buraki w ciasto czekoladowe, z natki kręci pesto, a z liści kalafiora robi chipsy.

Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemali, gdzie od setek lat jest ceniona ze względu na prozdrowotne właściwości. Zawiera żelazo, wapń, kwasy omega-3, białka oraz inne cenne składniki, a w dodatku ma magiczną właściwość żelowania płynów, podobnie jak siemię lniane (chia działa mocniej).

Można użyć ich do wypieku ciast, babeczek oraz bezglutenowych chlebów; świetnie sprawdza się w naleśnikach i plackach.

Ja najbardziej lubię robić z nich słodki pudding, do którego w lecie dodaję wanilię i świeże owoce. Jesienią doprawiam chia cynamonem i podaję z prażonymi jabłkami oraz rodzynkami, a na zimowe mrozy potrzebna jest wersja zaostrzona imbirem, kurkumą oraz sokiem z cytryny.

1 porcja zawiera:

  • 330 kcal
  • 25 g tłuszczów
  • 18 g węglowodanów
  • 6,5 g białka
  • 3,5 g błonnika

Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 100 ml dowolnego mleka
  • 4 czubate łyżki nasion chia (1/4 szklanki)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i za pomocą trzepaczki dokładnie ubijaj przez jakieś dwie minuty. Po tym czasie odstaw masę do lodówki na mniej więcej pół godziny.

2. Wyjmij miskę, ponownie dokładnie wymieszaj masę i przelej ją do czterech słoiczków. Są lepsze od zwykłych miseczek, bo możesz je zakręcić i zamiast zjadać od razu, zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. To dość odporne na upływ czasu danie możesz przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.

Gdzie kupić chia?

  • Nasiona chia, Purasana Pochodzące z Peru, organiczne ziarna wysokiej jakości, bez żadnych dodatków. www.purasana.pl
  • Otręby owsiane z chia, Melvit W parze z jogurtem naturalnym będą idealne na rozpoczęcie dnia. www.melvit.pl
  • Wafle ryżowe, Kupiec Brązowy ryż (fosfor i magnez) z wcale nie tak małą dawką ziaren chia (9%). www.kupiec.pl

 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij