Pasta twarogowa z czarnuszką, rzodkiewką i szczypiorkiem

Olej lniany jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na organizm, w którym toczą się procesy zapalne. W badaniach wykazano, że spożywanie kwasów omega-3 zmniejsza czas trwania porannej sztywności, liczbę obrzękniętych stawów czy zmniejsza bóle stawowe. Do naszego twarożku dodałyśmy również czarnuszkę, która redukuje stany zapalne. Składniki te poprawią również Twój profil lipidowy.

Pasta twarogowa fot. Katarzyna Olejniczak

Przepis na pastę twarogową z czarnuszką, rzodkiewką i szczypiorkiem

Ilość porcji

  • 1

Czas

  • 10 minut

Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia - 281,4 kcal
  • Białko - 18,3 g
  • Tłuszcze - 18,7 g
  • Węglowodany (og.) - 10 g
  • Błonnik - 1,5 g
  • Wapń - 209 mg

Składniki

  • 70 g (ok. połowy opakowania) twarogu
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki oleju lnianego nierafinowanego
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

Olej, jogurt i twaróg umieść w misce i zblenduj na gładko (miksuj około 1-2 min). Następnie przełóż pastę do miseczki, dodaj startą na tarce rzodkiewkę i szczypiorek. Dopraw odrobiną pieprzu. Posyp czarnuszką.

Przepis pochodzi z książki „S.O.S. dla stawów” autorstwa Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na pulpety z dorsza w sosie pomidorowym

REKLAMA