[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Przepis na pudding chia według Marty Dymek

Marta Dymek – autorka bloga kulinarnego Jadłonomia przygotowała dla Was przepis na pudding chia. To świetny pomysł na smaczną i zdrową przekąskę lub drugie śniadanie. Dodaj do swojej kuchni odrobinę egzotyki.

| Data aktualizacji: 2020-02-17
pudding chia fot. Jadłonomia

Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemali, gdzie od setek lat jest ceniona ze względu na prozdrowotne właściwości. Zawiera żelazo, wapń, kwasy omega-3, białka oraz inne cenne składniki, a w dodatku ma magiczną właściwość żelowania płynów, podobnie jak siemię lniane (chia działa mocniej).

Można użyć ich do wypieku ciast, babeczek oraz bezglutenowych chlebów; świetnie sprawdza się w naleśnikach i plackach.

Ja najbardziej lubię robić z nich słodki pudding, do którego w lecie dodaję wanilię i świeże owoce. Jesienią doprawiam chia cynamonem i podaję z prażonymi jabłkami oraz rodzynkami, a na zimowe mrozy potrzebna jest wersja zaostrzona imbirem, kurkumą oraz sokiem z cytryny.

1 porcja zawiera:

  • 330 kcal
  • 25 g tłuszczów
  • 18 g węglowodanów
  • 6,5 g białka
  • 3,5 g błonnika

Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 100 ml dowolnego mleka
  • 4 czubate łyżki nasion chia (1/4 szklanki)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i za pomocą trzepaczki dokładnie ubijaj przez jakieś dwie minuty. Po tym czasie odstaw masę do lodówki na mniej więcej pół godziny.

2. Wyjmij miskę, ponownie dokładnie wymieszaj masę i przelej ją do czterech słoiczków. Są lepsze od zwykłych miseczek, bo możesz je zakręcić i zamiast zjadać od razu, zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. To dość odporne na upływ czasu danie możesz przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.

PRZEPISY MARTY DYMEK NA WOMENSHEALTH.pl

Lubisz kuchnię wegetariańską? Sprawdź inne przepisy, które przygotowała dla nas Marta Dymek z Jadłonomii:

 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij