Przepis na perliczkę w owocach

Powszechnie znamy zdrowotne i dietetyczne zalety kurczaka – są świetne! Perliczka ma je wszystkie, ale za to o połowę mniej tłuszczu niż reszta drobiu. Poznaj smak perliczki w winogronach, a dajemy Ci gwarancję, że długo go nie zapomnisz.

Przepis na perliczkę z owocami FOt. RESTAURACJA SANATORIUM

Składniki na dwie porcje:

  • 2 piersi z perliczki, najlepiej z kostką, ok. 400 g
  • 150 g masła
  • 2 pomarańcze
  • 2 kiście winogron (jasnych i ciemnych)
  • 1 mała chałka
  • 150 ml wódki krupnik miodowy, ewentualnie brandy
  • garść liści świeżej mięty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi z perliczki (dostaniesz je bez problemu w hipermarketach) opłucz w zimnej wodzie, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je solą i pieprzem oraz masłem o temperaturze pokojowej. Odstaw na pół godziny pod przykryciem do lodówki.

Wyciśnij sok z obu pomarańczy do miseczki (uważaj, by nie wpadły do niej pestki). Winogrona przekrój na połówki i czubkiem noża usuń z nich wszystkie pestki. Skrop wyfiletowane grona odrobiną krupniku lub brandy i odstaw. Wykrój z chałki 4 tosty, odkrój skórkę z każdej strony i upiecz je na złoto.

Rozgrzej masło na patelni i połóż na niej piersi skórą do dołu. Smaż z obu stron aż do uzyskania ciemnozłotej barwy. Wymieszaj winogrona z sokiem z pomarańczy, dodaj do perliczek i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś całość, aż sos zgęstnieje.

Na koniec możesz wlać na patelnię resztkę alkoholu i podpalić – taka technika nazywa się flambirowanie. Efekt murowany, ale podczas podpalania trzymaj głowę z daleka od patelni. Na talerzu połóż tosty, pokrój piersi w cienkie plastry i ułóż je na nich, polej danie sosem i udekoruj listkami świeżej mięty.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na przepiórki na sałacie

Zobacz również:
REKLAMA