Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemali, gdzie od setek lat jest ceniona ze względu na prozdrowotne właściwości. Zawiera żelazo, wapń, kwasy omega-3, białka oraz inne cenne składniki, a w dodatku ma magiczną właściwość żelowania płynów, podobnie jak siemię lniane (chia działa mocniej).
Można użyć ich do wypieku ciast, babeczek oraz bezglutenowych chlebów; świetnie sprawdza się w naleśnikach i plackach.
Ja najbardziej lubię robić z nich słodki pudding, do którego w lecie dodaję wanilię i świeże owoce. Jesienią doprawiam chia cynamonem i podaję z prażonymi jabłkami oraz rodzynkami, a na zimowe mrozy potrzebna jest wersja zaostrzona imbirem, kurkumą oraz sokiem z cytryny.
1 porcja zawiera:
- 330 kcal
- 25 g tłuszczów
- 18 g węglowodanów
- 6,5 g białka
- 3,5 g błonnika
Składniki na 4 porcje:
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 100 ml dowolnego mleka
- 4 czubate łyżki nasion chia (1/4 szklanki)
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i za pomocą trzepaczki dokładnie ubijaj przez jakieś dwie minuty. Po tym czasie odstaw masę do lodówki na mniej więcej pół godziny.
2. Wyjmij miskę, ponownie dokładnie wymieszaj masę i przelej ją do czterech słoiczków. Są lepsze od zwykłych miseczek, bo możesz je zakręcić i zamiast zjadać od razu, zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. To dość odporne na upływ czasu danie możesz przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.
PRZEPISY MARTY DYMEK NA WOMENSHEALTH.pl
Lubisz kuchnię wegetariańską? Sprawdź inne przepisy, które przygotowała dla nas Marta Dymek z Jadłonomii:
- Budyń z kaszy jaglanej
- Placki z mąką teff
- Zdrowe kokosanki
- Glony kombu
- Sałatka z jarmużem
- Obiad z sosem tamari
- Wege burgery z komosą ryżową i wędzoną papryką
- Leczo z dynią i tempehem
- Matcha – sproszkowana zielona herbata
- Deser z jagód acai
Komentarze