Przepis na przepiórki na sałacie

Marynata z czerwonego wina, wiśniowy dressing i miks różnokolorowych sałat ucieszą nie tylko smak – również oko. A przepiórki są superdelikatne i supersmaczne.

przepiórki fot. Shutterstock.com

Składniki na 4 porcje:

  • 2 przepiórki
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • świeży rozmaryn
  • 4 jagody jałowca
  • oliwa
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • Dressing:
  • 200 g wiśni
  • 100 ml czerwonego wina
  • miód
  • 50 ml oliwy
  • Sałatka:
  • 8 boczniaków
  • 50 g suszonej żurawiny
  • garść ryżu dmuchanego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 marchewka
  • 1 minicukinia
  • 50 g szpinaku baby
  • 200 g mieszanki sałat

Sposób przygotowania:

  1. Zmiażdż jałowiec i zalej w misce czerwonym, wytrawnym winem, łyżką oliwy, syropem klonowym i dorzuć posiekany rozmaryn. Przepiórki przekrój na pół, oddziel pierś od udka, a z piersi wyjmij kości. Opłucz mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż ptaki do miski z marynatą na minimum godzinę. Obracaj.
  2. Wiśnie bez pestek (mogą być mrożone) zalej winem, dodaj łyżkę miodu i gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu. Odstaw do wystygnięcia. Gdy wiśnie będą już zimne, zblenduj je i przetrzyj przez drobne sitko. Dodaj oliwę i dopraw do smaku miodem, pieprzem i szczyptą soli. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
  3. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Marchewkę i cukinię obierz i opłucz. Sałatę porwij na mniejsze kawał- ki, opłucz w zimnej wodzie i odstaw na 10 minut, aby nabrała chrupkości. Sałaty wysusz, dodaj pokrojone warzywa, suszoną żurawinę i odrobinę oliwy, a następnie wymieszaj i nałóż na duży półmisek.
  4. Boczniaki oczyść i usmaż na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy, dopraw solą i pieprzem. Przepiórki wyciągnij z marynaty i również usmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni. Gorące przepiórki i boczniaki połóż na sałacie, całość posyp ryżem dmuchanym, skrop dressingiem wiśniowym, oprósz solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
REKLAMA