Przepis na proteinowe naleśniki z bananów na Pancake Day

Są puchate, słodkie i całkowicie legalne. Nie czekaj, tylko smaż i wcinaj. Smacznego!

pankejki fot. Shutterstock.com

Pancake Day, to brytyjski odpowiednich naszych Ostatków, zwanych również „śledzikiem”. Tego dnia w Anglii przygotowuje się grube naleśniki, czyli pancakes. Jako, że przepadamy za słodkimi wypiekami (zdecydowanie bardziej, niż za śledzikiem), postanowiłyśmy uczcić początek Karnawału w iście wyspiarskim stylu. Żeby nie poszerzać puli słodkich grzeszków, którą obficie zapełniłyśmy w trakcie Tłustego Czwartku, tym razem stawiamy na zdrowszą wersję placków. Pancake Day zamierzamy świętować wcinając placuszki smażone na minimalnej ilości tłuszczu, za to z dodatkową porcją białka. To świetny plan zarówno na śniadanie, jak i kolację. 

ZOBACZ: 4 przepisy na pyszne i zdrowe śniadanie

Dlaczego proteinowe?

Białko to jeden z trzech kluczowych składników odżywczych, z których składa się żywność. To właśnie ono pomaga Twojemu organizmowi budować tkankę mięśniową. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie podaje, że aktywna kobieta powinna dostarczać 0,9 g białka na 1 kilogram masy ciała. Dlatego do naszych świątecznych pankejków dorzuciłyśmy jego dodatkową porcję. Dzięki temu bez wyrzutów sumienia będziesz mogła wciągnąć je po treningu.

Przepis na proteinowe pankejki z bananów

Składniki:

  • 2 miarki odżywki białkowej (ok. 40 g), najlepiej o neutralnym smaku, np. waniliowym
  • 2 duże banany, mocno dojrzałe
  • Szczypta cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz ze skóry, wrzuć do dużej miski i zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem. 
  2. Do bananowej masy dodaj jajka i wymieszaj.
  3. Dodaj odżywkę białkową, cynamon, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
  4. Patelnię o nieprzywierającej powłoce ustaw na średnim ogniu i rozgrzej. Posmaruj ją oliwą przy użyciu silikonowego pędzelka. Możesz użyć również oleju w sprayu.
  5. Na rozgrzaną patelnię wykładaj masę - po 2 łyżki na jednego placka. Gdy na wierzchu pojawią się bąbelki, a spód będzie lekko zrumieniony, przerzuć placka i smaż jeszcze chwilę.
  6. Gotowe pankejki serwuj z ulubionymi owocami.

Placki możesz dowolnie modyfikować. Do gotowego ciasta możesz wrzucić świeże lub mrożone owoce, np. borówki, maliny, pokrojone truskawki, jagody lub starte jabłka. Zamiast 1 łyżki mąki możesz użyć ciemnego kakao. Jeśli masz ochotę na mały grzeszek, do ciasta dodaj garść posiekanej ciemnej czekolady. Równie dobrze sprawdzą się posiekane orzechy. Kombinuj i miksuj do woli!

ZOBACZ TEŻ: Mąka teff - przepis na zdrowe placki od Marty Dymek

REKLAMA